Породица враћена у Србију из Данске

На основу споразума о реадмисији, чији је потписник Србија, у Смедерево је стигао млади брачни пар с троје малолетне деце пошто нису добили политички азил у Данској.

Брачни пар Адем А. и Фадила А. јуче је, са малолетном децом рођеном 2014, 2013. и 2008. стигао авионом из Копенхагена у Београд, и по налогу Црвеног крста Србије преузео их је Црвени крст Смедерева на једномесечни смештај у прихватилишту те организације у Малој Крсни.

"Они ће најдуже у прихватилишту бити смештени месец дана, док се не снађу. Петочлана породица је из Копенхагена послата са пет папира које им је издала амбасада Србије у Данској као путне исправе јер немају никаквих личних докумената", рекао је агенцији Бета секретар Црвеног крста Смедерево Томислав Живановић.

Додао је да породици предстоји прибављање свих неопходних личних докумената.

"Ми смо у Црвеном крсту данас имали мали проблем јер се најмлађи члан породице разболео, а нико у тој породици нема доказ о здравственом осигурању, ни личну карту. Упутили смо бебу на одељење педијатрије, па смо морали да обезбедимо бесплатну лекарску помоћ малом пацијенту."

Породица је изразила жељу да се насели близу Београда, а помињана је и Сремчица.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 26. сеп 2015, 18:25) - Радан [нерегистровани]

Брука

Ови наши "земљаци" само нас брукају по свету. Бар у околини Смедерева која је воћарско-виноградарски крај има сезонског посла готово преко целе године. Најлакше је просити или тражити некакав азил по Европи.

(субота, 26. сеп 2015, 18:00) - Azazel [нерегистровани]

Kad će država da se opameti?

Ugovor o readmisiji nije problem, problem je domaće zakonodavstvo. Ako za primer država trajno oduzme pasoše i prepolovi socijalnu pomoć svim lažnim azilantima, da vidimo koliko bi njih išlo na rizik da pljuju Srbiju po zemljama EU po cenu da im se trajno oduzme pravo da napuste Srbiju. Rešili bismo se problema lažnih azilanata (svi su u principu lažni) i ne bi bili večito na tapetu EU. To što su određene manjinske grupe u Srbiji posebno ekonomski ugroženi nije nikako državni problem jer koliko je poznato u obrazovnom sistemu oni su privilegovani ali jednostavno naučili da ne idu u školu, da ništa ne rade a da ih država hrani... pa im ni to nije dovoljno nego idu napolje i pljuju kako su diskriminisani, paradiraju o svom lošem ekonomskom položaju, itd.

(субота, 26. сеп 2015, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

"pametni"

to je zato sto se mi pravimo pametni pa ih zavodimo i izdajemo papire, jedini mi to radimo i niko vise,ni bugari,ni grci, ni hrvati, niko, i zato ih sada vracaju nama, jel imaju papir da su kod nas zavedeni i registrovani. sad mi ne mozemp da ih vratimo nigde zato sto nema nikakav papur odakle su usli kod nas...

(субота, 26. сеп 2015, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

sta fali

Odakle pravo tim ljudima da bace licna dokumneta, iz koje god zemlje da dolaze.
To su uradili sa namerom da se docepaju zivota u Zapadnoj Evropi. Da stvarno od necega beze ne bi morali da kriju svoja dokumneta.
A mi smo sami krivi za sve sto nas je snaslo u proslosti i sto ce nas tek snaci.

(субота, 26. сеп 2015, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Upozorenje

Čitam kritike i ne mogu da se nacudim. Sta se vi gospodo ne obratite nasoj gospodi koji su potpisali ugovor o readmisiji. Mi ga potpisali i sada ga moramo ispostovati do zadnjeg slova. Ko je nas terao da potpisujemo nesto sta je stetno za nas. Sada bez kukanja.. Niko nama nije kriv sta ne vodimo brigu sami o sebi nego mislimo da su nam drugi bolji i da nam zele vise dobra.

(субота, 26. сеп 2015, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

Verovatno

su imali dokumenta mozda nase pasose ali su ih bacili kada su stigli tamo.

(субота, 26. сеп 2015, 12:53) - Pera [нерегистровани]

Prijatelju,

Smederevski romi, nisu Sirijci ili cega god se toliko plasis...

(субота, 26. сеп 2015, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

Znaci pocelo je

Ne mora sad ni Srbija da glumi Majku Terezu da ih prima nazad moze da ih posalje nazad u EU odakle su i dosli (Grcka) to je njihov problem ne nas. Ko je pomagao nase izbeglice? Cudi me da nemaju dokumenta ili ne zele da ih imaju a culi su i znaju za Sremcicu??? Cudno da cudnije ne moze biti

(субота, 26. сеп 2015, 12:36) - Srbin [нерегистровани]

Gde je tu logika

Pa ako nemaju putne isprave kod sebe, kako onda može da se tvrdi da su iz Srbije. Koliko se vidi iz teksta samo su ih deportovali u Srbiju. Znaju li ljudi uopšte srpski jezik?