Посечен стари храст у Савинцу

Храст у селу Савинцу, стар више од 600 година, посечен је рано јутрос. Дрво се налазило на траси будућег ауто-пута Београд-Јужни Јадран и посечено је по налогу Министарства за саобраћај. Храст ће бити претворен у споменик, поручују из тог министарства.

Храст су посекла тројица радника фирме из Београда, коју је ангажовало Грађевинско предузеће "Планум".

Сечење је почело у пет часова, а завршено уз 6.30 када је храст оборен, а мештани им нису правили никакве проблеме.

Огроман пањ је у средини потпуно иструлио и нико од грађана не жели да дође да га види.

Председник Месне заједнице Милиша Николић каже да је храст - верски "запис" - посечен "на недостојанствен начин", а налогодавци су то урадили у мраку, кријући се од јавности, преноси Бета.

"Ако је храброст требало да се сруши, требало је то учинити током дана, уз присуство свештеника јер је то дрво светиња старо преко 600 година и није ред да се сече када вампири излазе", рекао је Николић агенцији Бета.

Николић је истакао да мештани Савинца неће прилазити месту где се налазио храст, нити ће организовати било какве протесте јер је то већ готова ствар.

Радници раскрчују терен како би механизација азербејџанске фирме "Аз Вирт" наставила изградњу на Коридору 11.

Изградња аутопута Београд-Јужни Јадран, на траси од Љига до Прељине, стигла је до храста на 150 метара са обе стране, због чега су радови били обустављени.

Министарство: Храст ће бити претворен у споменик

На иницијативу Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре у селу Савинац следеће седмице почеће садња младица храста, а трупло храста, старог више од шест векова, биће конзервирано и сачувано, рекао је Никола Миливојевић, саветник потпредседнице владе Зоране Михајловић.

Додао је да ће следеће седмице почети и радови на уређењу порте цркве и изградња парка у којем ће бити засађене храстове младице.

"Храст ће бити претворен у споменик на начин на који ће то одредити стручне институције. Пре свега ће ту црква да се пита, а онда и локална заједница. У договору са свима ћемо доћи до коначног изгледа односно уређења порте цркве", рекао је Миливојевић за Танјуг.

Како каже, нацрт пројекта већ постоји, а у његовом изради помогли су Институт ЦИП и ЈП "Србијашуме.

"Током следеће седмице очекујемо почетак радова на уређењу дворишта цркве и оно ће добити потпуно освежен изглед и један нови почетак за Савинац и грађане локалне заједнице", закључио је Миливојевић.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јул 2015, 17:17) - Raća [нерегистровани]

Sve je dobro kad se dobro završi

Sve će to na kraju biti dobro.

- Da nije kontrolisano posečen, obzirom na stanje, mogao je pasti pod naletom nekih vetrova, istruliti kao da nije ni postojao.
- Ako se konzervira panj svi će ga gledati i znati šta je i odakle je.
- Ako se umnoži, biše lep drvored ili šumarak.
- ...

(четвртак, 23. јул 2015, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Bolji komentar nisam pročitao godinama, a čitam ih dosta. Svaka Vam čast :)

(четвртак, 23. јул 2015, 16:48) - Дарко [нерегистровани]

/

И затрпавање ранохришћанске базилике у Кладенчишту говори о томе колико ценимо себе и своју прошлост, а овамо желимо неко поштовање од других!!!

(четвртак, 23. јул 2015, 16:27) - Забринути [нерегистровани]

Споменик природе

Без обзира на недостатак прописа којим би храст био заштићен, без обзира на сагласност цркве, овај храст је споменик природе самим тим што је живо биће које траје шест векова. То што је овај храст запис, није сујеверје, већ сведочанство да су и неписмени људи поштовали споменик природе и у доба кад није било државе и цркве. Сада се износе оправдања како би се храст и онако осушио за две деценије, како је труо (свако слично дрво сатрули у средини, али живи тако вековима). Уништавање овог храста није варварство (то ни варвари не би радили), то је недостатак основног поштовања према природи у којој и од које живимо..

(четвртак, 23. јул 2015, 16:16) - anonymous [нерегистровани]

Dragan

Ako je od onolikih livada autoput morao da prođe baš preko mesta na kome je hrast -- tu neko ko je donosio odluke ili crtao te projekte, onda zaista nešto nije normalno!
Zakon o planiranju i izgradnji
Član 3
Planiranje, uređenje i korišćenje prostora zasniva se na sledećim načelima:
--
10) učešća javnosti;
11) očuvanja običaja i tradicije;
12) očuvanja specifičnosti predela;
--

(четвртак, 23. јул 2015, 16:14) - anonymous [нерегистровани]

pa i red je da se urusi....

a da se urusio nekom na glavu ili slicno - koliko vidim sredina hrasta je trula....onda bi se pitali tko je kriv I trazili da kazne nekoga......hrast k'o hrast ...narastao I narasti ce I drugi....

(четвртак, 23. јул 2015, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

koridor 11

ne znam sta im je smetao su mogli malo da izmeste put

(четвртак, 23. јул 2015, 15:55) - anonymous [нерегистровани]

ma nema veze

zasadicemo mi mnogo veci lepsi i stariji hrast, tu odma pored crkve

(четвртак, 23. јул 2015, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

Sveto drvo starih Slovena

Takvo drvo je trebalo biti zasticeno zakonom nase drzave, a ne iseceno od strane iste. Sramota.

(четвртак, 23. јул 2015, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Vlada i institucije slusaju narod...

Gde je prica o tome kako treba da se premesti Hrast? Kako onda da su Hrast sada u tajnosti posekli? Zar mora sve da se radi gradjanima iza ledja umesto da budemo o svemu dobro obavesteni?!