Катанац на сеоске школе, туга у срцу учитеља и ђака

Док су се основци који се припремају за полагање пријемног испита за средње школе већ распустили, на летњи одмор ће у петак и остали ђаци. Мањи број деце у селима смањио је и број школа. Сваког септембра у ужичком крају укидају се у просеку три издвојена одељења.

Учитељица Емина Чокић последњи пут одлази на радно место у школу у Горњим Страњанама, јер једини ученик те школе завршава четврти разред. Од јесени ће се школовати у Бродареву.

"Сад је скоро извесно да ме чека тржиште рада. Ето, сад ја међу колегама чујем, па сви жељно ишчекују тај распуст, а ја баш и не", каже Емина Чокић

Иста судбина очекује и курира школе Благоја Аврамовића. Он и супруга су једини млађи брачни пар који је остао да живи на планини. Од јесени ће обоје деце бити на школовању у Бродареву.

Благоје Аврамовић каже да ће морати да иде за децом, јер нема другог избора.

"Не знамо ни куда ћемо, немамо посла ни једно ни друго", каже Станица Аврамовић.

Сви радници школе, учитељица и курир, били су запослени на одређено. Тај статус везан је за судбину школе, каже директор матичне школе. 

"Ужасно је. Осећам се толико тужно некако и село се затвара", каже Жељко Зејак из Горњих Страњана.

Станица Новосел из Горњих Страњана каже да би волела да има ученика као некада – по 250 ђака.

И док је тај број ученика био осамдесетих година двадесетог века, сеоске школе су у Златиборском округу у последњој деценији опустеле.

Миленко Николић из Школске управе у Ужицу каже да су у основним школама на подручју Златиборског округа имали око 48.000 ученика, а сада нема ни 20.000 ученика у основним школама.

У последњих петнаест година катанац је стављен на чак 45 сеоских школа. Уколико се озбиљније не поради на демографској политици, тај број ће бити све већи.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 12. јун 2015, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

1

ovako se ubija srpsko selo a time i Srbija

(петак, 12. јун 2015, 06:56) - mile-pile [нерегистровани]

milan948

Ne znam čemu služe ovakvi prilozi? Pa normalno je to.Zamislite kada bi u Australiji bilo škola sa po jednim ili dva đaka?
Uostalom, mora neko i da ostane nepismen ili polupismen.Šta fali.