Од данас без аналогног сигнала

У подне је у историју отишло аналогно емитовање телевизијског сигнала. На Копаонику су укључени преостали предајници и процес дигитализације у Србији је тиме завршен. Телевизијски сигнал ће убудуће увек бити кристално чист.

Србија је од данас у потпуности дигитализована, 97,8 одсто становништва покривено је дигиталним сигналом, а аналогни сигнал данас иде у историју, рекао је министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.

"Као што сте видели, угасили смо аналогни сигнал овде на Копаонику, а биће истовремено угашен и са емисионих станица на Јастрепцу, Бесној кобили, Церу и Маљену", рекао је Љајић новинарима на Копаонику, преноси Танјуг.

Љајић је истакао да је завршено оно што је започето још пре 10 година, подсећајући да је први експериментални дигитални сигнал пуштен 2005. године.

"Нажалост, о дигитализацији се до сада много више причало него што је рађено. Ми смо мање причали, а много више радили", рекао је Љајић.

Од данас ће, како је рекао, већина грађана Србије која прати телевизијски сигнал путем земаљске телевизије, односно кровне и собне антене, моћи да прати просечно по 15 канала.

"Негде је тај број и већи од тих 15 канала и тај сигнал ће примити потпуно бесплатно јер неће морати да плаћају било коме осим почетних трошкова у вези са набавком сет-топ боксова", истакао је Љајић.

Министар је навео да ће Влада објавити колико је коштао процес дигитализације у свакој од појединачних фаза јер, како каже, жеља је да се тај процес учини што је могуће транспарентнијим.

"Трудили смо се да уштедимо сваки динар, где је то било могуће", додао је Љајић.

Првобитна процена, како је навео, била је да ће цео процес коштати 100 милиона евра, да би се испоставило да ће тај износ бити знатно мањи, око 30 милиона евра, плус десет милиона донација од ЕУ.

Држава ће, како каже, од овог процеса приходовати близу 100 милиона евра.

Министар је указао и да ће након продаје дигиталне дивиденде, ослобођена фреквенција користити и за бржи развој интернета, али и бољу покривеност мобилном мрежом широм Србије.

Опрему која је уграђена, како је рекао, поседује свега шест држава у Европи и истакао да "на то можемо да будемо више него поносни".

број коментара 6 пошаљи коментар
(уторак, 09. јун 2015, 21:29)
Darko [нерегистровани]

pitanje

Zašto nam je ukinut analogni signal sa Gučeva a nije pušten digitalni tako da sad nemamo nijedan?

(недеља, 07. јун 2015, 19:18)
Šumadinac [нерегистровани]

Monopol je uspostavljen!

Šta je svrha i poenta digitalnog signala to niko sa sigurnošću ne zna ili neće da kaže ali da je uspostavljen monopol nad tv etrom to je sasvim izvesno pošto svi se svi televizijski kanali odašilju sa jednog mesta, što znači, ako mi se neko ne dopada jednim potezom ćemo ga ugasiti! Naravno da su tu i ogromna sredstva koja će biti prikupljena od svih onih koji žele da imaju televiziju a takodje nije mala para ni od običnog naroda koji će morati da izdvoji bar dve-tri hiljade dinara za set top box! Ja ionako slušam radio tako da televiziju mogu da isključe što se mene tiče!

(недеља, 07. јун 2015, 17:24)
anonymous [нерегистровани]

Prava pometnja

Mešaju se razni kanali,pa je jedan slabiji,slika se koči,drugi malo jači.Kanal 54 na Bukovoj glavi uopšte ne radi,mada je danas završena digitalizacija.Zbog čega nema RTS HD,RTS digital u ponudi?

(недеља, 07. јун 2015, 16:41)
anonymous [нерегистровани]

analogni siglan

Ja u Kraljevu gledam sve lokalne i regionalne televizije preko analognog signala bez set top boxa, a u naslovu i tekstu pišete da je to otišlo u istoriju.

(недеља, 07. јун 2015, 14:55)
Miha90 [нерегистровани]

Analogni isključen???

Ja i dalje bez set-top boksa hvatam analogne kanale sa Jastrepca. Dakle, analogija i dalje radi.

(недеља, 07. јун 2015, 14:07)
Драагооољуб [нерегистровани]

Да Вас не лажу

Та Комплет Врхунска Кутија (Set Top Box) је најобичнији претварач који тај нови сигнал који се шаље са антене одашиљача претвара у онај стари добри сигнал на којем раде Ваши стари ТВ апарати!! Право побољшање квалитета слике и тона ће те да имате тек када набавите нови ТВ апарат који је предвиђен да прима тај нови - дигитални сигнал. Он ома пријемник за тај сигнал и из њега ће искористити све оно најбоље. Дотле, неверујем да ће те осетити драстичну разлику! И Ваш стари мобилни је савршенији "тјунер" од те шкатуле (кутије).