Орден Легије части принцу Александру Карађорђевићу

Амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро уручила је у име председника Француске орден Легије части у рангу командира принцу Александру Карађорђевићу за демократизацију српског друштва.

Кристин Моро је на свечаности у француској резиденцији рекла да је председник Француске Франсоа Оланд тим одликовањем желео да укаже част принцу Александру Карађорђевићу и његовом дугогодишњем деловању за добробит Србије "која је блиска срцу Француза", јавља Бета.

"Не могу да не поменем да преко Ваше личности, ми вечерас одајемо признање и вековном француско-српском пријатељству и посебно Вашем прадеди српском краљу Петру Првом, Вашем деди јгословенском краљу Александру Првом и Вашем оцу, који су сви пре Вас понели Легију части", рекла је амбасадорка Моро.

Говорећи о активностима принца, Моро је оценила да је он још од краја осамдесетих година подстакао и кумовао многим сусретима демократских челника са идејом да се охрабри еволуција земље ка демократији.

Моро је додала да је принц Карађорђевић успео да по читавом свету мобилише подршку за своју земљу на моралном, политичком и економском плану.

"Прикупили сте значајну хуманитарну помоћ тамо где је за тим постојала потреба, заложили сте се да се осигура подела те помоћи на територији читаве Југославије независно од етничке или верске припадности", истакла је Моро.

Амбасадорка Француске је, такође, похвалила активности које фондације принца Александра Карађорђевића обављају у модернизацији здравства и образовања.

У говору на француском језику, принц Александар Карађорђевић је захвалио на части коју му је учинио председник Француске, који је и сам велики магистар Легије части.

"Орден Легије части је у мојој породици део историје којом се поносимо. Мој прадеда, деда и отац били су витезови великог крста Легије части", навео је Карађорђевић.

Оценио је да Наполеон, када је стварао Легију части, није могао да претпостави да ће она превазићи намењене оквире, да ће преживети ратове и револуције, падове и успоне и да ће остати чврста и стабилна, као и врлине које су уграђене у њене темеље.

Свечаној додели је присуствовала председница Скупштине Србије Маја Гојковић, саветник председника Оливер Антић, представници војске, Српске православне цркве и личности из јавног и културног живота.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 16. мај 2015, 09:38) - Дејан [нерегистровани]

Честитка престолонаследнику Александру

То је част и за престолонаследника али и за целу Србију. Живела Краљевина Србија!