Реаговања на рехабилитацију Драже Михаиловића

Одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића подржали су Вук Драшковић, као и Оливер Антић. СУБНОР, Ивица Дачић, Небојша Стефановић и Мехо Омеровић критикују одлуку Суда о рехабилитацији.

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић оценио је да укидање комунистичке пресуде генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу од 15. јула 1946. године није само рехабилитација ратног команданта прве антинацистичке гериле у Европи, него је то и рехабилитација његове војске и читаве Србије.

Изражавајући поштовање судијама које су, после седам деценија, ставиле печат правде на историјску истину о Михаиловићу, СПО одаје признање и стотинама хиљада људи у Србији који су пуне две и по деценије подржавали нашу политичку борбу за рехабилитацију Равне горе и њеног команданта, наводи се у Драшковићевој писаној изјави, преноси Фонет.

Исток и Запад, бољшевичка диктатура и западна демократија, сударили су се на монтираном комунистичком суђењу српском и југословенском генералу. Због тога је Михаиловић убијен и због тога убице и данас крију његов гроб, указао је Драшковић.

Један од опуномоћеника предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић рекао је да је одлука о рехабилитацији Михаиловића велики дан за право и правду и да би овај дан требало да се слави и у Хрватској.

Антић је новинарима после одлуке Суда рекао да је то велики дан не само за српски народ већ и за часне Хрвате, Муслимане и Словенце који су се борили под Михаиловићевом командом, и подсетио да се у јединицама којима је командовао борило око 10.000 Хрвата, 8.000 Муслимана и 6.000 Словенаца.

"Овај дан би требало да се слави и у Хрватској", рекао је Антић, иначе саветник председника Републике, и оценио да је ово велики дан за право и правду јер са правног становишта негативна одлука о захтеву за рехабилитацију не би ни могла да се образложи.

Принц Александар Карађорђевић рекао је да је пресуда Вишег суда од "кључног значаја" за национално помирење, које може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању. 

"Коначно је исправљена једна од највећих неправди у новијој српској историји. То није била само неправда према једном родољубивом човеку, то је била неправда према нашој земљи и нашем народу", наводи се у саопштењу принца Александра.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ, којем се пред Хашким судом суди за ратне злочине, каже да је данашња одлука о рехабилитацији Драже Михаиловића одлука о српском помирењу.

Нова Србија поздравила је, такође, одлуку Вишег суда у Београду о рехабилитацији, оценивши да су тако постављени снажни темељи националном помирењу. 

Демохришћанска странка Србије (ДХСС) изразила је задовољство, уз пуну подршку позитивном окончању поступка рехабилитације Драгољуба Драже Михаиловића и оценила да је рехабилитација Михаиловића велики корак враћању националног духа Србије и помирењу свих актера борбе за независност Србије. 

Осуде рехабилитације

С друге стране, СУБНОР Србије је оштро критиковао судску рехабилитацију четниког команданта истакавши да то представља прекрајање истине и "сипање соли на свежу рану".

Социјалдемократска унија је саопштила да је с неверицом и дубоким жаљењем примила вест о рехабилитацији вође "такозване Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића".

Потпредседник српске владе и шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је да одлука Вишег суда у Београду о рехабилитацији, која је објављена управо у данима када читав свет слави 70 година величанствене победе над фашизмом, не представља корак ка помирењу нити ка истини, већ, напротив, само продубљује поделе.

Виши суд у Београду требало би подсетити да су, пре 70 година, 14. маја 1945, на исти дан када је он донео срамну одлуку о рехабилитацији, енглески војници у Италији и Аустрији заробили готово 30.000 усташа и четника и предали их југословенским партизанима. Само тај податак јасно говори о томе ко су били савезници, а ко непријатељи, маја 1945, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

Виши суд у Београду требало би подсетити и на говор краља Петра Другог Карађорђевића преко Радио Лондона од 12. септембра 1944, у којем је позвао "све Србе, Хрвате и Словенце да се уједине и приступе великој Народноослободилачкој војсци под маршалом Титом" истакавши да "сви они који се ослањају на непријатеље против интереса свог властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига, ни пред народом, ни пред историјом", додаје се у саопштењу.

Одлуком није задовољан ни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Стефановић је подвукао да је то његов лични став и нагласио да је као потомак партизанског борца који је учествовао у ослобађању Београда и Србије током Другог светског рата незадовољан рехабилитацијом Михаиловића.

"Наравно, не мешам се у одлуке независних правосудних органа, они су вероватно имали више правних аргумената и доказа него што ја имам", рекао је Стефановић и поновио да је лично незадовољан том одлуком.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић сматра да је одлука Суда о рехабилитацији скандалозна и срамотна одлука која Србију ставља на поражену страну у Другом светском рату и која ће затегнути односе са државама региона.

Омеровић је у изјави достављеној медијима оценио да та одлука "вређа истинске борце против фашизма и огромне жртве" и да представља ревизију историје.

Социјалдемократска партија Србије оценила је да је одлука Вишег суда класични покушај ревизије историје народноослободилачке борбе у Србији, који би умногоме могао да баци сенку на допринос наше земље у сламању фашизма у Европи.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је одлука о рехабилитацији команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића "рестаурација злочиначког система вредности".

Две политичке партије санџачких Бошњака оштро су осудиле рехабилитацију четничког команданта.

Странка демократске акције Санџака (СДА) наводи да судска одлука о рехабилитацији Михаиловића "представља легализацију свих злочина почињених над Бошњацима", док Санџачка демократска партија (СДП) "осуђује као срамну одлуку Вишег суда у Београду".

Реаговања стижу и из Загреба. Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да је непријатно изненађена одлуком суда у Београду о рехабилитацији, како је рекла, ратног злочинца Драже Михаиловића и да као председница Хрватске најодлучније осуђује сваки покушај историјског ревизионизма.

"Та пресуда не може избрисати злодела четничког покрета, почињена у сарадњи с нацистима и фашистима током Другог светског рата, која су свим народима на овим просторима донела велике патње и страдања. Остаје и чињеница како је тај покрет доживео свој потпуни пораз у Другом светском рату, али и пре 20 година у агресији на Хрватску", навела је Грабар Китаровић у писаној изјави медијима.

Додала је да сматра да се гледајући у заједничку будућност у Европској унији, коначно треба одмаћи од политизовања прошлости и историју препустити историчарима.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(петак, 15. мај 2015, 08:05) - anonymous [нерегистровани]

"antifašistička srbijo"

Nakon Draže sljede rehabilitacije drugih srpskih "antifašista" : Milana Nedića, Dragog Jovanovića, Koste Pečanca, Dimitrija Ljotića. Nikole Kalabiča, Pavla Đurišića, Sekule Drljevića, Momčila Đujića itd.
Lista srpskih suradnika okupatora ali i četničkih suradnika ustaša je podugačka.
Samo naprijed u novu svijetlu prošlost. Budućnost nije bitna.

(петак, 15. мај 2015, 04:23) - anonymous [нерегистровани]

Pojedinima

Neki se ovde vidim stide ove presude i "pro-cetnickog duha"? A toga kakvu lakrdiju od sudjenja je imao samo da ne bi stigao da se odbrani? Sto se dan danas ne zna gde je pokopan? Ili toga sto za vecinu glavni "oslobodioci" nisu hteli da oslobode Jasenovac - domaci Ausvic? Bice da se s tim slazu.

(петак, 15. мај 2015, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

G. Dacic, Stefanovic i Omerovic iznose svoje misljenje i to je OK. Problem je sto jedino Stefanovic kaze da je to njegovo licno misljenje. Druga dvojica, Dacic i Omerovic, treba, takodje, da kazu da li je to njihov licni stav ili stav organa na cijem se celu nalaze.

(четвртак, 14. мај 2015, 23:43) - Dragan [нерегистровани]

Stefanovic, Dacic i ostali

Pa ko kaže da neće biti pomirenja. Draža je pomirio vlast i opoziciju - Nešu i Borka Stefanovića. A i Dačić se slaže. Sa njima su saglasni, pardon - suglasni i Kolinda iz Blajburga i Karamarko iz HDZ-a. Pa kud ces vece sloge.

(четвртак, 14. мај 2015, 22:42) - Sumadinac [нерегистровани]

Sporazum o nenapadanju -Tito fasisti

Niko ne spominje sporazum Tita sa Fasistima i ustasama o nenapadanju i zbog toga je i doslo do
sukoba sa Titovim partizanima !
Draza je prvi u porobljenoj Evropi poveo gerilsku borbu protiv nemaca i zato je satanizovan ....
Pa nemci su bili vec 1941 raspisali poternicu od 100.000 rajhs maraka za Drazu

(четвртак, 14. мај 2015, 22:05) - ženski potomak [нерегистровани]

mnogo istina

Niko ne voli da bude na poraženoj strani . A forma i suština nerijetko se mimoilaze . Svakome svoja istina .

(четвртак, 14. мај 2015, 21:49) - Србин из Русије [нерегистровани]

Дај Боже да се Срби сложе!

1: не постоји доказ (фотографија, документ.:..) о сарадњи Д.Михајловића са нацистима,
2. четничког војводу Косту Пећанца и његових 16 најближих сарадника стрељали су четници Д.Михајловића због издаје - сарадње са нацистима,
3. у штабу Д.Михајловића су скоро све време рата били британски и амерички официри,
4. посмртно је одликован од стране САД највишим орденом који се додељује странцима, сигурно не због сарадње са нацистима!

Знате ли колико је Титова армија ослободила градова на територији бивше СФРЈ до 4-5. септембра 1944. године (тог датума је Црвена армија прешла Дунав)? Одговор: ниједан!

Зашто се не објаве извештаји из италијанских и немачких архива (има их на нету!) где се говори о заједничкој борби партизана и усташа против четника (под командом попа Ђујића) у Далмацији и Хрватској!

Људи мислите својом главом и прихватите неспорне чињенице .- није било баш тако како су нас комунисти ''учили''!

(четвртак, 14. мај 2015, 21:43) - trebor [нерегистровани]

Nebojša

Moram priznati da mi se po prvi put dopala jedna izjava Nebojše Stefanovića!

(четвртак, 14. мај 2015, 20:45) - Aleksandar [нерегистровани]

Ministar Dacic kao i uvek nema pojma

Dacic, bi trebalo da zna da kao zvanicnik jedne drzave ne bi trebalo da komentarise odluku nezavisnog tela kakav je sud. A ko su saveznici a ko neprijatelji u ludoj Srbiji nije ni vazno. I onako se svi mrzimo medjusobn i nista nam ne valja. Svet ode a mi ostasmo da se borimo sa janicarima.

(четвртак, 14. мај 2015, 19:14) - Marko [нерегистровани]

Pobeda

Pravda je morala pobediti, a visedecenijska borba Vuka Draskovica, kao i svih clanova SPO urodila je plodom. Danasnjom rehabilitacijom se Srbija vraca na pravi put.