Српски неурохирурзи зауставили цурење мождане течности

Клиника за неурохирургију Клиничког центра Србије, по опремљености и ономе што раде њени стручњаци, може да стане раме уз раме са многим европским и светским институцијама. Неретко, лекари те клинике раде и интервенције којих не желе да се прихвате у многим неурохируршким центрима. Недавно су направили још један велики подухват.

Милици Јовичић из Београда годинама је кроз нос цурила мождана течност. У почетку је мислила да је обична прехлада, па алергија. Онда је почела бесомучно да користи папирне марамице, а будила се и на потпуно мокром јастуку.

"Када сам се вратила са мора 2011. године кренуо је нос да цури, нисам обраћала пажњу, а повремено сам одлазила код лекара. Менингитис сам добила 2013. године, а лечила сам се два месеца", каже Милица.

Тридесетседмогодишња Милица је четири године лутала покушавајући да открије шта јој се дешава.

Пре месец дана дошла је до оних који су могли да јој помогну.

"Доктор Бојан Павловић је установио да је реч о цурењу мождане течности кроз нос, а мој задатак је био да пронађем место цурења и да га затворим. То се некада радило операцијом кроз главу, а сада кроз нос, што је много боље", каже доктор Драган Савић са Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије.

Објашњава да је ендоскопском камером ушао до базе лобање, пронашао дефект, видео како вода цури, а затим запушио помоћу Миличиног масног ткива и биолошког лепка.

Мождана течност цури једној од сто хиљада особа. До тога може да дође спонтано, или после неке трауме, а због тога што оваква интервенција није много честа, операцију су посматрали и неурохирурзи из Италије, који су овде на усавршавању.

"Дошла сам почетком марта, а остаћу још три месеца. Имате одличне неурохирурге, сале су добро опремљене. Ово је веома интересантан случај, а раније нисам учествовала у оваквим операцијама", наводи Тереза Сома из Италије и додаје да је интересантно што се ништа није видело на снимку магнетном резонанцом.

"Тек када смо камером ушли у њену главу кроз нос, видели смо проблем", каже Сома.

Услови у којима раде српски неурохирузи из године у годину су све бољи, али је и интересовање страних клиника за наше лекаре из године у годину све веће.

Доктор Савић је одлучио да остане у Србији и да се често ухвати укоштац и помогне пацијентима, чак и када то одбију његове колеге у много развијенијим клиникама.

"Тај осећај поштовања који вам пацијент пружа немате у иностранству. Тамо добијете чек и довиђења", каже Савић и наглашава да је лекарима емотивни део најважнији.

Савић истиче да је велика штета што из Србије одлазе добри доктори.

А Милица се почетком јуна враћа на посао, у Дом здравља "Палилула". Тамо као психолог помаже деци и адолесцентима у решавању многобројних проблема.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. мај 2015, 06:33) - Световид [нерегистровани]

Свака част!

Улагање у медицину(опрема, развој нових метода начних достигнућа, регенеративна медицина,...) здравље народа, то нам је потребно после силних година мука и притисака...

(недеља, 10. мај 2015, 23:45) - sanja [нерегистровани]

neurohirurgija

Cestitam u poztrvovanom radu svim neurohirurzima iz klinickog centra. Ponosna sam sto sam imala bogato radno iskustvo na D Odelenju nekiliko godina saradjivajuci sa neurohirursima.