Србија обележава Дан државности

Низом манифестација Србија обележава Дан државности, у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак, и дан када је у Крагујевцу 1835. године донет Сретењски устав.

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и након тога се уписао у спомен-књигу. На свечаности у Председништву, Николић је уручио одликовања најзаслужнијим појединцима и установама.

"Када би свако од нас, и своју и туђу децу васпитавао у складу са вашим аманетом, отворили бисмо Србију на понос својих предака. Напредну Србију чији би се сваки грађанин градио и бранио", уписао је председник Србије.

Церемонија полагања венца, којој су присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске генерал Љубиша Диковић, одржана је уз Почасну јединицу и оркестар Гарде Војске Србије.

Николић је потом на згради Дома Војске открио спомен-обележје "Око соколово – на бранику отаџбине 1914-2014", које је посвећено српском ратнику – извиђачу Драгутину Матићу.

Аутор спомен-обележја са ликом српског ратника и извиђача Драгутина Матића је ликовни уметник Мирко Мркић Острошки.

Спомен-обележје – рељеф у бронзи и теракоти са Матићевим ликом, аутор је урадио према најславнијој фотографији из Првог светског рата коју је, негде на Дрини, снимио руски ратни репортер Самсон Чернов. Та фотографија је обишла свет и постала, уз низ других, и један од симбола херојске борбе српске војске.

Острошки је и аутор јубиларног дивот-издања "На бранику отаџбине", чији је примерак, после откривања спомен-плоче, поклонио председнику Србије.

Откивању спомен-обележја присуствовали су и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

У Дому Војске Србије потом је промовисано јубиларно дивот-издање "На бранику отаџбине", које обухвата и јединствену поему "Око свевидеће" аутора Милована Витезовића. Та поема је написана у поводом обележавања стоте годишњице Првог светског рата, а у славу српског ратника извиђача Матића.

У склопу јубиларног дивот-издања је и посебан склоп српских родољубивих песама које је композитор Раде Радивојевић укомпоновао у посебну целину смештену на аудио-диску. 

Поводом Дана државности председник Србије организовао је пријем.

Вучић положио венац на споменик Димитрију Давидовићу 

Премијер Александар Вучић положио је ловоров венац на споменик Димитрију Давидовићу, творцу Сретењског устава, на Земунском кеју.

"Не постоји већа вредност ни радост од борбе за модерну и успешну Србију. Поносан сам на чињеницу што можемо бар мало да учинимо за нашу земљу да буде још боља и да покажемо да смо научили нешто од наших славних предака", рекао је премијер Вучић.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић положила је венац на саркофаг вожда Карађорђа у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Церемонија полагања венца обављена је уз највише државне и војне почасти које је, том приликом, одала почасна јединица Гарде Војске Србије и Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије.

Посетиоци имају прилику да бесплатно посете актуелне изложбе Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића и у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру. На Тргу Николе Пашића посетиоци имају прилику да виде поставку "Србија 1914" и њену тематску екстензију изложбе "Женско лице Великог рата".

Сретење, Дан државности Србије, ове године ће се празновати три дана с обзиром на то да 15. фебруар пада у недељу, па ће нерадни дани бити понедељак и уторак.

Поводом Дана државности, у здању Старе скупштине у Крагујевцу је одржана свечана академија

Карађорђев устанак 1804. године

Српска револуција, како ју је назвао немачки историчар Леополд Ранке, започета је Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, а завршена је деценијама касније, захваљујући мудрости књаза Милоша Обреновића.

На Сретење 1804. године, на збору виђенијих Срба са територије Београдског (односно Смедеревског) пашалука, који се догодио у Марићевића јарузи у Орашцу, донета је одлука о подизању устанка против Турака и за вожда је изабран Ђорђе Петровић.

Одлуци о подизању устанка претходила је сеча кнезова, односно угледних народних првака, које су дахије превентивно побиле, због наводне нелојалности.

Први српски устанак најпре је захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље.

Читав Београдски пашалук ослобођен је 1807. године, али је судбину устанка одредио исход руско-турског рата, пошто су Русија и Турска потписале мир у Букурешту 1812. године.

Препуштање Србије било је плод чињенице да је почињао Наполеонов поход на Русију.

Према Ранкеовим речима, Карађорђевом буном је започела Српска револуција, окончана деценијама потом успешним дипломатским достигнућима Милоша Обреновића.

Карађорђе је током Првог српског устанка (1804–1813), у склопу обнове српске државности, између осталог устројио и низ важних институција, попут Велике школе, далеког зачетка данашњег Универзитета у Београду.

Први Устав Кнежевине Србије

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је донет први Устав Кнежевине Србије, назван Сретењским, а који је био устројен по узору на француски и белгијски.

Текст устава, необично либералан за тадашње прилике, израдио је Димитрије Давидовић, знаменити новинар и српски национални радник.

Овакво уставно решење одмах је изазавало негодовање Аустрије, Турске и Русије, због чега је убрзо суспендован.

Велике силе су га сматрале превише либералним – у поређењу са уставима европских земаља тог времена он је то и био, осим ретких изузетака попут Француске и Белгије.

Кнежевина и Краљевина Србија имала је потом више различитих уставних решења: 1838, 1869, 1888, 1901. и 1903. године.

После Другог светског рата, од 1945. године, у потпуно промењеним околностима, Србија је у саставу федералне Југославије четири пута усвајала највиши законодавни акт, а актуелни је усвојен 30. октобра 2006. године.

То је први Устав Србије након распада СРЈ, односно државне заједнице СЦГ.

број коментара 14 пошаљи коментар
(понедељак, 16. феб 2015, 16:03)
Graje [нерегистровани]

Majka Srbija

Tomislav Nikolić i naši državni zvaničnici su obeležili dan državnosti. Naši državnici zaista poštuju našu istoriju, kulturu i običaje. Naši državnici se bore da obezbede modernu, jaku i razvijenu Srbiju, mi drugu državu nemamo, a a Srbiju moraju da očuvaju. Srbija je jedna jedina država a građani drugu državu nemamo, čuvajte i jačajte našu državu. Naša istorija prebogata ratovima, dosta je bilo ratovanja vreme je da radimo i da živimo.

(недеља, 15. феб 2015, 20:43)
anonymousRadovan [нерегистровани]

Srecan Ti praznik Srbijo!!!

Ma gde da sam,Ti si uvek sa Mnom,i sve uspomene,koje Me cine srecnim! Zelim da budes kao u srecna Dusanova,Milutinova,i Miloseva vremena,vise sloge medju Nama,i puno,puno Dece,bez koje nema buducnosti!!!

(недеља, 15. феб 2015, 19:58)
NN [нерегистровани]

NN

Dan ustavnosti obeležen na pravi način....slavili još dugo!

(недеља, 15. феб 2015, 14:47)
anonymous [нерегистровани]

RE:

Nema mesta kritici, i Miloš i Karadjordje simbol su našeg zajedništva a nikako razdora jer bez obzira na lični odnos, ideja slobodne Srbije kao glavni cilj je ostvarena i živi.

(недеља, 15. феб 2015, 14:41)
anonymous [нерегистровани]

Dan državnosti

Ipak bi Srbija mogla malo više da spomene Miloša Obrenovića koji je i postavio temelje naše državnosti. Nije Srbija postala država sa Karađorđem ili Sretenjskim ustavom već je to postala sa Milošem koji se danas mnogo ređe spominje od Karađorđa.

(недеља, 15. феб 2015, 14:40)
Marko NS [нерегистровани]

Voljena otadžbino , srpska državo srećan ti praznik !

Napokon se veliki praznik srpskog naroda i srpske države obeležava ponosno, dostojanstveno u duhu zajedništva i sa večitom hrabrošću , vitalnošću i kontinuiranoj želji srpskog naroda da korača u budućnost bez obzira na prepreke ka cilju stvaranja moderne države, punog jedinstva nacije , uspešne ekonomije i srećnih svih gradjana koji u Srbiji žive. Pozdravljam sve gradjane i želim im mnogo sreće i uspeha u ličnom životu . Želim im da se uzdignu, pokrenu , proaktivno i pozitivno žive i rade na dobrobit cele naše zemlje. Srećan Dan državnosti Srbijo, svima , kako u zemlji tako i u dijaspori.

(недеља, 15. феб 2015, 14:36)
Jovan Mirkovic [нерегистровани]

Srecan,

Dan Drzavnosti svim gradjanima Srbije. Vremena su dosla da zaboravljamo istoriju , radi raznih interesa i zadovoljstva drugima. Srbija ima duboko korenje dostojanstva , postovanja i tolerancije. Na mnoge nacine se pokusava radi zavisnosti nase istorije, da nam izbrisu ono stose nemoze izbrisati : Ponos naseg dostojanstva i istorije koja nas uci da sacuvamo DUSU svoju i veru u Boga, da nedamo svoje i da necemo tudje. Na dan drzavnosti nase Srbije, pomolimo se Bogu za MIR i bolje sutra.

(недеља, 15. феб 2015, 14:10)
anonymous [нерегистровани]

Srbijo srećan ti Dan državnosti !

Neka nam je srećan Dan državnosti Srbije sa nadom da Srbiju čeka svetlija budućnost baš kao sretenjska svetlost današnjeg dana .

(недеља, 15. феб 2015, 11:55)
anonymous [нерегистровани]

dan drzavnosti-Zivela Srbija!

Srecan vam Dan Drzavnosti Srbijo!

(недеља, 15. феб 2015, 11:48)
anonymous [нерегистровани]

Срећан Дан државности

Нека нам је срећан дан државности с надом да ће наша мајка Србија једном угледати неке лепше и просперитетније дане !