Јубилеј крагујевачких машинаца

Студентима Инжењерских наука у Крагујевцу, уписаним 1964. године, Факултет је за полувековни јубилеј симболично уручио златне индексе. Била је то генерација машинаца школована превасходно за потребе "Заставе", али и друга предузећа металског комплекса широм некадашње Југославије.

Заједно и кроз факултет и кроз живот – најбоља ученица крагујевачке гимназије и њен изабраник, Миомира и Слободан Радовић, студије памте по дружењу, игранкама, спортским надметањима, и, наравно, заједничком учењу.

"Миомира је била бољи студент, тако да је она у једном тренутку била одмакла, касније сам ја пристигао", каже Слободан Радовић.

"Бобан је боље знао статику. Он је пред испит дошао и рекао нам да ми ништа не знамо из статике и да ћемо пасти. Онда смо се ми уозбиљили, схватили и положили", каже Миомира Радовић.

Машински факултет уписало је 250 студената, међу којима и седам дама. После 50 година, на додели златних индекса, било је њих педесетак.

Никола Богдановски из Битоља присећа се да је на факултет дошао право са железничке станице.

"Од јула, када се заврши испитни рок, па до августа, следећи кад почиње, ја сам морао да радим са оцем да бих зарадио паре, да бих дошао на следећу годину", присећа се Никола Богдановски.

"Знало се – ко заврши први или други степен, одмах добије посао. Било где у тадашњој држави, бившој Југославији, тако да је била част уписати се", каже Миљко Кокић.

Као и пре 50 година, машинци и данас брзо долазе до посла. То је и разлог што је прву годину уписало више од 300 бруцоша, највише у протекле две деценије.

број коментара 0 Пошаљи коментар