Отказана Поворка поноса

Поворка поноса отказана због безбедносних ризика. Влада препоручила измештање код Палате Србија, што су организатори одбили. Од понедељка преговори о новом датуму Поворке.

Дуго најављивана Поворка поноса, која је требало да се одржи на Платоу испред Филозофског факултета, отказана је због безбедносних ризика, саопштили су организатори. Влада Србије је, упркос ризицима, одобрила одржавање Поворке и организаторима препоручила да се скуп измести испред Палате Србија, што су они одбили.

Министар полиције Ивица Дачић рекао је да полиција није забранила скуп, него је препоручила да се, због високог ризика, не одржи на најављеном месту. Дачић каже и да свако у Србији има право да искаже различитост.

"Министарство унутрашњих послова је проценило да би на тој локацији била обезбеђена пуна сигурност учесника скупа и осталих грађана, осигуран потпуни јавни ред и мир и заштићена имовина грађана, имовина града Београда и дипломатско-конзуларна представништва", наведено је у саопштењу Владе Србије.

"Ја пре свега треба да будем одговоран пред грађанима Србије и пред полицајцима који ће да ризикују своје животе" рекао је Дачић и додао да би према проценама полиције на скупу бројчани однос био отприлике 1:10 у корист противника скупа.

Чланица Организационог одбора Поворке Мајда Пуача рекла је да је одбијен предлог да се поворка одржи на Ушћу јер је симболика те манифестације свуда у свету да се симболично прошета центром града и покаже да смо равноправни грађани.

"Не желимо да шетамо по некој ливади на Ушћу, то не би била Поворка поноса", рекла је Мајда Пуача и додала да је држава капитулирала пред насилницима.

Саша Гајин из Београдског центра за људска права рекао је да је овај догађај показао степен дискриминације према особама са мањинским сексуалним опредељењем али је истовремено показао и "степен поштовања и гаранције људских права уопште, права на слободу и слободно окупљање, изражавање мишљења".

Организациони одбор "Поворке поноса 2009." саопштио је да очекује да ће представници власти испунити обећање и да ће већ од понедељка почети преговори како би били створени предуслови да се та манифестација одржи у центру главног града, по угледу на свет.

Организатори су разговарали и са премијером Србије Мирком Цветковићем, после чега су рекли да је држава коначно схватила на ком нивоу треба да разговара са мањинским групама, али да је подршка стигла касно.

Чланица Организационог одбора Драгана Вучковић рекла је да је, поред подршке од државног врха, на оперативним састанцима било и опструкције скупа.

Више десничарских организација и навијачких група најављивало је ових дана да ће покушати да спречи Поворку поноса и физички се обрачуна са учесницима.

број коментара 160 Пошаљи коментар
(недеља, 20. сеп 2009, 09:51) - anonymous [нерегистровани]

Bolje je ovako

Posle bi se danima pricalo o balkanskom primitivizmu

(недеља, 20. сеп 2009, 09:03) - anonymous [нерегистровани]

ugledajte se na USA?

Pa zasto mi ti pricas o borbi i marsu crnaca?
Kakve veze ima rasa sa seksualnom orijentacijom?
Ja zivim u USA, i nemoj da mi pricate da ovde ima gej parada svuda.
Dodjite pa je odrzite.
Meni nije poznagto da je to dozvoljeno. U nekoliko drzava da, ui vecini ne.'
Bravo za srpsku vlast. Ucite od Amerike demokratiju, tako treba.

(недеља, 20. сеп 2009, 08:47) - anonymous [нерегистровани]

ZA" NE TRAZITE VIZE"

Mentalni kapacitet? Pobogu, ja sam clan "Mensa"-e i protiv gay parade.
Zivim u Americi, Srbin sam, doktor nauka, i ti pricas o necijem mentalnom kapacitetu samo zato sto neko ima drukcije misljenje od tebe?
Da li si ti tolerantna i da li je tvoj kapacitet na nivou kad kategorises ljude u mentalno subordinant zbog toga sto ne misle kao ti?
Kakve veze pa gay parada ima sa Evropskom Unijom? Svasta...Nonsens,...

(недеља, 20. сеп 2009, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

opet za Brash

Boze, kako si ti nasilan, vredjas, zsoves ljude krticama?
Sta ti je? Pa ko ti brani da budes gay? Ja nemem nista protiv tebe, ali bih te zaoblazila da mi ne razbijes glavu u besu jer sam straight.'
Ja to vama nikada ne bih uradila Sram te bilo za ovakve niske i bezobrazne komentare. Bas si necivilizovan.

(недеља, 20. сеп 2009, 08:11) - anonymous [нерегистровани]

za Jovana Mirkovica iz Amrerike

Jovane u kojoj drzavi americkoj zivis?
Komentar ti nije na mestu. Ja zivim u Americi i znam da se parade odrzavaju samo u 3,4 najvise 5 drzava, a znas li koliko Amerika ima drzava?
Je l si ti iz Ajove, Masacusetsa, odakle si?
Ja ne razumem sta pricas.
Pozdrav iz TX-a.

(недеља, 20. сеп 2009, 08:05) - anonymous [нерегистровани]

za Jovanu

Ja sam sigurna u svoju seksualnost, nisam homofob, ali ne podrzavam gay paradu.
Znam da vas ima, najbolji drug mi je gay, i on se ne slaze sa paradom.
Ama niko vas ne dira. Postali ste mnogo napani i nasilni, smirite se malo.

(недеља, 20. сеп 2009, 07:59) - anonymous [нерегистровани]

nikad u E.U?

Nikada u E. U. zbog toga styo nije odrzana gay parada? O cemu ti covece pricas? Kakve pa veze ima ta mnifestacija sa Evropskom Unijom? Mesas babe i zabe...
Srbija ce u Evrospsku Uniju kada ispuni ekoniomsku i politicku stabilnost. Kakva gay parada? Svasta... Nemam protic homoseksualaca ama bas nista, ali ne mogu da citam ovakve nonsens vise.

(недеља, 20. сеп 2009, 07:55) - anonymous [нерегистровани]

Demokratija?

O kojoj ti demokratiji pricas? Srbija je u redu sa demokratijom. U Americi do 1998 do slucaja Pleasy vs Frrguson, policija je mogla da uhapsi dva homoseksualaca i da ih strpa u zatvor. Gay parada ima u 3, 4 drzave.
Svaka normalna, i savesna drzava brine da se ne dogodi sukob medju gradjanima, pa i Srbija kao i Amerika. TO nije slom demokratije nego dokaz da u drzavi postoji ZAKON, koji ce te i ako vam se ne svidja morati da posujete.

(недеља, 20. сеп 2009, 07:51) - anonymous [нерегистровани]

a vi ste mirni?

Ja zivim u Teksasu i ovde se ne odrzavaju gay parade, i ne verujem da ce da se ikada odrze, jer su rizicne za javni red i mir.
Americke vlasti znaju sta rade. Srbija je uradila isto sto Teksas radi godinama, sta je tu cudno, cega ima drzava da se stidi ako stiti svoje gradjane?
Srbija je uradila isto sto i 80% americkih dsrzava radi, i sta je tu cudno?
Da vas podsetim Amerika je najdemokratija zewmlja na svetu. Tako da Dejane koji bi da odes iz zenlje, evo pozivam te u Teskas. Izvoli u demokratiju.

(недеља, 20. сеп 2009, 02:26) - Hriscanin [нерегистровани]

Pozdravljam odluku!

Potpuno podrzavam odluku da se "parada" ne odrzi.
Hvala dragom Bogu, ima jos pametnih ljudi.
Pozdrav iz Kanade!