Отворена врата нотара

У 32 општине у Србији нотари су почели да раде и од судова преузели вођење ванпарничних поступака. Искључива надлежност јавних бележника биће склапање уговора о купопродаји, поклону, доживотном издржавању, о расподели имовине за живота.

Иако се сумњало да ће нотари бити спремни за рад, врата 94 нотарске канцеларије отворена су у девет сати. Неки грађани су дошли само да се информишу – шта раде нотари и шта им треба од документације. Било је и оних који су првог дана искористили услугу нотара.

"Оверавала сам потпис за пуномоћје за предају документације у катастар, за укњижбу стана, и све се завршило за два минута. Једина мала замерка је што није могуће код нотара извршити уплату судске таксе, него и даље морамо да идемо у банку, па да доносимо доказ", каже Слађана Полић.

Процедура ће бити краћа него до сада. За уговор који саставе, нотари печатом гарантују законитост и исправност.

"Обавезан је разговор са клијентима где ћемо ми њих упутити на све о последицама закључења њиховог правног посла, поразговарати са њима, утврдити да ли је то њихово право, која је њихова права воља. Након тога они ће доставити документацију и онда ћемо ми заказати одређени термин када ће доћи. Ми ћемо припремити целокупан јавнобележнички запис", каже јавна бележница Ивана Грабеж.

У пет до пет, пред сам крај радног времена, министар правде је проверио први радни дан нотара у Крагујевцу.

"Онај уговор који се закључи у облику јавнобележничког записа јесте уговор за који је јавни бележник одговоран професионално и материјално. Професионално својој комори и Министарству правде, а материјално својом имовином и оним износом осигурања који је дужан да има да би осигурао своју делатност", каже министар правде Никола Селаковић.  

Тарифа коју ће грађани нотарима плаћати одређује се према вредности правног посла, утрошеном времену. Неки послови имају и фиксну цену, као што, на пример, овера потписа кошта 360 динара.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 06. сеп 2014, 10:28) - dragan [нерегистровани]

notari

Molim za odgovor: Trenutno niko od notara u Beogradu ne zeli da uveri ugovore o kupoprodaji nepokretnosti za stanove koji nisu uknjizeni, odnosno koji su u postupku legalizacije /a takvih je vecina u glavnom gradu/...Kazu da se plase jer odgovaraju svojom imovinom...da li to znaci da vise nema kupoprodaje takvih stanova? Molim za brz odgovor od nekog koji se razume u ovu novu problematiku...

(уторак, 02. сеп 2014, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Pravna sigurnost

Javni beležnici imaju veliku ulogu u zaštiti privatne imovine i stvaranje uslova za PRAVNU DRŽAVU i strane investicije..
Nadajmo se da je država imala vremena da izabere najpoštenije i najstručnije, jer je Srbija poslednja država u Evropi koja ih vraća (nakon što su ih komunisti 45. ukinuli, da bi lakše oteli tuđe kuće i preduzeća).

(уторак, 02. сеп 2014, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

...

Kada krene promet sa nepokretnostima (2-3 dana treba za skupljanje i proveru dokumentacije) biće potrebno duplo više notara.

(уторак, 02. сеп 2014, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

cemu ovo sluzi

Jel to zbog rasterecenja sudova i privatnog biznisa, ili...