Да ли је Србији потребна смртна казна

Убиство Тијане Јурић још једном отвара питање да ли је Србији потребна смртна казна за починиоце најтежих злочина. Тај став се брани с много емоција, али стручњаци кажу да таква казна није гаранција да тешких убистава неће бити. Позивају се и на праксе у развијеним државама у којима такве казне нема, мада то није случај у целом свету.

За непуна два дана, готово 150 хиљада људи придружило се Фејсбук групи "Смртна казна за убицу Тијане Јурић", а баш толико потписа је потребно и за промену Устава, који прописује да у Србији нема смртне казне.

Психолог Жарко Требјешанин сматра да је то израз њихових емоција. "Ја као психолог разумем људе који су узбуђени због тога што се десило. Мислим да друштво, држава, а то значи и политичари и медији, морају водити рачуна какве поруке шаљу", навео је Требјешанин.

За правнике, ствар је јасна - повратак смртне казне био би корак уназад.

Богољуб Милосављевић са Правног факултета Универзитета Унион каже да док је постојала смртна казна, она нажалост није одвраћала починиоце од тако тешких злочина - није била казна која је деловала на друге да не чине злочине.

"Таква казна је постојала вековима, а злочини су се дешавали - није она никаква превенција", рекао је Милосављевић.

Смртна казна у Србији је изрицана до 2001. године - извршавана је стрељањем, у затвору. Полицајци нису знали да ли у пушкама имају маневарску или бојеву муницију и чији је метак смртоносан.

Последња смртна пресуда у Србији извршена је 92. године и то у граду који је нераскидиво везан и са случајем Тијане Јурић - у Сомбору. Последња смртна пресуда у Београду извршена је у Београду, почетком седамдесетих година.

У Белорусији је и ове године извршена смртна казна - то је једина европска земља где се та казна примењује. У Сједињеним Америчким Државама смртна казна постоји у 32 од 50 држава. Има је и у Кини, Индији, Јапану, Северној и Јужној Кореји, Ираку, Ирану, Алжиру, на Куби...

Србија је прихватила Европску конвенцију о људским правима и, 2003. године, постала чланица Савета Европе - па би враћање смртне казне било и кршење усвојених норми.

Надиа Ћук из Канцеларије Савета Европе у Београду рекла је да се онда нарушава цео концепт људских права и слобода.

"Ви немате превентивно дејство. Превентивно дејство има ефикасан, јак систем правосуђа, полиције који је спреман да реагује. И ако је грађанин свестан да тако нешто постоји и да ће одмах да уследи реакција, то ће бити јако добра превенција", навела је Ћук.

Смртна казна није тема само за правнике и психологе. Борислав Пекић је писао да је она неделатна јер онемогућује окајавање греха. И закључује - "Права казна била би - на живот".

број коментара 32 Пошаљи коментар
(среда, 13. авг 2014, 10:07) - Samo jedno! [нерегистровани]

Nema teze kazne...

od totalne izolacije!

(среда, 13. авг 2014, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Protiv

Meni je uzasno to sto se desilo mojoj sugradjanki. Ali pre nego sto bacite drvlje i kamenje na mene, razmislite o ovome. Potrazio sam malo na Google-u i evo sta sam procitao. Prema jednoj studiji u Americi je vise od 4 procenta nevino osudjenih na smrt. Kad se tome doda nase lose sudstvo, kod nas bi verovatno taj procenat bio mnogo visi. To znaci da bi bar svaki dvadeseti osudjenik na smrt bio nevin covek. Ubica Tijane je priznao svoj zlocin. A sta je sa onima koji ne priznaju zlocin? Koliko od njih bi bilo ubijeno, ni krivi ni duzni? Ali se slazem sa komentarom pod nazivom "pravda", da Tijanin ubica vise nikad ne izadje iz zatvora.

(уторак, 12. авг 2014, 02:42) - anonymous [нерегистровани]

i nisam i jesam za

dok ceka smrtnu nek pati, s druge strane on ce da 30-40 god. provede na jaslama drzave i ima obezbedjenu hranu i smestaj ... za ovakve slucajeve gde je nedvosmisleno dokazana krivica ja sam za

(понедељак, 11. авг 2014, 18:35) - Nemanja [нерегистровани]

Nego sta

Ne samo Srbiji, potrebna je svakoj zemlji!!!

(недеља, 10. авг 2014, 13:30) - Jan Majorski [нерегистровани]

Razlog

Europske zemlje su ukinule smrtnu kaznu nadajući se, i laskajući sebi da su dostgli ne znam kako visok civilizacijski nivo, pa to im neće biti potrebno. A zapravo su daleko od toga i stanje je sve gore. A kako je kod nas? Opšti haos i nasilje svake vrste. Zato jednostavno mora da se pooštri kaznena politika i obavezno uvede smrtna kazna jer počinioci zločina reaguju i uvažavaju samo na silu koja stoji nasuprot njih. Ovo društvo mora da se brani i sačuva decu i ugrožene.

(недеља, 10. авг 2014, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

pravda

Smrtna kazna nije resenje. Za ovako gnusan zlocin to je suvise lako i kednostavno. Jedino resenje je da ovakvi zlocinci nikada vise ne izadju u drustvo i da se to unapred zna. Maksimalnih 40 godina je malo, treba mu suditi ponaosob za sve zlocine od otmice do ubistva (a ne samo za najteze) i sve te kazne sabrati. Tako ce dobiti jos 80-100 godina sto je garancija da ziv nece izaci na slobodu cak i ako mu neko smanji kaznu. Zivot u zatvoru takodje nije lak, pa ce imati priliku da se svakog dana do kraja zivota kaje za svoje zlodelo.

(недеља, 10. авг 2014, 09:05) - Ljubo [нерегистровани]

Moj odgovor

DA

(недеља, 10. авг 2014, 07:37) - anonymous [нерегистровани]

Smrtna kazna

Slazem se potpuno sa vama...

(субота, 09. авг 2014, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

ateista

A ako nismo?

(субота, 09. авг 2014, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

Kazna za monstruma

Pre nekoliko meseci sličan stravičan dogadjaj se zbio u jednom mestu u Boliviji. Meštani su se skupili, pronašli zlikovca i živog ga zakopali!