Скандалозно понашање појединих медијa у случају убијене девојчице

Удружење новинара Србије упозорило је на неетичност појединих медија приликом извештавања о убиству малолетне Тијане Јурић, додајући да су новинари увек дужни да се придржавају новинарског кодекса. НУНС протестовао због скандалозног понашања појединих медија приликом извештавања о страдању девојчице.

"Уредници и новинари су увек дужни да се придржавају етичких норми и Кодекса новинара Србије, а поготово када извештавају о трагичним догађајима који погађају не само појединце и њихове породице, већ и целу заједницу", наводи се у саопштењу УНС-а, преноси Бета.

Додаје се да је Игор Јурић, отац убијене Тијане, изјавио да су га поједини медији уцењивали да, уколико им не да изјаву, неће објавити фотографију нестале девојчице и да се, поред потраге за несталим дететом, морао борити са неоснованим писањем.

"Без провере и без ваљаних извора током потраге за Тијаном оптужен је да дугује зеленашима", наводи се у саопштењу у коме се не прецизира на које листове се то односи.

УНС је навео да се новинари у прикупљању информација не смеју служити изнудом, претњом и прогањањем извора информација.

Према професионалним стандардима, новинари не смеју да обећавају повољно извештавање у замену за информације, додаје се у саопштењу.

"УНС подсећа да Кодекс налаже новинарима да у извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок имају саосећање према људима са којима разговарају", наводи се у саопштењу.

Кодекс, такође, обавезује медије да штите права и достојанства деце.

УНС је затражио од новинара да, извештавајући о случајевима који дубоко потресају јавност, поштују претпоставку невиности и следе правила по којима новинар истражује, објављују чињенице и прави јасну разлику између чињеница, претпоставки и нагађања.

"Еклатантан пример кршења свих норми је текст 'Шта монструме чека у затвору: Проклињу дан када су рођени!' објављен на сајту telegraf.rs", наводи се у саопштењу.

НУНС: Скандалозно понашање појединих медија

Независно удружење новинара Србије (НУНС) протестовало је због скандалозног понашања појединих медија приликом извештавања о страдању Тијане Јурић, оцењујући да изјава њеног оца Игора Јурића о уцењивачком понашању појединих новинара показује потпуно одсуство саосећања са унесрећеном породицом, преноси Фонет.

То је, како се наводи, противно основним људским и професионалним етичким нормама.

НУНС апелује на новинаре и медије да се у извештавању о трагичним догађајима придржавају професионалних и етичких стандарда прописаним Кодексом новинара Србије.

Новинар не сме да злоупотреби емоције или њихову недовољну способност расуђивања људи, истиче НУНС и додаје да Кодекс новинара обавезује новинаре да у извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок имају саосећање према жртвама и њиховим породицама.

Обавеза је медија да посебно штите права и достојанства деце, подсећа то медијско удружење.

Кодекс новинара налаже и да се новинари у прикупљању информација не смеју служити изнудама, претњама и прогањањем извора информација.

Новинари нарочито треба да избегавају спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама и трагедијама.

Обавеза је новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница, коментара, претпоставки и нагађања, и да поштују претпоставку невиности, истиче се у саопштењу.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(субота, 09. авг 2014, 07:53) - anonymous [нерегистровани]

kodeks

Postovanje kodeksa ne prodaje novine ili ne "nabija" preglede na sajtu. Skandalozno je blaga rec za nase medije, ali vecinska publika to trazi...Kada publika bude bolja bice i izvestavanje medija bolje.

(субота, 09. авг 2014, 07:34) - ana [нерегистровани]

novinari su preterali

List koji je to prvi objavio je Informer, a zna se i cije su to novine

(субота, 09. авг 2014, 07:23) - anonymous [нерегистровани]

Sramota profesije

Pridruzujem se zahtevima drugih da se obavezno objavi koji su to mediji, elektronski ili novinski, koji su objavljivali te sramne vesti. Jer, zasto bi zbog njih padala ljage i na one koji su svoj posao obavljali i ljudski i casno?

(субота, 09. авг 2014, 07:08) - Miki [нерегистровани]

Kurir je jedan od tih jadnih novina

Ja sam u Kuriru citao te bljuvotine o zelenasima i dugovima oca. Cao sam i pisao i ukazao da bi bio bar red da se izvine javno covjeku koga su u najgorim trenucima prozivali i zaludjivali svojim isinuacijama.

(субота, 09. авг 2014, 06:40) - mike aleksandar,canada [нерегистровани]

...

gospoda iz blica i kurira koji se trkaju da
objave najgroznije detalje o mukama ovog Jadnog
mrtvog deteta,treba da se stide svoje profesije.

(субота, 09. авг 2014, 02:10) - ЗоранТ [нерегистровани]

RE: Kodeks novinarske etike

Шта прочитали, многи незнају шта та реч значи.

(субота, 09. авг 2014, 00:41) - anonymous [нерегистровани]

12132313

pa kurir i blic objavili, i telegraf da je nje otac zelenas pa su skinuli sa net..bar da su se izvinili

(петак, 08. авг 2014, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

KO?

Hocemo da znamo ime lista ?! O kojim novinarima se radi ?! Zasto braniti neprofesionalno ponasanje i iskoriscavanje tudje nesrece ?!

(петак, 08. авг 2014, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

satelit

potpuno ste u pravu, bilo je uzasnih naslova i clanaka u svim novinama.

(петак, 08. авг 2014, 20:51) - zox [нерегистровани]

imena?

A koji su to mediji?Dajte konkretno imena.Dosta više "neki mediji","neke osobe","N.N lice" i slično! Imena na sunce bez obzira ko je u pitanju!!