МУП: Израда Акционог плана за поглавље 24

Министарство унутрашњих послова Србије почело је израду Акционог плана за спровођење препорука из Извештаја о скринингу за поглавље 24 - правда, слобода и безбедност. У тај посао МУП је спреман да укључи организације цивилног друштва које континуирано прате европске интеграције и процесе реформи у Србији.

Акциони план се прави на основу Извештаја о аналитичком прегледу усклађености законодавства Републике Србије са правним тековинама ЕУ у поменутој области од 25. јула и препорука које је ЕК у том извештају дала након одржаних експланаторног и билатералног скрининга, прецизира се у саопштењу МУП-а, преноси Танјуг.

Имајући у виду да организације цивилног друштва годинама континуирано прате и учествују у процесима реформи и европских интеграција Србије и да њихов допринос може бити од велике користи за процес усклађивања са правним тековинама ЕУ, као и за друштво у целини, Министарство планира да их укључи у наредну фазу преговора - израду Акционог плана.

Први састанак са организацијама цивилног друштва, пре свега онима у оквиру Радне групе за Простор слободе, безбедности и правде Националног конвента о ЕУ у Србији (РГ 13 НКЕУ), али и другим заинтересованим организацијама је планиран за почетак септембра ове године.

Састанак ће бити припремљен у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, напомиње се у саоспстењу.

Подсећа се да је током експланаторног скрининга који је одржан од 2. до 4. октобра 2013. године Европска комисија делегацији Србије представила правне тековине ЕУ у поглављу 24, док је на билатералном скринингу од 11. до 13. децембра 2013. године Србија проценила ниво усклађености свог правног система са правним тековинама ЕУ, утврдила области у којима је потребно усклађивање и предложила временски оквир за завршетак процеса усклађивања у датој области.

број коментара 0 пошаљи коментар