Сава и Дунав не расту, штета се санира

У Јамени, Сремској Митровици и Шапцу Сава опада, али су надлежни и даље на опрезу. У Београду се сутра очекује врх поплавног таласа, који, тврди градоначелник, неће угрозити престоницу. На поплављеном подручју 33 особе изгубиле живот.

20.02 - Вода се повукла из већине улица у Јамени, и радно способном становништву је омогућено да се врати у то поплављено сремско село 

19.24 - Због пљуска у чачанском селу Мршнице, праћеног ситним градом, под водом је више од 20 хектара усева.

18.58 - Градоначелник Чачка Војислав Илић донео је одлуку о укидању ванредне ситуације на подручју тог града. 

16.12 - На подручју Срема очекује се престанак опасности од поплава у наредна три дана, каже командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић.  

15.45 - Од понедељка, 26. маја, и даље неће радити пет школа у општини Лазаревац у којима се нису стекли хигијенски услови.

12.30 - Крупњу неопходна тешка механизација како би се град што пре оспособио за живот, јавља репортер РТС-а.  

11.15 - Завод за Јавно здравље Шапца почео је дезинфекцију домаћинстава на сеоским подручјима која су била поплављена, јавља дописник РТС-а.

10.05 - У Обреновцу се убрзано ради на испумпавању воде, како би се што пре приступило асанацији терена, јавља репортер РТС-а.  

08.45 - У Трстенику укинута ванредна ситуација, људи се полако могу враћати у своје домове, саопштено је из општине Трстеник.

Према подацима Хидрометеоролошког завода, Сава је код Јамене, Сремске Митровице и Шапца још увек изван границе ванредне одбране од поплава, док је ниво редовне одбране од поплава Сава превазишла у Београду.

Дунав је изнад редовне одбране од поплава у Новом Саду, Земуну, Панчеву, Смедереву и Банатској Паланци. И Тиса је изван нивоа редовне одбране од поплава, и то у Тителу.

И док је Дунав у стагнацији, Сава опада у свим местима, осим у Београду, у којем се овог викенда очекује врх поплавног таласа.

Иако се ситуација у свим угроженим подручјима стабилизује, нема места за опуштање, упозорава начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Влада Србије укинула је јуче ванредну ситуацију на територији целе земље, а задржала је на подручју два града - Шапца и Сремске Митровице, и у општинама где је ситуација најтежа. 

То су Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Смедеревска Паланка, Шид, Трстеник, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева и Владимирци. 

У међувремену, ванредна ситуација је укинута и у Трстенику, људи се полако могу враћати у своје домове. 

На подручјима погођеним поплавама у Србији до сада су пронађена 33 преминула. Евакуисано је 31.879 људи, од којих су 25.000 становници Обреновца.

Градоначелник Београда Синиша Мали тврди да је главни град Србије заштићен од таласа Саве и Дунава.

"Очекујемо да ћемо у наредна два дана имати проглашење заштите од ванредних поплава, али то су у питању центиметри, далеко испод врха бедема који смо направили", поручио је Мали.

У Обреновцу живот се полако нормализује. Враћају се грађани који то могу, а војска, Жандармерија и ветеринарске екипе помажу им у отклањању последица поплава. Власници локала позвани су да обиђу и очисте своје радње у Обреновцу.

Са нараслом и непредвидивом Савом мештани Шапца, али и волонтери из целе земље борили су се осам дана. Генерал Љубиша Диковић саопштио је јуче да је "Сава код Шапца побеђена". Опрез је, међутим, још увек на снази због високог водостаја.

Сава и њене притоке даље брину мештане појединих сремских села. Из неких се вода још није повукла, а из других су људи исељени превентивно.

Повратка евакуисаних у села Јамена, Вишњићево и Моровић неће бити још неколико дана, док опасност од поплавног таласа потпуно не прође.

Река Босут у Моровићу расте један центиметар на сат, јер надире вода из Саве, јавља репортер РТС-а.

Клизиште код Малог Зворника, због којег је магистрални пут Лозница - Љубовија - Бајина Башта већ данима у прекиду, не мирује, тако да ће бити изграђен алтернативни пут око Малог Зворника у дужини од 11 километара.

број коментара 5 пошаљи коментар
(субота, 24. мај 2014, 22:40)
anonymous [нерегистровани]

RTS je prvi

Hvala nasem Javnom medisjkom servisu, zahvaljujuci danonocnim isvestajima sa teren, izvrsnih novinara iz dopisnistava i iz Beograda, spoznali smo razmere ove katastrofe/To je i bila motivacija da pomognemo oniliko koliko smo mogli svi mi iz nase porodece!
Nadam se da ce svi ovi postradali ljudi, uz pomoc svih nas i drzave uspeti da brzo obnove svoje domove i vrate se redovnom poslu, skoli...

(субота, 24. мај 2014, 20:01)
anonymous [нерегистровани]

rts

Свака част РТС-у!

(субота, 24. мај 2014, 18:01)
anonymous [нерегистровани]

Obnova

Evo za neki dan se zavrsavaju i skole,ima dosta ljudi koji su bez posla.
Apelovao bih na vlasti,da pokusaju da organizuju ovaj narod,da se sto pre izgradi sve za ljude koji su nastradali u ovoj tragediji koja nas je zadesila.
Moramo dignuti glavu gore i ici dalje,sve je ovo tesko,ali sve je to zivot.
Srbiju je tuklo sa raznih strana kroz vekove,da u ovoj tuzi ne nabrajamo sta nas je sve zadesilo,i zato idemo svi u izgradnju i obnovu nase zemlje,tako cemo se i vise zbliziti,i nadam se postovati se medju sobom kao nekada.
Zivela nam Srbija,i mi u njoj,sretno

(субота, 24. мај 2014, 09:47)
anonymous [нерегистровани]

Obnova?

Želim da pitam da li će sada kada budu organizovane obnove Obrenovca i drugih gradova u Srbiji koji su doživeli na žalost katastrofu, da li će biti organizovano nešto slično kao radna akcija, u kojoj bilo ko od građana ko želi može da dođe u Obrenovac, ili neki drugi grad koji je na žalost bio poplavljen i doživeo veliku katastrofu , i da pomogne u obnovi grada?

(субота, 24. мај 2014, 08:52)
Milan [нерегистровани]

evakuacija Obrenovca

Bio sam 2oo6 g. rukovodilac kriznog štaba u
selu gde je nivo Dunava bio u ravni krune na-
sipa oko sela.Da je voda probila nasip nivo vode u delovima sela bi bio preko 4m.
Srećom to se nije desilo .
Imali smo plan evakuacije , ali da sam nare-dio evakuaciju samo na osnovu pisanja štampe
bez naloga "odozgo",što je navodno trebalo uraditi u Obrenovcu,verovatno bih završio u zatvoru ili duševnoj bolnici .