Побеђена Сава код Шапца

Сава код Шапца је побеђена и можемо коначно да одахнемо, рекао је генерал Љубиша Диковић. Обреновац добио осветљење, наставља се асанација терена. Главни град спремно дочекује врх поплавног таласа, каже градоначелник Београда Синиша Мали. Колубара опада. Моровић и Вишњићево без воде.

06.00 - Река Босут у Моровићу расте један центиметар на сат, јер надире вода из Саве, јавља репортер РТС-а. 

05.30 - У Обреновцу је ситуација стабилна, а екипе из Македоније, Словеније и Немачке су целу ноћ испумпавале воду, јавља репортер РТС-а. 

01.00 - У босутским и моровићким шумама дивљач је збринута и налази се у три ограђена дела ловишта, саопштавају "Војводинашуме".

19.45 - Клизиште код Малог Зворника, због којег је пут Лозница-Бајина Башта већ данима у прекиду, не мирује, тако да ће бити изграђен алтернативни пут.

18.35 - Сава је коначно побеђена, рекао је генерал Љубиша Диковић на насипу рејона Чеврнтија код Шапца.

17.00 - У Рударском басену "Колубара" почела дезинфекција свих поплављених објеката и земљишта, саопштио је ЕПС.

14.30 - МУП апелује на грађане да се још не враћају у Обреновац, јер екипе и даље раде на нормализацији услова.

13.10 - Директор Јавног комуналног предузећа "Водовод" у Смедеревској Паланци Миодраг Михајловић изјавио је да је та општина добила воду, али да она и даље није за пиће.

12.45 - Дунав неће прећи насипе и биће у границама између редовне и ванредне одбране од поплава, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

12.05 - Влада укинула ванредну ситуацију. 

11.55 - Током поплава евакуисано 38.000 људи, од тога 25.000 из Обреновца, јавља извештач РТС-а.

10.40 - Министар Расим Љајић најавио је да ће данас бити одржана седница Кризног штаба за ванредне ситуације, а након тога и седница Владе на којој ће се расправљати о стању у земљи и могућности укидања ванредне ситуације.

10.40 - Новинарске екипе са припадницима МУП-а обилазе делове Обреновца из ког се повукла вода, да би видели како се врши асанација терена. Неопходно ношење маски и рукавица.

7.40 - Предраг Марић: Око поноћи дошло до мањег пробијања насипа у Костолцу, али то је врло брзо санирано.

Начелник генералштаба Војске Србије и шеф Кризног штаба у Шапцу Љубиша Диковић рекао је да је "Сава код тог града коначно побеђена".

"Сви су дали све од себе да коначно после осам дана можемо да одахнемо", истакао је Диковић на насипу у рејону Чеврнтија код Шапца.

"Сава се 'ваљала' од Шапца ка Београду и претила је да пробије насип који је изграђен 70-тих година прошлог века", истакао је Диковић, захваливши се свим медијима и грађанима.

Грађанима је поручио да су се понашали као прави војници. "Били сте до колена у води, а нико није жалио да не може више да издржи, него сте питали шта треба да се ради", рекао је Диковић.

Водостаји у Београду данас би требало да достигну границу ванредне одбране, а врх таласа очекује се за викенд.

Градоначелник Београда Синиша Мали тврди да је главни град Србије заштићен од таласа Саве и Дунава.

"Водостај Саве и Дунава расте, али не онолико брзо колико смо очекивали", рекао је Мали.

Мали је истакао да су бедеми које су направљени довољно високи и у потпуности сигурни да тако нешто издрже.

"Дунав такође расте, али не колико смо очекивали. Очекујемо да ћемо у наредна два дана имати проглашење заштите од ванредних поплава, али то су у питању центиметри, далеко испод врха бедема који смо направили", поручио је Мали.

Раније данас, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је  да је тренутно стање у земљи стабилно, али да нас очекују још четири дана потпуне приправности.

"Тренутно је стање стабилно. Око поноћи је дошло до мањег пробијања насипа у Костолцу, али је то врло брзо санирано. На свим осталим тачкама вода стагнира или је у мањем опадању", истакао је Марић за агенцију Бета.

Марић је нагласио да "нас очекују још четири дана потпуне мобилности и приправности", иако у овом тренутку нема критичних тачака.

У београдској општини која је највише страдала од поплава, Обреновцу, живот се полако нормалозије. Враћају се грађани који то могу, а војска, Жандармерија и ветеринарске екипе помажу им у отклањању последица поплава.

Ипак, неки делови Обреновца још су под водом. Заменик Оперативног штаба за Обреновац и околину Славко Јевђевић прецизирао је да су делови Шљивица, Забрежја, Дудова и места Саве у том београдском насељу и даље под водом, али да је стање много боље него што је било. Одобрено је и прво отварање бензинске пумпе у том граду, јавља извештач РТС-а.

Санитарне екипе биле су запослене целе ноћи, а посао им је олакшавало осветљење које је ноћас стигло у Обреновац.

"Електродистрибуција Београд" пустила је синоћ у погон трафостаницу 35/10 Обреновац, преко које се напаја читав град.

ЕДБ је ремонтовао и оспособио 44 нисконапонске станице у Обреновцу, док је још стотинак под водом.

Живот се полако нормализује и у Баричу надомак Обреновца, где су се јуче вратили превентивно евакуисани мештани.

Колубара код Обреновца полако опада.

Стање у сремским селима уз Саву је добро, али још нема опуштања, упозоравају у тамошњем штабу за ванредне ситуације.

Повратка евакуисаних у села Јамена, Вишњићево и Моровић неће бити још неколико дана, док опасност од поплавног таласа потпуно не прође.

Ниво река Босут и Студва код Моровића расте центиметар на сат, па се ојачавају поједини насипи, јавио је репортер РТС-а.

У Моровићу су синоћ стручњаци Института за јавно здравље забранили употребу воду из водовода. Она није ни за техничку употребу, па су у том сремском селу славине од синоћ суве.

Током дана, локални штаб за ванредне ситуације обезбедиће мештанима цистерне са водом.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 24. мај 2014, 06:39) - MK [нерегистровани]

ORA

Svaka vama cast druze generale i svim ljudima dobre i jake volje. Divimo se vasem pozrtvovanoscu i slozi kao narod i samo tako nastavite uvek da budete solidarni. Nije lose da se razmotri i na organizovanju stare dobre Omladinske Radne Akcije (ORA) preko citavog leta na svim ugrozenim podrucjima kako bi sto brze obnovili zemlju i pomogli ljudima... Siguran sam da bi se na hiljade mladih rado odazvalo iz citavog regiona stare dobre Juge! Nikada nemojte klonuti i ne dajte nikome da klone! Zelimo vam sve najbolje i puno vas volimo i pozdravljamo, Bog je sa nama! Ziveli!

(петак, 23. мај 2014, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

Svi mi smo država pa je i naša odgovornost za odbranu !


Organizacija : ponovo uvesti teritorijalnu i civilnu zaštitu koju smu u SFRJ imali kao i plan gde ko ima da se javi u slučaju potrebe.
Takođe redovno čišćenje dna reka koje protiču kroz naseljena mesta čime se dobija veća dubina za odvod vode u slučaju iznenadne potrebe. Napraviti i odvodne kanale za slučajeve ovakvih kataklizmi , koji će se održavati redovno ! Sada smo svi videli kuda voda hrli pa na tim mestima iskopati kanale kojima će uvek moći da se brzo odvodi voda.

(петак, 23. мај 2014, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Narod

Svaka cast narodu sto je uzeo stvari u svoje ruke da nije tako drzava ne bi nista spasila.

(петак, 23. мај 2014, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Predlog

Trebalo bi da se ugledamo na primere zastite od poplava gradova iz EU ili inostranstva koji su dobra osnova da nadlezni u buducem periodu rade vise na prevenciji po pitanju zastite gradova i ljudi od velikih poplava koje se znamo sirom sveta dogadjaju sve cesce. Predlazem da se deo novca iz pomoci koja stize sa svih strana ovih dana ulozi u
1. formiranje drzavnog preduzeca koje bi vrsilo ciscenje kanala i recica bar jedanput godisnje npr. u martu da bi se smanjila kolicina vode koja pristize u reke sto zbog topljenja snega sto zbog ovakvih obilnih kisa koje se mogu desiti svakog proleca,
2. u nabavku ili pravljenje bedema i nasipa duz tokova reka koje plave a za mesta gde su setalista i sl. nabavku pokretnih bedema koji bi se postavljali kada se ukaze opasnost od poplava.
Pokazali smo ovih dana da mozemo da uradimo mnogo, a buduce godine bi trebalo da donesu bolju preventivnu zastitu da nam se ovakve poplave ne bi opet desile.

(петак, 23. мај 2014, 10:15) - Воронцов [нерегистровани]

RE : Razlog poplava

Природа није крива, природа има своја правила и где год је вода била опет може доћи. Крива је људсак непажња. Глупост би било рећи како је кривац само данапња генерација. Грешке на овим просторима потичу од доба Османског царства па до данас. Нису ли још Турци одредили где ће се градити нека насеља. Није ли већина грађевинских објеката изграђена још у доба Југославије , не поштујући прописе о грађевинарству. Да су поштовали прописе сад би вода у објектима могла бити коју десетину центиметара, највише до пола метра, а не до врха кућа. Наравно највише су се људи око река населили последње пола века. Човек на пример има парцелу и изгради кућу на најнижој коти, вода му дође до врха прозора, а виши део парцеле уопште не поплави. Шта рећи о људима њиховом незнању и осталом.

(петак, 23. мај 2014, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

odg. razlog poplave

Pogledaj na stranici republickog hidrometeoroloskog zavoda. Ogromna kolicina padavina u regionu prouzrokovana djenovskim ciklonom je razlog poplava. U ovo doba godine reke su uvek na vishem nivou zbog otapanja snega i obilnih padavina. Nekada se izlije, nekada ne.

(петак, 23. мај 2014, 07:45) - anonymous [нерегистровани]

pitam se

jel zna neko razlog poplave?