Више градова и општина без струје

Због поплава, без струје је око 130.000 домаћинстава. Електричну енергију немају Лазаревац, Параћин, Смедеревска Паланка, већи део Обреновца, Лознице, Ваљева и више насеља у Шапцу и централној Србији.

Колубарски копови угља су под водом. Термоелектране "Никола Тесла" троше залихе угља и од синоћ раде са 30 одсто мањим капацитетом. Набујале реке угрожавају и рад хидроелектрана.

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да се због прилива велике воде и Хидроелектрана "Ђердап" смањује производњу.

"Ма колико људима то сада звучи чудно, производња у хидросистему мора да се смањи, зато вода не може да се задржава. Вода мора да се пропушта", истиче Антић.

Највећи проблеми су у дистрибутивном систему на ниском напону, јер су трафостанице под водом па су морали да их искључе. Где год је било могуће, потрошачи су пребачени на алтернативне правце снабдевања струјом.

Директор предузећа "ЕПС Снабдевање и дистрибуција" Жељко Марковић истиче да класичних рестрикција неће бити. "Углавном се раде напонске редукције. То значи снижење напона пет одсто где је то потребно и у временском периоду колико је то неопходно", додаје Марковић.

У ЕПС-у кажу да су за вечерње часове, када је и највеће оптерећење, обезбедили увоз струје.

број коментара 0 Пошаљи коментар