Поплаве зауставиле "Колубару"

Због изливања реке Колубаре, Рударски басен "Колубара" која производи угаљ за половину производње струје у Србији, обуставила производњу. Производња струје није угрожена, Термоелектране "Никола Тесла" (ТЕНТ) имају довољне залихе.

Како се наводи у саопштењу, производња угља заустављена је у ноћи између среде и четвртка и неће бити настављена док се време не стабилизује, али производња струје није угрожена јер обреновачке Термоелектране "Никола Тесла" (ТЕНТ) имају довољне залихе, преноси Бета.

"Одвоз угља ка ТЕНТ-у неће кренути, док се реке не повуку у корита, али то не представља проблем, јер се због досадашње стабилне производње угља, на депонијама термоелектрана налази значајно већа количина угља, него што је планирано за овај период", наводи се у саопштењу.

Све реке у окружењу колубарских копова - Колубара, Пештан и Турија, излиле су се из својих корита.

Угрожено је становништво локалних месних заједница, а изливом реке Колубаре директно су угрожени колубарски копови.

Вода из Колубаре директно иде ка простору тамнавских копова, ка копу Велики Црљени и Тамнава-Западно поље, где су угрожени објекти.

Тренутно је највећи проблем што не може да се приђе коповима јер је на снази привремни прекид саобраћаја на Ибарској магистрали, наводи се у саопштењу.

Од среде је уведено и двадесетчетворочасовно дежурство у свим организационим деловима површинских копова и непрекидно се прати стање на терену.

Директор РБ "Колубара" Милорад Грчић рекао је да је у питању је елементарна непогода великих размера и да је то предузеће у стању пуне приправности и ванредног рада већ два дана.

"Данас нам је критично због изливања река. Приоритети су нам заштита и безбедност људи, као и одбрана објеката, механизације и опреме. Најбитније је да су запослени безбедни", навео је Грчић.

Како је истакао, екипе РБ 'Колубара' надљудским напорима се труде да одрже ситуацију стабилном".

број коментара 0 Пошаљи коментар