Проглашена ванредна ситуација у целој Србији

Влада Србије, због поплава и обилних падавина, прогласила ванредну ситуацију у целој земљи. Влада се за помоћ обратила Европској комисији, руском премијеру Дмитрију Медведеву и Влади Словеније.

Одлука је донета на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације ради подизања капацитета ангажовања свих субјеката заштите и спасавања, као и отклањања последица од елементарних непогода изазваних поплавама, саопштено је после седнице Владе Србије.

Влада је наложила Републичкој дирекцији за робне резерве да ради пружања помоћи становништву угроженом од катастрофалних поплава бесповратно испоручи хиљаду тона меркантилног кукуруза неопходног за прехрану стоке на угроженим подручјима. 

Ванредна ситуација у земљи проглашава се уколико је процењено да је у земљи стање у којем су ризици и претње или последице катастрофа, ванредних догађаја и других опасности по становништво, животну средину и материјална добра таквог обима и интензитета да њихов настанак или последице није могуће спречити или отклонити редовним деловањем надлежних органа и служби.

Због тога је за њихово ублажавање и отклањање неопходно употребити посебне мере, посебне снаге и средства уз појачан режим рада, пише у Закону о ванредним ситуацијама, а одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Влада Србије.

Законом је уређено деловање, проглашавање и управљање ванредним ситуацијама, као и систем заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара и животне средине од елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа, удеса и катастрофа, последица тероризма, ратних и других већих несрећа.

Регулисане су и надлежности државних органа, аутономних покрајина, јединица локалне самоуправе и учешће полиције и Војске Србије у заштити и спасавању, затим права и дужности грађана, привредних друштава, других правних лица и предузетника у вези са ванредним ситуацијама и организација и делатност цивилне заштите на заштити, спасавању и отклањању последица елементарних непогода и других несрећа.

Поред примарног, а то је заштита људи и материјалних добара, закон предвиђа и финансирање, инспекцијски надзор, међународну сарадњу и друга питања од значаја за организовање и функционисање система заштите и спасавања.

За руковођење у ванредним ситуацијама, што подразумева усмеравање појединаца, делова система и система заштите и спасавања, за територију Србије задужен је Републички штаб за ванредне ситуације, који образује Влада Србије, за територију Аутономне покрајине - Покрајински штаб, који образује извршни орган Аутономне покрајине, а за територију управног округа - окружни штаб за ванредне ситуације, који образује Републички штаб за ванредне ситуације. Градски штаб образује скупштина града.

Дефинисане су и снаге заштите и спасавања - штабови за ванредне ситуације, јединице цивилне заштите, ватрогасно-спасилачке јединице, полиција, Војска Србије, они чија је редовна делатност заштита и спасавање, као и привредна друштва и друга правна лица, затим Црвени крст Србије, Горска служба спасавања Србије и удружења која су оспособљена и опремљена за заштиту и спасавање.

У објекте и средства за заштиту и спасавање спадају склоништа и други заштитни објекти, складишта, заштитна и спасилачка опрема и оруђа, опрема за оспособљавање и обуку, превозна средства, телекомуникациони и алармни уређаји и други материјали који се користе за заштиту и спасавање.

број коментара 13 пошаљи коментар
(четвртак, 15. мај 2014, 20:35)
Gorana-M [нерегистровани]

Pomoci svima

Vlada je napravila dobar potez uvodjenjem vanredne situacije jer se i ljudstva i sredstva stavljaju u svrhu odbrane od poplava i pomoc ugrozenima. Zivim u Loznici gde je situacija i vise nego ozbiljna a tuzno je videti sav taj narod kako se muci.

(четвртак, 15. мај 2014, 19:49)
Шид [нерегистровани]

Школа

Да ли се иде у школу у школама града Шида? :) Позз!

(четвртак, 15. мај 2014, 19:40)
Plavi vitez [нерегистровани]

Skole??

Mene zanima ide li se u skole u Novom Sadu?

(четвртак, 15. мај 2014, 19:18)
anonymous [нерегистровани]

Ucenik

Jedni govore da,drugi ne.Mene zanima,da li rade osnovne skole sutra?Nije mi jasno jer ne idu samo oni u Vojvodini,ili je za celu Srbiju vandredno stanje?Niko sutra ne ide u skolu??P.S.Zivim u Kraljevu.Hvala u napred!

(четвртак, 15. мај 2014, 18:35)
mp [нерегистровани]

opasna elementarna nepogoda

Ovo je velika i opasna elementarna nepogoda; Da li drzava i veliki sistemi imaju planove u ovakvim situacijama koji stupa na snagu i gde se zna sta ko radi? ili nema plana? planovi sta ko radi u vreme nepogoda su nuzni od porodice do drzave;

(четвртак, 15. мај 2014, 18:28)
anonymous [нерегистровани]

re Praksa

Poplave u Beogradu su rezultat ove kise biblijskih razmera, koja se desava jednom u 1000 godina.

(четвртак, 15. мај 2014, 17:58)
anonymous [нерегистровани]

oprezno sa zakljuccima

Posle, ovoliki kiša i poplava-mnoge septičke jame su se izlile i bunari potopljeni.Vodite računa o pijaćoj vodi.

(четвртак, 15. мај 2014, 17:57)
anonymous [нерегистровани]

Student

Sta se desava sa fakultetima i ostalim ustanovama, moraju da budu precizniji sa tim vandrednim stanjem.

(четвртак, 15. мај 2014, 17:30)
Tafareli [нерегистровани]

Da li rade skole

Mene najvise zanima da li ako je proglasena vanredna situacija znaci i to da se sutra ne ide u skolu u celoj zemlji? molim odgovor, hvala unapred

(четвртак, 15. мај 2014, 15:36)
anonymous [нерегистровани]

Praksa

Poplave u Beogradu su rezultat lošeg urb. planiranja, dozvoljavanja divlje gradnje, nepromišljenog izvođenja, nestručnosti i građevinske mafije.
A o mestima i gradovima po Srbiji, da ne govorim.