Насеља под водом, прве жртве

Прве жртве поплава. У Умчарима се ноћас утопила једна особа. Спасилац нестао у бујици код Тополе и још се трага за њим. Влада прогласила ванредну ситуацију на територији целе Србије. Надлежни апелују да се поштују наредбе за евакуацију!

19.50 - У Саборној цркви у Београду одржан молебан за престанак кише. 

18.10 - Министарство омладине и спорта препоручује свим спортским организацијама да одложе сва такмичења до престанка важења ванреднe ситуације. 

18.00 - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић са припадницима Жандармерије успео је да из Ваљева стигне до Осечине. 

17.45 - Председник Томислав Николић приликом посете месту Пољане код Обреновца поручио да ће државни органи учинити све да спасу сваки људски живот што је у овом тренутку приоритет. 

17.25 - Евакуисано је 649 особа, поплављено око 500 објеката, док је више од 700 угрожено, саопштио је МУП. 

17.15 - Уведена забрана кретања теретних возила преко 3,5 тоне обилазницом око Београда. Теретњаци се преусмеравају на Газелу, саопштили "Путеви Србије". 

16.30 - Премијер Вучић с надлежним екипама доставио је храну и воду грађанима у насељима опкољеним поплавама у Коцељеви. 

16.25 - Припадници противтерористичке јединице МУП-а евакуишу грађане Уба.   

16.15 - Министарство просвете: Одлажу се све активности које су планиране у предшколским установама, основним и средњим школама, као и екскурзије.

16.00 - У Министарству здравља уведено двадесетчетворочасовно дежурство, ради координације активности са здравственим установама.

15.45 - Због изливања реке Колубаре, заустављена производња угља у рударском басену "Колубара"

15.30 - Сабор СПЦ апеловао на све вернике, али и људе добре воље, да помогну и солидаришу се у тешкој невољи која је задесила читаву земљу.

15.12 - На свим хидроелектранама због невремена и раста дотока на Дрини и Дунаву уведене су ванредне мере и даноноћна дежурства, саопштио је ЕПС.

14.40 - Премијер Александар Вучић упутио се хеликоптером у Коцељеву и Уб, како би са надлежним екипама доставио храну и воду грађанима у водом опкољеним насељима.  

14.00 - Хеликоптером МУП-а Србије из лајковачког дома здравља у ваљевску болницу на порођај је превезена трудница. 

13.56 - Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији целе земље. 

13.30 - ЕПС: Систем је стабилан, формирани су кризни штабови и ванредна дежурства, а приоритет су заштита људи и опреме. 

13.19 - У Чачак су из Ниша стигли хеликоптери који ће евакуисати грађане до чијих кућа не може да се допре чамцима.

12.27 - Општинско веће Житишта је на данашњој ванредној седници прогласило ванредну ситуацију. 

12.15 - Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" најављује појачане контроле воде за пиће. 

11.45 - Наређена хитна евакуација у Парменцу код Чачка због изливања Западне Мораве.

11.20 - Премијер Вучић најављује проглашење ванредне ситуације на територији целе Србије и апелује на грађане да поштују упутства надлежних.

11.05 - Општина Љиг без струје и воде. Вода продире у куће, па су поједини житељи спас морали да потраже на крововима.  

10.15 - Ватрогасца спасиоца Д. Л. (42) из Тополе однела бујица у акцији спасавања на реци Јасеници. Још се трага за њим. 

10.05 - И у Свилајнцу проглашена ванредна ситуација због поплава. Најтеже је  у Кушиљеву где је под водом центар села и на десетине кућа. 

10.00 - Око 100 хиљада домаћинстава у Србији је тренутно без струје. Екипе на терену решавају проблеме, каже за РТС министар енергетике Александар Антић. Најкритичније је на подручју Ваљева, Лознице, Чачка и Лазаревца. 

9.20 - Ванредна ситуација проглашена и у општини Трстеник.

8.44 - Марић: Током ноћи евакуисано 500 људи. Евакуације и даље трају.

8.20 - Наћи ћемо ургентна решења како би смо најугроженијим пољопривредницама помогли да превазиђу штете од поплава, каже за РТС Снежана Богосављевић Бошковић. 

Најтежа је ситуација на западу Србије. Више од 300.000 потрошача је без струје, настава је обустављена у 400 школа. У чачанском крају Западна Морава и притоке стварају озбиљне проблеме. Ангажована је и жандармерија и ватрогасно спасилачке јединице и хеликоптери. И припадници Војске Србије су на угроженим подручјима. У Коцељеви је две трећине кућа под водом. Место је одсечено јер је Тамнава однела мост на путу ка Ваљеву, па нису испоручени хлеб и остале животне намирнице. Нема струје, ни воде за пиће. 

Због изливања реке Колубаре, заустављена производња угља у рударском басену "Колубара". Бројни путни правци су блокирани, а обустављен је саобраћај на пругама Београд - Бар и Београд - Ниш. 

Најкритичнија ситуација је на територији Колубарског, Мачванског и Моравичког округа.

МУП је потврдио да је на снази ванредна ситуација у градовима Ваљеву, Шапцу, Лозници, Чачку, Зајечару и општинама Осечини, Коцељеви, Лајковцу, Убу, Љигу, Горњем Милановцу, Малом Зворнику, Пожеги, Владимирцима, Косјерићу, Обреновцу, Лучанима, Мионици, Рачи и Дољевцу. У међувремену, ванредна ситуација проглашена је у граду Ужицу и Јагодини и општинама Трстенику, Свилајнцу, Рековцу, Житишту.

Војска Србије, за помоћ грађанима у поплављеним подручјима, ангажовала више од 400 својих припадника, као и хеликоптере, моторна возила, чамце, пумпе и камионе-цистерне за воду. 

Покрајински штаб за ванредне ситуације донео одлуку да се сва механизација стави на располагање општинама ван територије Војводине која су угрожена поплавама.

У Умчарима се ноћас утопила једна особа и то је прва жртва поплава у Београду, саопштио је градоначелник Београда Синиша Мали.

После седнице Градског штаба за ванредне ситуције којој су присуствовали и премијер Александар Вучић и директор полиције Милорад Вељовић, Мали је апеловао на грађане да слушају и поштују савете надлежних органа како се убудуће такви случајеви не би дешавали.

"Имамо и прву жртву. У Умчарима се утопила једна особа, зато што није слушала надлежне органе који су је саветовали да треба да се евакуише из куће. Наш примарни циљ је да избегнемо такаве случаје", рекао је Мали и подвукао да грађани, уколико се евакуација нареди послушају надлежне органе око начина евакуације.

На територији Београда најкритичније у Лазаревцу, Обреновцу, делу Гроцке и Умчарима, одакле је 14 породица евакуисано из кућа.

Више десетина становника општине Раковица евакуисано је из својих домова, а војним хеликоптерима евакуисано 10 особа из Јунковца, код Лазаревца. 

Током ноћи река Чемерница у Прељини код Чачка пробила је бедеме и поплавила на стотине домаћинстава. Дописница РТС-а јавља да је најкритичније је у Прељинској Балузи где је у току евакуација око 200 грађана. Грађани се евакуишу чамцима а укључени су и хеликоптери како би се извукли грађани из неприступачних кућа.

Излила се река Чемерница па је поплављено на десетине кућа и објеката. До овог места не може да се стигне из правца Чачка па и то отежава евакуацију. Евакуисани грађани биће смештени у просторије основне школе "Свети Сава"у Чачку.

Западна Морава у Чачку расте из часа у час а вода је стигла и до спортске хале. Још увек није угрозила заштитне бедеме. Грађани постављају додатне џакове са песком како би спречили поплаве.

До Чачка тренутно може да се стигне једино из правца Ужица и старим путем из Краљева. На терену су екипе Сектора за ванредне ситуације и Жандармерије који помажу у евакуацији грађана. Градски штаб за ванредне ситуације донео је одлуку о прекиду наставе у школама а од сутра до понедељка неће радити ни вртићи.

Контакт телефон Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације за помоћ угроженима и њихову евакуацију: 011/22 89 208 и 011/22 82 910. 

У општинском штабу у Лучанима кажу да је ноћас пробијен заштитни бедем у Ђераћу и да је вода продрла према стамбеним објектима на левој страни пута.

Спречавање продирања воде није могуће јер је код пробијања бедема вода однела део врећа са песком и три постављене заштитне бране. У месној заједници Вича угрожено је 12 домаћинстава а у две куће вода је ушла.

Због прекида саобраћаја на путевима Штаб је донео препоруку да школе у Лучанима и Вичи обуставе наставу.

Становници општине Љиг остали су без струје и воде, поплављене су и куће, па су поједини житељи спас морали да потраже на крововима.

"Стање је катастрофално. Трафо станица је искључена јер је поплављена, а поплава је оштетила цеви за водоснабдевање", рекао је Танјугу председник општине Љиг Миодраг Старчевић.

Дом здравља не ради јер је под водом, не раде ни школе ни вртићи, потопљено је око 800 хектара ораница, а у пет месних заједница уништени су путеви, па до тих села не може да се дође.

Ноћас се излила Колубара и поплавила главне градске улице у Ваљеву. До сада је евакуисано стотинак људи, од којих је 20 смештено у касарни, а остали су отишли код родбине и пријатеља. Из Казнено-поправног дома и Истражног затвора евакуисани су затвореници.

У прекиду су главни путни правци. Затворени сви мостови преко Колубаре. Једино још увек ради мост на обилазном путу за Ужице у приградском насељу Горић.

Колубара је током ноћи надмашила историјски максимум, а Јадар је поплавио готово целу варош Осечина.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је најпре боравио у Ваљеву, успео је да се са припадницима Жандармерије пробије до Осечине. Он је у Ваљево најугроженијим припадницима становништва донео храну и воду, а на путу ка Осечини су на готово сваких 500 метара наилазили на велика стабла која је на пут нанела бујица, а која су им отежавала кретање.

Министар је у Осечини тановинцима доставио храну, воду и остале најнеопходније намирнице. 

Стање у Осечини је алармантно, јер је због изливања Јадра скоро 90 одсто кућа под водом, рекао је Танјугу председник те општине Ненад Стевановић и истакао да је евакуисано око 70 људи.

Изливање реке Колубаре у Великом Пољу код Обреновца угрозило је стотинак домаћинстава, а спасиоци имају проблем с грађанима који одбијају да напусте своје куће и да се евакуишу, рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације Предраг Марић.

На делу општине Обреновац, у Великом Пољу, због обилних падавина река Колубара се прелила преко насипа, а у току је евакуацијај грађана из двадесетак кућа 

У свих осам општина Мачванског округа проглашена је ванредна ситуација.

Најкритичније је било коцељавачком крају, где је и даље две трећине насеља под водом.

Река Тамнава током протекле ноћи поплавила је центар Коцељеве, а бујица је однела мост на регионалном путном правцу из те општине ка Ваљеву. По Коцељеви може кретати само чамцима. 

На подручју општине у току је евакуација становништва а тренутно је исељено око 50 породица, док школе и вртићи данас неће радити.

У сарадњи са Војском, Сектор за ванредне ситуације ће предузети неопходне мере да би се допремиле основне животне намирнице.

У лозничком крају у току је евакуација угроженог становништва у шест насељених места. Преко 5.000 кућа је поплављено, скоро 20.000 становника је угрожено, док се до 7.000 људи у насељима Стража, делу Јелава, Лешнице и Доњег Добрића може прићи једино чамцима.

Проблема има и у снабдевању електричном енергијом. Поплављено је 40 мањих трафо станица док је још петнаестак угрожено. У прекиду су и путни правци од Лознице према Ваљеву, Крупњу, Љубовији и Шапцу.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је Ибарску магистралу код Коцељеве, где је био блокиран саобраћај и пружана помоћугроженом становништву.

Министарка и њени сарадници затекли су код скретања за Црљене поплављен пут и цело насеље и једну девојку, мештанку, која је молила за помоћ, јер су и њена три брата била заробљена у кући под водом.

Михајловићева је обавестила службу за спасавање из састава Републичког штаба за ванредне ситуације, који су убрзо стигли и чамцем кренули у евакуацију мештана тог насеља.

У Шапцу је због изливања канализације услед обилних падавина угрожено око 100 домаћинстава, а најкритичније је у Улици краља Милутина.

Најугроженије локације у Шапцу и Лозници где припадници Првог понтонирског батаљона из састава Речне флотиле помажу грађанима у одбрани од поплава ноћас је обишао и министар одбране Братислав Гашић.

За евакуисане становнике из поплављених подручја у Рудничко-таковском крају формираће се прихватни центри у школама у Теочину и Горњем Милановцу

Дом здравља у Пожеги поплављен јер је река Скрапеж пробила бедем, па је хитна медицинска помоћ привремено измештена у салу Основне школе "Емилија Остојић". У насељу Татојевица, код Пожеге, река Ђетиња поплавила је око 300 кућа.

Градски штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се од јутрос прогласи ванредна ситуација у Ужицу због поплава и евакуишу угрожена домаћинства на градској плажи, насељу Турица и у приградским насељима Злакуса и Крвавци, рекао је Танјугу заменик начелника Градског штаба Видоје Дрндаревић.

Дрндаревић истиче да ће ситуација у насељу Турица бити још тежа , јер су из "Србијавода" наложили, из превентивних разлога, испуштање воде из акумулације Врутци од 30 до 60 кубика у секунди.

Водостај на свим рекама у крушевачком крају убрзано расте. Западна Морава излива у приобаљу. Дуж целог тока Рибарске реке поплављене су оранице и домаћинства, најтеже је у селу Каоник. Вода је прекинула саобраћај ка Рибарској Бањи и старом путу ка Нишу.

Због изливања Јовановачке реке у Ћићевцу, возила не саобраћају ни магистралним путем М5 Појате-Чачак. Возила се преусмеравају ка Варварину и алтернативим правцима на ауто-пут.

У општини Трстеник поплављено је село Грабовац, 30 кућа је угрожено, а три породице су евакуисане.

Како је Танјугу речено у кабинету председника општине, вода у Трстенику није за пиће већ само за техничку употребу и због свега тога, на седници Штаба за ванредне ситуације јутрос је у тој општини проглашена ванредну ситуацију.

И у Свилајнцу проглашена ванредна ситуација због поплава. Најтеже је у Кушиљеву где је под водом центар села и на десетине кућа.  

У Рековцу је уведена ванредна ситуација. Поплављено на десетине кућа у селима те општине,школе не раде данас и сутра. У јагодинској општини излила се река Осаоница и поплавила стотину кућа у Багрдану, Милошеву и Стрижилу. Поплавни талас захватио је и куће у селима око реке Лугомир - Бресје, Главинце и Коларе.

Наложена је евакуација становника седам смедеревских села и једног градског насеља. 

Општинско веће Житишта је на данашњој ванредној седници прогласило ванредну ситуацију.

У Житиште су послате две пумпе које пребацују воду из насеља у Бегеј, а машине су послате да прокопају затрпане прелазе и канале због којих су неки делови насеља угрожени.

Обуставе саобраћаја 

Због одрона је обустављен саобраћај на Ибарској магистрали из правца Љига и није могуће доћи тим путем до Чачка.

Затворени за саобраћај су и путеви на подручју Ваљева, Љига, Лознице, Коцељеве, Лучана, Гуче, Ивањице, Ушћа...

Обустављен је саобраћај на путу Прељина-Чачак (код места Коњевићи), због изливања реке Чемернице.

Саобраћај је у прекиду и на деоници Кратовска стена - Лучани - Гуча, због изливања реке Бјелице

Затворени су и путеви Каона-Мирајићи, код места Мирајићи, због одрона, затим деоница Степојевац-Велики Црљени, због изливања реке, као и деоница Авала-Раља (у близини места Раље) због појаве клизишта.

Обустављен је и саобраћај на деоницама Светиња - Шабац и Топола - Рача.

Прекиди саобраћаја на територији града Београда: обилазница око Београда - Кружни пут, прекид је на самој петљи, односно укључењу на ауто-пут код Бубањ Потока. Аутобуси "Ласте" не саобраћају на релацији Београд - Ваљево.

Прекид је на наплатој станици Умчари, на ауто-путу Ниш- Београд, а алтернативни правац за улазак и излазак на ауто-пут су наплатне станице Мали Пожеравац и Водањ.

Затворена је и деоница Горњи Милановац - Крагујевац, због изливања реке Груже.

Детаљније о обуставама саобраћаја у Стању на путевима

Због одрона обустављен саобраћај на појединим путевима и железнички саобраћај на прузи Београд - Бар. Потупно је обустављен железнички саобраћај између Београда и Ниша.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 16. мај 2014, 11:21) - anonymous [нерегистровани]

Crnogorski narod je uz vaz

Braco Srbi nema predaje!!! Prosli smo i mnogo mnogo gore!

(четвртак, 15. мај 2014, 19:39) - Sanja [нерегистровани]

broj

dajte broj telefona za pomoć
kao za srce za decu

(четвртак, 15. мај 2014, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

@Vremenska Katastrofa

Svaka Vam Cast,jednako mislimo. Poz iz dijaspore!

(четвртак, 15. мај 2014, 18:30) - Dragomir.U [нерегистровани]

Vremenska katastrofa!

Naravno da je poremecaj klime u cjelom svijetu!Zao mi je Srbije i njenog stanovnistva sto su ih pogodile ove strasne poplave koje su i u nas u Hrvatskoj dosta puta u proslosti nacinile ljudima ogromne stete! Zamolio bih RTS da sto prije otvori ziro racun u bankama Srbije da mi iz inozenstva mozemo ljudima u Srbiji pruziti novcanu pomoc koja ce ostecenim ljudima dobro doci jer i na slikama vidim da ce se mnoge kuce poslje poplave i same srusiti!Molim sve ljude dobre volje kao i moje Hrvate i druge nacionalnosti da svi pomognu koliko kod mogu!

(четвртак, 15. мај 2014, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

Dopisnici !

Celog dana gledam vas program ! Bravo za ove dopisnike koje imate, oni opravdavaju vasu ulogu javnog servisa!

(четвртак, 15. мај 2014, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Solidarnost

Prijavimo se kao dobrovoljci da nosimo džakove ili ko šta može. Pada noć. Budimo solidarni.

(четвртак, 15. мај 2014, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

luković milisav

svaka čast,neka ti Bog uzvrati dobrom,dobri domaćine!

(четвртак, 15. мај 2014, 16:03) - Александар Ђорђевић [нерегистровани]

@zlatibor

Свака ти част , Милисаве Луковићу , Човече!(ово велико слово "Ч"није грешка у куцању).

(четвртак, 15. мај 2014, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

Vremenske nepogode,

Se desavaju svuda u svetu. Pomolimo se Bogu za spas naroda u svim smislima. Katastrofa , kada sve sto covek radi u zivotu nestane za tren oka. Srbija je ponosna drzava prebrodice i ovu katastrofu uz pomoc naroda

(четвртак, 15. мај 2014, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

Priroda

To je samo znak da priroda moze da nas unisti za nekoliko dana,a mi mozemo tako da je unistavamo pa cemo videti dokle cemo stici.Priroda je jaca od coveka!
Ljudi je previse unistavaju,i nanose velike stete.
Uzasno stanje u celoj Srbiji,strasno je videti sta se desava.