Отворен парк "Розали Мортон" у Београду

Поводом Дана планете земље, америчка амбасада и Општина Савски венац уредиле су у Београду парк који је име добио по жени која је помагала Србији - Розали Мортон.

Уређењу парка присуствовао је и амбасадор САД Мајкл Кирби. Он је рекао да му је драго што парк који је данас уређен носи назив по америчкој докторки Розали Мортон, која је у Србији радила током Првог светског рата у оквиру америчке мисије.

Амерички амбасадор је навео да је Розали Мортон била једна од првих жена које су завршиле медицину, и да је својим радом у Србији постала прави пример добрих односа двају народа и двеју земаља.

"Розали Мортон је основала три болнице у Србији, помагала је сирочићима и послала 60 српских студената у Америку на студије медицине", истакао је Кирби.

Амерички амбасадор је захвалио и волонтерима Црвеног крста који су учествовали у уређењу парка "Розали Мортон" на Савском венцу.

Председник Општине Савски венац Душан Динчић рекао је да сваки грађанин појединачно може да уради много на очувању животне средине.

"Данас нама у Србији недостаје солидарност. Ми желимо да промовишемо оне људе који су спремни да одвоје део свог слободног времена да би учинили нешто за своју заједницу", истакао је Динчић.

Парк "Розали Мортон" се налази између улица Хероја Милана Тепића, Љутице Богдана и Булевара Александра Карађорђевића.

број коментара 0 Пошаљи коментар