Преминула Светлана Велмар-Јанковић

Академик Светлана Велмар-Јанковић преминула је ноћас у Београду, саопштила је Српска академија наука и уметности.

Светлана Велмар-Јанковић рођена је у Београду 1. фебруара 1933. године, а дипломирала је француски језик и књижевност на Филолошком факултету Београдског универзитета.

Дописна чланица Одељења језика и књижевности САНУ постала је 2. новембра 2006. године, а редовна чланица је од 5. новембра 2009. године.

Била је чланица уредништва часописа Књижевност и чланица уређивачког колегијума Издавачког предузећа "Просвета" (1971-1989).

Такође, била је уредница "Просветиних" едиција прозе и есејистике домаћих аутора, лектире за средње школе и оснивач Библиотеке "Баштина".

Добитница је награда "Исидора Секулић", "Иво Андрић", "Меша Селимовић", "Ђорђе Јовановић", "Бора Станковић", Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу у 1992. години.

Светлана Велмар-Јанковић је за "Лагум" 1995. године добила НИН-ову награду за роман године, а била је награђена и признањима "Невена", "Политикиног Забавника", наградом "6. април" за животно дело о Београду и другим.

Саучешће породици и САНУ

Председник Србије Томислав Николић упутио је телеграм саучешћа породици преминуле књижевнице Светлане Велмар-Јанковић.

"Остајете без љубави и подршке свог родитеља и баке, а српска књижевност без списатељице која је својим делом обележила наше доба. Овековечену у речима, заувек ћемо памтити јединствену Светлану Велмар-Јанковић", наведено је у телеграму саучешћа председника Николића. 

"Рад Светлане Велмар-Јанковић незаменљив је за свакога ко је желео да боље и непосредније упозна Београд, о чему говоре награде које је добила описујући град у коме је живела", навео је Синиша Мали у телеграму који је упутио породици преминуле књижевнице и Српској академији наука и уметности.

Председник Привременог органа Београда додао је да дела Светлане Велмар-Јанковић представљају огроман допринос српској и светској књижевности, а сигуран је и да ће оно о чему је писала и у будућности бити путоказ младим генерацијама.

Принц Александар Карађорђевић и чланови саветодавних тела Круне изразили су саучешће поводом смрти књижевнице Светлане Велмар-Јанковић.  

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 11. апр 2014, 21:07) - Danica [нерегистровани]

Joooooj!Zao mi je!

Draga Svetlana Velmar-Jankovic,
Ja sam cula vesti da si preminula nocas u Beogradu koji su savetovali Akademija nauka i umetnosti.Nasa nastavnica Slavica Jovic nam je pricala da si preminula u Beogradu juce ili prekjuce.Ne znam gde ces biti sahranjena,ali smo nas dve citale "Knjigu za Marka" kod logopeda Ivane Madjanovic.Volela bih da ispravimo na zadnjoj korici:Svetlana Velmar Jankovic (1933-2014).Pocivaj u miru i neka ti je vecna slava!

(четвртак, 10. апр 2014, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

Neka počiva u miru

Neka joj je vječna slava i neka počiva u miru.

(среда, 09. апр 2014, 21:35) - Браца [нерегистровани]

Одлазак

Одлазак академика Светлане Велмар Јанковић је велики губитак за српску културу. Нека јој Господ подари души рајског насеља.

(среда, 09. апр 2014, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

Губитак!

Немерљив губитак српске културе! Искрено саучешће породици!

(среда, 09. апр 2014, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

Slava

Slava velikoj Beogradjanki!