Бомбардовање СРЈ и последице

Током 78 дана бомбардовања СРЈ, бачено 30 хиљада пројектила са осиромашеним уранијумом на 112 локација. Пронађени пројектили, контаминирано земљиште и радиоактивни материјал чувају се у складишту радиоактивног отпада у Винчи. Од 2000. године бележи се пораст оболелих од малигних болести, посебно на југу Србије.

НАТО је признао да је, током 78 дана бомбардовања Савезне Републике Југославије, бачено 30 хиљада пројектила са осиромашеним уранијумом на 112 локација. Највише на Косову. На југу Србије гађане су четири локације које су до 2007. године деконтаминиране.

Пронађени пројектили, контаминирано земљиште и радиоактивни материјал чувају се у складишту радиоактивног отпада у Винчи.

Уранија Козмидис Лубурић из ЈП "Нуклеарни објекти Србије", међутим, напомиње да сам хангар није потпуно безбедно складиште нуклеарног отпада. Због тога агенција у Бечу заједно са "Нуклеарним објектима Србије" рашчишћава тaj хангар и кондиционира oтпад који је у њему.

"Оно ће се сад препаковати у буриће и одложити у 'хангар 3', нови хангар који је прављен по европским стандардима и он је да кажем апсолутно безбедан, али и то је привремено одлагалиште. Србија још увек није уговорила и договорила где ће имати своје трајно одлагалиште за нуклеарни отпад", каже Уранија Козмидис Лубурић.

Од 2000. године бележи се пораст оболелих од малигних болести, посебно на југу Србије.

Начелник онкологије Опште болнице у Лесковцу доктор Горан Живковић каже да се у Јужноморавском региону региструје око хиљаду случајева годишње.

"Број који се тренутно лечи од малигних болести јесте између шест и седам хиљада", прецизира др Живковић.

Доктор Радомир Ковачевић из Института за медицину рада и радиолошку заштиту Србије тврди да није проблем само у заосталим узрочницима као што су уранијум, плутонијум, него и многи хемијски агенси.

"Међутим, оно што је много горе то су наше дијагностичке и терапијске могућности. За 15 година ми имамо те такозване системске малигне болести повећане за 74 одсто, а истовремено морталитет од њих за 139 одсто", указује доктор Ковачевић.

Покушај да се бомбардовање СРЈ суочи са међународним правом пред Међународним судом правде био је безуспешан.

Професор међународног права Тибор Варади каже да тај спор није имао неке стварне шансе да се открије истина јер је једина могућа основа за надлежност био геноцид.

"Иако је то било противно међународном праву, то сигурно није био геноцид. Оно што остаје то су изјаве комисије УН за људска права, било је изјава међународног удружења новинара који су све то осудили и на тај начин ја мислим да је питање које је остало отворено и за историју", наводи професор Варади.

Нема података о угрожености животне средине, нити о томе колика је материјална штета од бомбардовања, а процењује се на око 100 милијарди долара.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. мар 2014, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

re: posle

Nema mrznje prema srpskom narodu, ja sam takodjer u NL i niko ne mrzi Srbe, problem je sto vecina naroda vjeruje njihovim medijima i politicarima, ali ima mnogo onih koji znaju istinu, ali su nemocni da ista ucine, prosto vlada cenzura.

(понедељак, 24. мар 2014, 14:30) - anonymous [нерегистровани]

zlocinci

ja stvarno ne razumem zasto senasi politicari stide da izvinjenje i otstetu stalno ne aktueliziraju pa imju danas vise kontakta nego pre sa zapadom !!Pa mozda i sada bi bilo pametno da se to pitanje aktuelizira i tvrdoglavo ponavlja na svakom sastanku samitu razgovori i bilo gde i kad , pa imamo iizjave srodera i drugih da je to bilo protov medjunarodnog prava sto bi se to ne bi moglo sada koristiti i ponovo tuziti!!!

(понедељак, 24. мар 2014, 13:50) - anonymous [нерегистровани]

Posledice

Posledice su strašne,a bombarderi nikada nisu priznali zločin,niti su se izvinuli,niti su se pokajali.

(понедељак, 24. мар 2014, 13:16) - Воронцов [нерегистровани]

Без имало савести и рсзума

Помислите о карактеру људи о њиховим размишљањима када су били спремни да поред свих осталих злочина баце и радиоактивне материје које практично трајно радиоактивно загађују нападнута подручја.

(понедељак, 24. мар 2014, 12:53) - Srđan [нерегистровани]

Nikad

Nikad se neće zaboraviti taj stravičan zločin, počinjen nad Srbijom. Jednog će dana doći na naplatu. Verujem u pravdu, ma koliko bila spora.

(понедељак, 24. мар 2014, 10:43) - R,Zivkovic,Roterdam [нерегистровани]

posle

Ovde se nema sta vise reci,dela govore o zlocinima i zlocincima 0d 24 marta do 12 juna 1999 godine!Sva mrznja koja je tinjala prema srpskom narodu u medu narodnoj zajednice jednog dana morala je doci do izrazaja, a to se i desilo!Nije ovde kriv ni Milosevic ni jedan Srbin toje spremano namesteno dase to dogodi i dogodilo se!Veliko likovanje na zapadu u vreme bombardovanja je dokaz je mrznje prema srpskom Narodu.A ta mrznja je ponikla u bivsoj Jugoslaviji od ostalig naroda koji su zeleli zlo srpskom Narodu i tu mrznju su godinama prenosili u Svet!