Рехабилитован академик Радослав М. Грујић

Судски је рехабилитован академик и професор Теолошког факултета у Београду Радослав М. Грујић, који је 1945. године удаљен са Универзитета у Београду, лишен српске националне части и стављен на листу ратних злочинаца.

Виши суд у Београду усвојио је захтев за рехабилитацију академика и професора Теолошког факултета Радослава М. Грујића.

Суд је одредио да су ништаве одлуке суда Београдског универзитета од 3. априла 1945. године када је одлучено да се доктор Радослав М. Грујић, професор Теолошког факултета, казни удаљавањем са факултета, као и Одбора IV насеља Народноослободилачког рејона од 1. септембра 1945. године, којом је лишен српске националне части и стављен на листу ратних злочинаца.

Ништава је и одлука Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача на основу којих је Грујић квалификован као злочинац који је радио на фашизирању српског народа, a Виши суд одлучио да се Радослав М. Грујић сматра неосуђиваним.

Суд је утврдио да је академик био жртва из политичких, верских, националних и идеолошких разлога, наводи се у саопштењу.

Суд је такође утврдио и да је чињеница да је овим одлукама претходио поступак, али да у њему није примењено начело контрадикторности и непосредности, да нису поштована сва грађанска права, права на одбрану, право на коришћење правног лека, а што јe све учињено из идеолошких и политичких разлога.

Радослав М. Грујић био је редован професор на Катедри за историју Српске православне цркве на Богословском факултету Универзитета у Београду и управник Музеја Српске православне цркве, као и члан Српске академије наука и уметности, редован члан Матице српске, хрватске и словеначке и почасни члан Студентског историјског друштва у Београду.

Током Другог светског рата био је истакнути активиста у збрињавању српских избеглица из ратних подручја, а његова најзначајнија историјска заслуга је спасавање моштију кнеза Лазара, цара Душана и деспота Стевана Штиљановића, којима је претила опасност уништења приликом скрнављења манастира Раванице, Јаска и Шишатовца 1943. године.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 14. мар 2014, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

Чувар традиције

Браћо Срби чувајмо своју традицију и не дозволимо да нам разноразне глупости и опсенарије баце у заборав нашу прелепу културу и традицију. Срамота ме је да признам да као академски образован човек нисам ни знао да је овај човек икада постојао. Хвала Богу, имамо цркву која је први чувар наше културе.

(петак, 14. мар 2014, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

komunizam

To su ti komunisti i ne mogu se nacuditi da i danas ima u Srbiji mnogo njih koji vole tita i komunizam vise nego leba,a pobili onoliki narod i u svakom smislu razorili srbiju za sva vremena,kazu dobro se zivjelo

(петак, 14. мар 2014, 21:03) - Dimitrios [нерегистровани]

Gde je ?

po Bozijoj milosti i ljubavi je u nebeskom carstvu ovaj divan covek gde uziva i sladi se nasladama raja .

(петак, 14. мар 2014, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Samo u Srbiji.
Pomagao svome narodu za vreme rata da bi bio proglasen za narodnog neprijatelja.
Zatim sa 70 god zakasnjenja sud ga proglasava neduznim??
Samo napred Srbi.
Sa ponovnom verom u boga i sudstvo!

(петак, 14. мар 2014, 16:15) - Potomak [нерегистровани]

Re A sat je sada sa njim?!

Jese ti to malo zezas, kako sta je, covek je odavno preminuo, ako nije mozda i ubijen, al u svakom slucaju stavili su mu komunisti jaram.

(петак, 14. мар 2014, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

A sta je s njim ?

Pa gde je on sada ? Je li ziv i zdrav. Sta se s njim desavalo kada mu je oduzeta nacionalnost i kada je proglasen neprijateljem naroda.