"Домаћа памет" против амброзије

Милош Станковић конструисао је уређај који уништава амброзију у корену помоћу одређене фреквенције и струје, без пестицида. Крајем године у Србији требало би да почне да се гради фабрика која ће производити тај уређај.

Крајем године у Србији требало би да почне да се гради фабрика за производњу уређаја за уништавање амброзије.

Они који су алергични на амброзију, могли би већ од овог лета лакше да дишу, ако се примени проналазак Милоша Станковића, уређај који уништава коров у корену помоћу одређене фреквенције и струје, без пестицида.

Станковић каже да тај уређај развија пет година, у последње време сам га је усавршио и да је атестиран на подручју Београда, у Словенији и Шведској.

"Ове сезоне се планира већа примена тог уређаја на површини града Београда где су подршку дали Секретаријат за заштиту животне средине и Градско зеленило, а ако све буде успешно прошло, крајем године би требало да се гради фабрика и да се тај уређај производи", каже Станковић.

Уређај је тестиран у међународним институтима, међу којима су и "Шведски универзитет" и "Институт за пољопривреду", а Милош га је представио на трибини нордијске алијансе, која промовише примену технологија које не угрожавају животну средину. Нордијска пословна алијанса организује трибине посвећене одрживом развоју, како би показала важност еколошког пословања у Србији.

"Лош утицај постоји од стране наше компаније у виду потрошње електричне енергије, горива и електромагнетног зрачења као и одлагања различитих врста отпада. Оно што ми радимо у циљу заштите животне средине и смањења лошег утицаја је рециклажа свог отпада који сакупљамо", каже Кристина Митровић из "Теленора".

Ирена Добош из "Икее" каже да до 2020. године та компанија жели да буде енергетски независна, да производи више енергије него што је користила у својим делатностима.

"Ми промовишемо да људи живе на (енергетски) одржив начин у својим домовима, помажемо им да штеде енергију, воду, не бацају храну", наводи Добош.

Србија троши два и по пута више енергије по јединици производа него земље Европске Уније.

"За нас је веома важно да схватимо колико је битно да имамо енергетски ефикасну производњу, производе који су рађени од рециклираних материјала, производе који штеде природне ресурсе", каже Синиша Митровић из Одбора ПКС-а за животну средину.

Искуства скандинавских земаља могу се применити и у Србији, како би се искористио потенцијал рециклажне индустрије као нове гране привреде, а смеће као ресурс могло би да обезбеди Србији годишњи приход од преко 100 милиона евра.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 16. феб 2014, 21:20) - anonymous [нерегистровани]

pa007za

Potpuno se slazem,neka je sa srecom-aparatura-da se patentira,samo se pitam ko ce da obezbedi pare za takvu fabriku-proizvodnju.

(недеља, 16. феб 2014, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

bravo

I ja takodje cestitam proizvodjac i ako je ta vest tacna,obezbediti mu penziju do kraja zivota,a ne da patentira kod farmaceutskih lobista pa da oni izvuku najvecu korist na racun alergicnih ljudi.
Neka mu primer bude Nikola Tesla !

(недеља, 16. феб 2014, 18:23) - anonymousmr [нерегистровани]

Divna vest

Zbog ambrozije duze od mesec dana zivim u karantinu, a ipak disem na skrge i ne razdvajam se od inhalatora. I svake godine je sve gore, jer je tog korova sve vise. Nadam se da ce se ova sprava upotrebljavati u celoj Srbiji i na vreme.

(недеља, 16. феб 2014, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

Истина

Zelim pronalazacu svu srecu i da se cuva hemijsko-farmaceutskog lobija.
Придружујем се.

(недеља, 16. феб 2014, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

Pametna stvar

.. ali iskreno rečeno da je uništite odnosno posečete pre nego li procveta i otpusti seme za neku godinu ne bi bilo ni A od ambrozije.
Umesto toga kod nas se ona seče i "uništava" kad cveta ili otpušta seme, pa se na taj način samo pospešuje njeno razmnožavanje.
Zapitajte se malo kako ti da do pre nekoliko godina nije skoro ni bilo polja amrozije već samo po neka biljka tu i tamo.
Za ovaj patetnt treba pamet, a za ovu našu praksu za "uništavanje" ambrozije potpuno odsustvo iste :)

(недеља, 16. феб 2014, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

Svaka cast!

(недеља, 16. феб 2014, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

patent?

Da li je on to zastitio ili ce nam drugi da ukradu njegovu pamet???

(недеља, 16. феб 2014, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Uredjaj

Zasto samo Ambrozija? Ako radi za jednu vrstu korova, zasto ne bi radilo i korov na zitaricama? Koliko bi hrana bila zdravija da se ne prska otrovima? Zelim pronalazacu svu srecu i da se cuva hemijsko-farmaceutskog lobija.