Велики рат планиран пре атентата у Сарајеву

У до сада прећуткиваном писму Оскара Поћорека постоје планови за Први светски рат и то више од годину дана пре атентата у Сарајеву. Документ, објављен још 1928. године, није коришћен у научним радовима, јер се није уклапао у стереотип о историји почетка рата. Писмо Архив Србије представио у Андрићграду.

Планови за почетак Првог светског рата постојали су 13 месеци пре сарајевског атентата и 14 месеци пре аустроугарске објаве рата Србији, произлази из до сада прећуткиваног писма које је у Андрићграду представио директор Архива Србије Мирослав Перишић.

То писмо је гувернер БиХ Оскар Поћорек упутио тадашњем министру Аустроугарске монархије Билинском, 28. маја 1913. године, а препис је данас представљен у одељењу за историју Каменграда.

Перишић је рекао да је то писмо вишеструко значајно за све оне који се баве проучавањем Првог светског рата, јер открива не само намере ратних кругова Беча да га поведу, већ и ставове владајући кругова према Србима, Хрватима и муслиманима и њихове међусобне односе, а посебно на политику Беча према Србима у Босни и Србији, као и према поборницима идеје уједињења Јужних Словена.

"Поћореково писмо је документ који спада у примарне историјске изворе, јер је настало оног момента када се догађај десио и оно је један од најзначајнијих историјских извора за изучавање питања кривице и одговорности за почетак Првог светског рата", рекао је Перишић.

"Писмо се завршава једним делом да се не сме дозволити да дође до приближавања Загреба и Београда, односно да Загреб трба да представља противтежу Београду", навео је Перишић.

Навео је да разлози за прећуткивање овог документа није тешко открити, јер се његов садржај није уклапао у жељену, односно конструисану ненаучну слику предисторије и историје почетка Првог светског рата.

Овај изузетно важан документ до сада није био доступан историчарима нити је коришћен у научним радовима, иако је први пут објављен 1928. године у листу Вечерња пошта у Сарајеву и био чуван у тзв. црном кабинету, где се скрива најповерљивија пошта, истакао је Перишић.

Препис овог драгоценог историјског документа за расветљавање повода и узрока почетка Првог светског рата чува се данас у Ахриву Србије, док се за оригиналом још трага.

Члан Одбора Андрићевог института за обележавање годишњице Првог светског рата Мирослав Јовановић је рекао да сарајевски атентат није био пресудан, него је био само повод за избијање великог светског крвопролића у коме је страдало девет милиона војника и пет милиона цивила.

Кривица за рат - на Русију и Србију

"Аустрогуарска је повод за почетак Првог светског рата ставила на терет Србије и Русије, што су касније подржали бројни познати историчари као што су Крис Кларк и Шон Мекејн", навео је Јовановић.

Прослављени редитељ и идејни творац Каменграда Емир Кустурица рекао је да поновно објављивање овог писма у "Историјским свескама" Андрићевог института треба да поправи историјску и медијску слику о почетку рата.

"Бројни су антитирански атентати који су обележили историју, а у новије време они се дешавају и пред телевијским камерама. Сарајевски атентат је историјски злоупотребљен и искоришћен за прогон српског народа и за почетак Великог рата", рекао је Кустурица.

Он каже је да је Гаврило Принцип убио окупатора Франца Фердинанда, "расисту и антисемиту, на кућном прагу, у земљи Гаврила Принципа, а не у Бечу или неком Фердинандовом летњиковцу у Аустроугарској монархији".

"Када је Гаврило Принцип убио аустријског престолонаследника у окупираном Сарајеву, његов стриц Фрањо Јосип је, према наводима мемоарске литературе, рекао:"Испуњена је божја правда". Његова реакција није била само израз нетрпељивости стрица према братићу, него и стање ствари у једном од најмоћнијих царстава у историји људског рода", сматра Кустурица, пишу бањалучки медији, а преноси Танјуг .

Нагласио је да је објављивање овог документа почетак настојања Андрићевог института да јавности стави на увид документе који скрећу пажњу јавности са колосека пропаганде, али и организованог заборава "у коме данас учествују и они који су славили победу Првог светског рата".

"У сваком случају биће корисно да се прочита шта је Поћорек рекао Билинском годину дана пре него што је Аустрија објавила рат Србији и тако увукла Европу и свет у пламен у коме је изгорело, према Олегу Ајрапетову, девет и по милиона војника и пет милиона цивила", навео је познати редитељ.

Кустурица је потврдио да ће поводом годишњице Првог светског рата снимити документарни филм, а Андрићев институт ће организовати и бројне манифестације, промоције докумената и књига, као и представљање истине о том рату на међународним форумима.

број коментара 38 пошаљи коментар
(понедељак, 06. јан 2014, 16:17)
Dejan [нерегистровани]

nije komplikovano

Austrougarska je pomagala Srbiji da se oslobodi od Osmanskog carstva, kad je mislila da je došlo vreme htela je da proširi svoje teritorije. Ostale sile su to videle i morale da spreče pošto zašta. Srbija nikome nije bila bitna, to se valjda videlo po tome kakvu je pomoć dobijala od "saveznika". Mi smo pijun u šahovskoj partiji, i žrtvovaće nas svi koji će imati koristi od toga. Kako u prošlosti tako i u budućnosti, jedna nacija nam je uvek pomagala a mi smo uvek od nje bežali.

(понедељак, 06. јан 2014, 15:06)
anonymous [нерегистровани]

Nevazan dokument

Taj dokument do sada je bio nevazan,jer je svimabilo jasno i cisto kao suza.A sada kad je ala digla glavu morao se pokazati.

(понедељак, 06. јан 2014, 14:54)
anonymous [нерегистровани]

Bosnjaci

Ko su ti Bosnjaci.Ja sam za njih cuo poslednjeg rata.

(понедељак, 06. јан 2014, 14:25)
anonymous [нерегистровани]

наслов

Први рат био као и сваки велики рат , рат где се велике силе раскусуравају а мали страдају. ми срби волимо да се дичимо како смо победили и срушили два царства али то никако не би постигли без наших савезника. јесмо изашли из рата славни али мало ко данас то поштује а многи то и даље не могу да прихвате.
хоћеш ли научити 4. или 5. пут - не љуби толико туђе чизме, не буди туђи пас, не кољи за газду србе !?

(понедељак, 06. јан 2014, 14:11)
Igor [нерегистровани]

RE Nema logike

Ima savrsene logike, jer ko je nas ista pitao u tom velikom ratu, a uspeli smo da porazimo nadmocnijeg neprijatelja sto niko nije ocekivao, i to podnoseci velike zrtve i nije se mislilo da posle eventualnog unistenja Srbije tada to ne bi nista znacilo, Ovako je ispalo i bolje, jer ste svi "vi"(mislim pre svega na Muslimane i Hrvate) koji prepravljate PRAVU ISTORIJU, na ovaj nacin dobili pravi "samar" istine, pa razumem da boli... Neko je bio dovoljno pametan i strpljiv da to sacuva do pravog trenutka!

(понедељак, 06. јан 2014, 14:05)
anonymous [нерегистровани]

Ovaj

Ce se dokument razbiti Srbiji o glavu.Kao sto neki komentiraju ako je Srbija bila na strani pobednika zasto se nije posle rata objavio taj dokument ako je uopste i postojao.To je verovatno godinama nesto pisano i dopisivano od strane srpske akademije nauka i umetnosti.Kao sto je pisan memorandum za pocetak rata 90tih.kojeg su bre Srbi i pokrenulu.Istini treba pogledati u oci i svima reci da su Srbi i Srbija pokrenuli rat a ne zapad i ostali.Mozda neko za 100god. izvadi neki dokument u kojem pise plan za razbijanje SFRJ i stvaranja velike Srbije od strane Srbije i srpskog naroda.

(понедељак, 06. јан 2014, 14:03)
Igor [нерегистровани]

RE: Srbi su marionete

Jesu Srbi marionete, to jeste tacno ali isto tako su i Muslimani i Hrvati, a tek Albanci. A cije su ono bile reci "Neka je Rat!!!"?

(понедељак, 06. јан 2014, 13:40)
anonymous [нерегистровани]

Opet komunisti krivi?

Od kraja Prvog sv. rata do dolaska komunista na vlast proslo je preko 20 godina! Tih 20 godina bila je Srbija ili ti tzv "jugoslavija"! Srbi su posjedovali dokument cijelo to vrijeme I nisu ga objavili iako su bili pobjednici! Kad pobjedis, nastojis da sve o neprijatelju tj pobjedjenoj strain izneses na "svijetlo dana", zar ne? To bi islo u korist pobjedniku, zar ne?
Moglo se napraviti na hiljade kopija ovog dokumenta I na desetina naucnih radova, u tih 20 godina, a ovo TEK 100 godina poslije pocetka rata PRVI PUT izlazi na to famozno "svijetlo dana"!?! Ko I kako je pa I sta dodavao u tom dokumentu sa srpske strane, to treba da se otkrije! Cini mi se da je totalni falsifikat!

(понедељак, 06. јан 2014, 13:33)
anonymous [нерегистровани]

Ako je Srbija pobedila

u Prvom sv ratu, zasto nije odmah posle rata objavljen dokument, kao dokaz o zlocinackom poduhvatu? nesto mi ovde jako "smrdi"! Jos je gore sto je taj document, izgleda, bio cello vreme u Srbiji!?! Da li Srbija nesto krije?

(понедељак, 06. јан 2014, 13:29)
anonymous [нерегистровани]

Nema logike

da je ovaj document istinit. Ako je Srbija bila na strani pobjednika, zasto kao pobjednicka strana, koja PISE HISTORIJU, nije, po logici stvari, jer posjeduje document o tome kako je AU spremala rat jos 1913., nije nikad objavila? Tako se radi, valjda, kad pobjedik PISE HISTORIJU, zar ne? Neko optuzuje komuniste, pa pobogu Srbi, Komunisti su na vlast tek dosli 1945. Od 1918 do 1944 nisu bili komunisti na vlasti!