Годишњица Колубарске битке

У Лазаревцу обележена 99. годишњица Колубарске битке у Првом светском рату. С поносом се сећамо и чувамо успомену на херојство српских војника из тог периода, рекао премијер Ивица Дачић.

Уз војне и државне почасти у Лазаревцу је обележена 99. годишњица Колубарске битке у Првом светском рату. Почаст страдалима одали су премијер Ивица Дачић, представници војске и дипломатског кора.

Венце на спомен-костурницу српских, аустроугарских и мађарских војника положио је премијер Дачић, поручивши да се са поносом сећамо и чувамо успомену на херојство српских војника из тог периода.

На државној церемонији, одржаној поводом годишњице Колубарске битке, Дачић је истакао да су велики јунаци и велике жртве обележиле ту битку.

Према његовим речима, Спомен-храм светог Димитрија са костурницом, представља место починка више хиљада њих.

"Спомен-костурница у Лазаревцу редак је пример хуманости једног народа који је са својим погинулим војницима сахранио и непријатељске војнике", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да нас њихове кости обавезују на само један пут, онај на коме у Европи никада више неће бити ратова.

"На том путу нема више непријатеља, већ различитих интереса и мишљења, али изнад свега на њему влада уверење да историја треба да остане у прошлости и да буде заједничка опомена сваком ратном лудилу", рекао је он.

Дачић је истакао да зато данас сви који се споре око узрока и повода Првог светског рата треба да схвате "да су нам мртви свима изједначили прошлост" и да будућност не лежи у кривицама, него у свести да само заједно можемо да исправимо своје и туђе грешке.

Према његовим речима, костурница у Лазаревцу нам показује и да само заједно можемо да нешто научимо из голготе кроз коју смо прошли - да научимо да нам је мир, а не копање по ранама, најважнији и најсветији задатак.

Дачић је навео и да Србија нема ни једног разлога да се стиди свог учешћа у Првом светском рату, већ напротив - била је на страни савезника и српска војска и српски народ имају све разлоге за понос. 

Венац на спомен-костурницу је положио и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници друштава који негују тековине ослободилачких ратова, као и званичници локалне самоуправе. 

У крипти Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника. 

Иначе, Колубарска битка је најважнија битка између Србије и Аустро-угарске у Првом светском рату. Сукоб је вођен крајем 1914. године на фронту дужине преко 200 километара.

Иако је цео свет очекивао капитулацију Србије, Прва армија којом је командовао генерал Живојин Мишић извела је успешну противофанзиву против бројније и боље опремљене Аустроугарске војске.

Значај битке огледа се у томе што Аустро-угарска није успела да уништи Краљевину Србију, па су зато Централне силе морале да се боре на три фронта.  

број коментара 14 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2013, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

Duki

Pitam se samo jedno, da smo onda izgubili dali bi nam danas zivot izgledao bolje, i onako nas milionima ima na zapadu

(недеља, 15. дец 2013, 22:12) - Војвода Милојевић [нерегистровани]

Наше Војводе

Ој Војводо Мишићу, Степановић Степо, чувени сте надалеко!

(недеља, 15. дец 2013, 18:42) - ][ [нерегистровани]

][

Вечна је Хвала и Слава Свима који су Нас Ослободили!
_________

Српству и Србији,
Заувек!

(недеља, 15. дец 2013, 18:17) - Воронцов [нерегистровани]

Несебично жртвовање

Земља је била покривена телима изгинулих јунака отаџбине. Можемо се само дивити и поштовати њихово јунаштво, њихову бескрајну оданост и љубав за отаџбину за коју су несебично жртвовали своје животе.

(недеља, 15. дец 2013, 15:51) - Danko, Bec [нерегистровани]

Nismo te dostojni

Izvini vojvodo...

(недеља, 15. дец 2013, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

nenad

Jedini Srbin ciji se nacini i taktike komadovanja izucacaju na svim svetskim vojnim univerzitetima jeste Vojvoda Zivojin Misic.

(недеља, 15. дец 2013, 13:32) - Доситеј Беломарковић Попконстантиновић [нерегистровани]

Гуњац и опанак

Гуњац и опанак оросио је ову земљу крвљу својом, да по њој слобода, правда и једнакост никне. Хвала вам!

(недеља, 15. дец 2013, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Slava im.

Oni se hrabro borili I sacuvali svetu zemlju pradedova,a mi danas...deo po deo raskrcmismo.

(недеља, 15. дец 2013, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

Otazdbina

Slava Srbskim herojima tako se brani otazdbina neznamo da cuvamo ono sto su nam krvlju odbranili.

(недеља, 15. дец 2013, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

dex

Slava jedinim pravim oslobodiocima i herojima sve ostalo su trice i kucine.