Лазаревић: Нема препрека за дигитализацију

Више не постоје техничке препреке за завршетак процеса преласка са аналогно на дигитално емитовање телевизијског програма, рекао за РТС државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић.

Државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић рекао да више не постоје техничке препреке за прелазак на дигитално емитовање телевизијског програма. Иницијална мрежа ће бити проширена уз помоћ фреквенција ТВ Авале, најавио Лазаревић. 

Лазаревић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће иницијална мрежа бити проширена уз помоћ фреквенција ТВ Авала, те ће се емитовати са 35 локација, подсетивши да је Министарство прошле недеље донело Правилник о расподели фреквенција, чиме су створени услови за брз и ефикасан завршетак процеса дигитализације.

"ТВ Авала је користила мрежу која је била сачињена од 33 фреквенције, а за проширење иницијалне мреже је потребно 15 фреквенција", објаснио је Лазаревић.

Додао је да ће осталих 18 остати слободно, и уколико би неко сутра почео да користи ове фреквенције, то ни на који начин не би угрозило или зауставило процес дигитализације.

Са економског становишта, додао је, то би чак било и добро, јер се фреквенције плаћају, чиме се остварује финансијска добит за државу.

Како ће се оне користити, да ли за неку нову локалну или националну телевизију зависи од институција које су надлежне за дефинисање медијске политике земље, навео је Лазаревић.

Према његовим речима, проширењем иницијалне мреже се у функцију ставља и опрема коју је Србија добила од ЕУ, а са друге стране су створени услови за боље информисање грађана.

Лазаревић је рекао да ће након тог проширења 80 одсто грађана моћи да гледа дигитални сигнал.

Осим тога, на овај начин су створени услови и за симулкаст тј. истовремено емитовање аналогног и дигиталног програма.

"Процес преласка се неће десити у једном дану, већ ћемо се са националним, регионалним и локалним емитерима, као и удружењима која прате медијску политику договорити колико би тај симулкаст требао да траје", објаснио је Лазаревић.

Подсетио је да су главне предности дигитализације квалитетнији тон, слика, већи избор програма, предности за особе са инвалидитетом, јер сада земаљском телевизијом грађани гледају два или три програма, а после дигитализације ће бити бар 16 програма.

Лазаревић је додао и да ће покушати да обезбеде средства да социјално угрожене категорије не осете никакве проблеме у финансијком смислу када је у питању процес дигитализације.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 03. нов 2013, 20:26) - Познавалац [нерегистровани]

Врло добро !

Посебно признање треба одати инжењерима и техничарима јавног предузећа "Емисиона техника и везе" (до пре две године у саставу РТС-а) који су у рекордном року изградили антенске системе и припремили емисиона постројења широм Србије за дигитално емитовање , спремно дочекавши рационалну и хвале вредну одлуку Министарства. Врло добро !

(недеља, 03. нов 2013, 18:42) - anonymous [нерегистровани]

digitalizacija

pljuju i oni debelo po nama. ako je to cena digitalnog signala bolje da uzmu svoju lovu a mi imamo ovaj signal koji imamo. hvala ali treba imati ponosa.

(недеља, 03. нов 2013, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

odgovor za "Evropa pomaže Srpskoj TV"

Još jedan dokaz da evrofanatizam i neznanje idu ruku pod ruku. Jeste Evropa dala nekoliko miliona evra za digitalizaciju srpske tv - tačno.Ali , tačno je i to da je prethodno u agresiji 1999. nanela štetu od preko 100 (sto!) miliona evra uništivši sve emisione stanice RTS-a širom Srbije (od Avalskog tornja pa dalje , redom...). O "kolateralnom , milosrdnom" ubistvu nedužnih ljudi u zgradi RTS-a i da ne govorimo.Pametnom - dovoljno.

(недеља, 03. нов 2013, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

I dalje pričaju priče...

Biće digitalizacije, ali kada to bude odgovaralo uvozničkim lobijima. Tačnije rečeno, kada budu rasprodali sve stare ( analogne) televizore proizvedene ko-zna gde u svetu.Nisam do sada nigde u prodavnicama na TV-ima video zvaničnu oznaku DIGITAL. Toliko o tome i o brizi Države da građani ne budu varani prilikom kupovine TV-a.

(недеља, 03. нов 2013, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

a standard?

Nadam se da nece uvesti standard u kome trenutni emituju - DVBT2 jer 99% novih televizora ne podrzava taj standard... taj standard ima samo Japan i mi...

(недеља, 03. нов 2013, 14:11) - Luka [нерегистровани]

9. rupa

I kada ce Aleksinac i ceo niski kraj da dobije digitalni signal?

(недеља, 03. нов 2013, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Evropa pomaze Srpskoj TV

Da da Evropa nam je pomogla sa opremom od osam miliona Evra a mnogi uvek u komentarima pljuju po EU.ji!