Гора чува Горанце од заборава

После једностраног проглашења независности Косова, oко 12.000 Горанаца напустило је родну Гору на Шар планини. Њих 11.000 данас живи у Београду, део у Гори, а остали у иностранству. Где год да су покушавају да очувају свој идентитет.

За Горанце се углавном зна као за добре посластичаре. Њиховим оријенталним специјалитетима сладио се и Краљ Петар I Карађорђевић за кога је радио тада чувени посластичар Азир Пеливановић. По њему су и чувене посластичарнице „Пеливан" добиле назив.

Познати су, на пример, и по црвеним ушећереним јабукама. Њиховом производњом бави се и породица Јасима Исакија.

Иако је рођен у Београду, као сваки Горанац Јасим сматра да је само привремено напустио Гору у коју ће се једном сигурно вратити.

У Србији, каже, припадници те мањине проблема имају само с оним људима који не знају ко су заправо Горанци. Због сличности с албанским презименима, након једностраног проглашења независности Косова, и неколико горанских локала нашло се на удару вандала.

"То је зато што грађани нису довољно упућени", сматра Јасим. "Наиме, 1946. године за време Информбироа извршен је покушај албанизације над горанским становништвом па су декретом замењена презимена која су до тада имала завршетак на ић оним са албанским завршетком".

"Али, као што су Горанци примили Ислам, а нису постали Турци, тако су примили и албанска презимена, а нису постали Албанци, сачували су свој језик, културу и обичаје", каже Јасим.

Име су добили по области Гора на Шар планини где живе у 19 села. Гора се простире на 500 квадратних километара, од тога 310 је у Србији, 150 у Албанији и 40 квадратних километара у Македонији.

Нашински језик

Језик којим говоре је такође врло карактеристичан. Горански, или како га најчешће зову нашински језик, заправо је варијанта српског староштокавског дијалекта, са неким старословенским елементима.

Тим језиком говори се бар једном или два пута годишње када се Горанци, традиционално, окупљају у Гори.

За Ђурђевдан у Гори се договарају свадбе, које се одржавају током лета. Уз исте обичаје, песме и ношњу, као и стотинама година уназад, Горанци брак славе три дана.

У опусу српских песама са Косова и Метхохије доста је горанских елемената. Тако Силвија Исаки која пева у етно певачком друштву "Прело" у традиционалним српским песмама лако препознаје мотиве из Горе.

"На пример 'Хатиџиче бело', ту се користи језик који се тамо користи. Моја професорка зна за то и она ми увек каже то је твоја песма али тешко је осталима објаснити. Мало њих зна за то јер мали број односно готово нико не зна за Горанце и тешко је људима то објаснити ко смо, кад кажеш да си са Косова онда се то лоше протумачи често, поготово ако си из оног јужнијег дела", каже Силвија.

После једностраног проглашења независности Косова њих 12.000 напустило је ту покрајину и расуло се по свету или остатку Србије. Само у Београду, од сада их има око 11.000.

"Ја сам поносан што сам Горанац, имам овде много пријатеља, много сарадника, али верујте ми када одем у Гору осећам се да сам мало богатији духом, тамо ми је сваки камен мио, тамо она штала има неки посебан мирис, не смета ми, људи око мене су ми блиски, планина и уопште природа је фантастична. Док год сам жив ја ћу ићи у Гору, и наравно тако и моја деца а трудићу се и моји унуци, у крајњем случају дозволите, ја ћу бити сахрањен у Гори", каже Јасим Исаки.

У Гори данас има око 6.000, углавном старачких домаћинстава.  Од око 20.000 Горанаца колико их је било на Косову њих 12.000 иселило се после једностраног проглашења независности Косова.

Горанац који је изабран у Скупштину Космета, као представник Горанске грађанске иницијативе, одбио је да потпише декларацију о независности Косова.

У Гори за православни Божић, Ђурђевдан и Митровдан

Горанци су на простор Балкана, кажу, дошли кад и Срби. Од свих народа у време владавине Османског царства последњи су прихватили Ислам. Скупови за Божић, Ђурђевдан или Митровдан веза су са традицијом али и пређашњом религијом.

"О самој жељи да празнују, односно да се сећају даље своје религије говори један доста добар податак који се зове баба Божана, коју Горанци помињу као последњу хришћанку. И Јастребов, руски конзул који је у 18 веку обилазио Горанце причао је о Божани, тада су му Горанци говорили о њој као о хришћанки која је умрла пре једно 15 година, интересантно је да када бисте данас отишли у Гору рекли би вам да је баба Божана умрла пре једно 15 година, то је та нека нит са хришћанством, православљем коју Горанци не желе да забораве", каже Орхан Драгаш, председник Грађанске иницијативе Горанаца.

Током векова прилагођавали су се свакој средини и свакој власти. На Шар планини дуго су се бавили сточарством, а квалитет овчетине коју су они узгајали хвалио је и цар Душан. Били су пушкари али и пеливани, односно рвачи који су хлеб зарађивали борбама по целој Турској. Данас пеливана више нема нити Горанци живе само у Гори.

Баве се различитим занимањима, а међу њима има интелектуалаца, професора, лекара али и успешних фудбалера попут Фахрудина Јусуфија, некадашњег чувеног бека Партизана и репрезентативца Миралема Сулејманија.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(петак, 14. јан 2011, 20:57) - Ponosan Goranac [нерегистровани]

by^Opsss

nasa istorija je srpska mi smo poteklom srbi neki kazu da smo makedonci ali moze i to da se prihvati mi smo bili pravoslavni al kad su dosli turci pocelo je turcenje(poturcivanje) mi smo promenili veru al jezik nismo i tdd

(петак, 14. јан 2011, 20:53) - Ponosan Go0ranac [нерегистровани]

by^Opsss

Dobar tekst ali nije tako kako pise u tekstu svako svoi teks ima o gori o vaseg teksta ima samo 35% tacne iformacije o gori ali "nije lose sto se uopste ineterujete za goru " pozzzzzzz

(среда, 09. дец 2009, 20:51) - anonymous [нерегистровани]

bravo

hvala na podrsci,
gora do mora-srbija do tokija

(среда, 23. сеп 2009, 12:11) - ildika [нерегистровани]

Pozdrav

Pohvala za lep tekst i obljasnjenje.

(недеља, 06. сеп 2009, 22:43) - vahid [нерегистровани]

gora

Bravo Zupljanin i samo napred.pozdrav od goranca iz Skandinavija.

(недеља, 06. сеп 2009, 22:38) - LUČO [нерегистровани]

Goranac

Razumem vas dobro Goranci moji, ali ne razumem zašto sada ne vratite veru i imena kako dolikuje vašim korenima, ne krivimo ni dedove vaše takva su vremena bila. Ja sam učio da se nacionalni identitet nasleđuje od dedova, Pa kad su vam dedovi bili Srbi, valda ste i vi Srbi Goranci, kao i što su Srbi Šumadinci.

(недеља, 06. сеп 2009, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

Sve slovenske muslimane pokusavaju da asimiluju

Mnoge su i Srbe muslimanske veroispovesti albanizovali, poturcili, a u novije vreme su ih naterali da se izjasne kao Bosnjaci,tj. za vreme Tita, optuzivajuci ih da zele Veliku Srbiju. Iako se knez Mihailo izborio za samostalnost islamske zajednice u Srbiji upravo zbog Srba islamske veroispovesti, danas ih i nema u Srbiji, jedino ih ima u Albaniji jer nisu mogli da ih "obaveste" da nisu Srbi, iz poznatih razloga. Ne osporavam identitet Bosnjaka, ali je cinjenica da se medju njima nalaze i asimilirani Srbi i veliki deo ostalih slovenskih muslimana, ali neka nas vec jednom ostave na miru, imaju oni sada islamsku zajednicu u BIH, koja ima samostalnost, a ovu u Srbiji neka ostave Gorancima,jer je njima to potrebno, izmedju ostalog i zbog toga sto Goranci slave neke hriscanske svece, kao npr. Svetog Djordja, pa bi zbog njih islamska zajednica u Srbiji mogla zbog njih da ga prihvati, jer opste je poznato da je npr. Isus prihvacen za sveca u islamskoj religiji.

(недеља, 06. сеп 2009, 07:42) - Zupljanin [нерегистровани]

Gde su Zupljani???

Jako lepo opisano i super komentari na ovu temu. Zao mi je da nas muslimane iz Sredacke zupe i dalje asimiliraju. Sve sto se kroz istoriju desavalo sa Gorancima desavalo se i sa nama iz sredacke zupe i selima oko Ljubizde.
Pokusaj albanizacije i dalje traje najmanje u 4 sela. I to: Retime (Gorane) doseljenici iz Gornjeg Ljubinja, Musnikovo, Skorobista i Ljubizda. Zalosno je to da se oni pisu Albancima a nezanju ni 20 albanskih reci niti imaju pojma sa albnaskom tradicijom i kulturom. Jedan veliki deo nas je i dalje u izbeglistvu po evropskim zapadnim drzavama.
Samozvani politicki predstavnik u kosovskoj vladi Murati Dzezair je toliko zla naneo nasem narodu da prakticno niko nas i ne spomilnje u Srbiji. Zato se divim hrabrim Gorancima za ovakvu smelost. Naime nas dijalekat se vrlo malo razlikuje od Goranskog, uostalom i preostali Srbi iz Sredacke zupe govore potpuno isto kao i mi. Ali se danas nas jezik naziva Bosanskim i smesno je slusati kako jedna nas covek pokusava govoriti ijekavicu. Mi smo sada postali Bosnjaci a sa Bosnjacima iz Bosne nemamo apsolutno nikave slicnosti niti bilo kakve istorijske veze izuzev muslimanske vere koju smo primili pre oko 320 g. Mozda to gospodimn Murati radi iz straha od albanskih ekstermista, ali vecina nas smatra da je on za sve ovo dobro placen jer se vidi koliko se obogatio zadnjih 10 godina.
Pozivam hrabre zupljane da se obrate ministru za KiM Bogdanovicu i da pocnu resavanje svih nasih problema u Zupi. Od skolstva, zdravstava pa sve nadalje.
Pozdrav svima sa hladnog zapada Evrope. Zivela Republika Srbija.

(недеља, 06. сеп 2009, 01:06) - prizrenac [нерегистровани]

gora

Nije tacno da se posle proglasenja nezavisnosti Kosova toliki broj goranaca iselio iz Gore, iselili su se odmah posle rata 1999....

(субота, 05. сеп 2009, 22:54) - Зоран [нерегистровани]

машала

Свака част за причу, ово је први пут да видим да ико ишта пише о Горанцима на неком од медија, текст ми се страшно свидјео. И надам се да ће се држава мало озбиљније позабавити питањем ове етничке заједнице.