Министарство: Оболео стари храст

Храст на траси аутопута Београд-Прељина није под заштитом државе, а има "видне ознаке поремећеног здравственог стања које води ка крају његовог животног века", одговор је ресорног министарства посланику Зелених Србије Ивану Карићу, који не одустаје од намере да сачува стабло старо око 600 година.

Министарство енегретике, развоја и заштите животне средине саопштило је да храст на траси аутопута Београд-Прељина није под заштитом државе, а да има "видне ознаке поремећеног здравственог стања које води ка крају његовог животног века".

Посланик Зелених Србије Иван Карић је, у питању упућеном ресорном министарству, питао да ли храст са записом има статус заштићеног природног добра и уколико не ужива такав статус зашто се не заштити као природно добро.

Министарство је, у писаном одговору које је стигло у Скупштину, навело је да на основу утврђеног стања и извршене процене могућности покретања поступка за заштиту, Завод за заштиту природе је констатовао да нема законске основе да се стабло храста у Савинцу стави под заштиту.

У одговору који је потписала министарка Зорана Михајловић, између осталог, се наводи да се то дрво не налази у Регистру заштићених природних добара, да нема такав статус и да никада није стављено под законску заштиту.

Министарство је, у детаљном објашњењу, навело да је "храст у Савинцу стабло велике старости и импозантних димензија, а да је уочљиво да има видне ознаке поремећеног здравственог стања и да се налази у завршној фази развоја, која води ка крају његовог животног века".

Такође, стабло има доста сувих грана и централни део крошње је сув, а према стручном искуству код стабла те старости унутрашња трулеж је интензивнија него што се види споља, напоменули су из министарства.

Применом мера храст губи репрезентативност

Стаблу у таквом стању, наводи се, тешко је помоћи применом било каквих активних мера санације и заштите, а најчешћа мера која се користи у тим ситуацијама је уклањање сувих грана, што доводи до тога да се изглед стабла битно мења, губи његова изворност и репрезентативност.

Са друге стране, управо крошња и изглед стабла представља основне критеријуме за вредновање природног добра и евентуално предлагање за заштиту.

Министарство указује да је стари храст уједно и запис, а да су записи "света стабла" у народу, где постоји обичај да се не смеју сећи гране и на било који други начин утицати на његов раст и развој.

Код таквих стабала било какво сечење грана је отежано, односно онемогућено, кажу у министарству.

С друге стране, народни обичаји и религијско веровање о записима представљају основ за очување таквих стабала чак и када нису под законском заштитом, пише у одговору.

У Србији је заштићено 20-ак храстова који представљају импозантне јединствене и ререзентативне примерке те врсте, а као најбољи пример издваја се храст у Раниловића лугу.

Министарство закључује да је грађевинским и земљаним радовима за припрему трасе аутопута непосредна околина стабла потпуно моделирана не само површински, већ и у дубину колико захтева конструкција будућег пута, тако да се стабло налази као на острву, а поједини корени су видљиви на површини.

Зелени Србије: Сачувати храст код Савинца

У реаговању на одговор министарства посланику Зелених Србије Ивану Карићу, та странка је затражила да Влада одржи обећање које је дао недавно министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић и сачува храст код Савинца.

Зелени Србије, како наводи у саопштењу, наставиће борбу да се храст сачува, као и да се у Србију "коначно уведу европски и цивилизацијске вредности и одговорност".

Наводе да је, према просторном плану, "подручје посебне намене инфраструктурног коридора је простор споменика културе од великог значаја", истичући да је Савинац заштићен.

"Храст се налази на овом простору и као такав је морао бити заштићен. Јасно нам је зашто ова, до сада изразито антиеколошка, влада не види да храст који постоји већ 600 година треба и мора бити заштићено природно добро. Све што је урађено у протеклих годину дана у области заштите животне средине није било у складу са европским и еколошким стандардима", поручују Зелени Србије.

Како напомињу, није јасно зашто је Завод за заштиту природних добара дозволило да се храст не заштити на време.

"Стандарди не смеју да се снижавају када су у питању велики инфраструктурни пројекти. То је пропуст који је недопустив у једној уређеној држави која тежи да буде пуноправна чланица ЕУ", закључује се у саопштењу.

 

број коментара 20 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. авг 2013, 09:26) - Михаило [нерегистровани]

жир

Храсту је мука!
Смучила му се наша брука.
Од тога је оболео.

(петак, 09. авг 2013, 20:57) - anonymousmunja [нерегистровани]

svasta

Kada političari uzmu da produvavaju govorne sposobnosti, normalno je da Hrast star sest vekova dozivi stres i oslabi mu imuni sistem pa ga napadaju bolestine.Sve se moze resiti razumno samo kada se hoće, kada ima znanja, pameti i para.Hrast treba da ostane.

(петак, 09. авг 2013, 01:57) - Tomislav [нерегистровани]

Zaobici hrast

Zaobici hrast u velikom luku sa obe kolovozne trake a kod hrasta napraviti lep restoran za odmor putnika.Inace hrast moze da zivi I do 2000 (dve hiljade) godina; ovaj je decko. Ako ima obolelih grana one ce same otpasti, ne dirati nista to je pravilo u nacionalnim parkovima.

Ziveo Hrast!

(четвртак, 08. авг 2013, 23:43) - anonymous [нерегистровани]

upravo bas sada

upravo bas sada se hrast razbolio nakon 600 godina

(четвртак, 08. авг 2013, 23:21) - Milan [нерегистровани]

Sramota

Pogledajte kako je samo lep i zdrav taj hrast.Pa zar ne bi bila atrakcija i za turiste prolaznike da on ostane izmedju traka autoputa?Ljudi dodjite pameti, unisticete sve oko sebe sto vredi!!!

(четвртак, 08. авг 2013, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

btj

Hrast zapis mora da se sačuva. Kakvi su to silni stručnjaci koji nisu blagovremeno obratili pažnju na taj hrast. Ako treba, dopunite zakon. Kod nas u Pančevu ima drveća pod zaštitom.

(четвртак, 08. авг 2013, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

zapis

Ako je zaista trilaterala u pitanju onda mu nema spasa

(четвртак, 08. авг 2013, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Zapis

Ne smeju da seku grane jer je "zapis" a smeju da poseku celo drvo da tu prodje put?!

(четвртак, 08. авг 2013, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

e...

ma da, uhvatila ga spondiloza grana i trebalo bi ga poseci...takvi smo ti mi,sve smo unistili sto se moze unistiti pa i ovo ce...neznam kolko je kubik hrastovine ali znam da ce neko da se opari slatko i to je to...samo napred i unisti te sve sto se moze unistiti,navikli smo na vas...

(четвртак, 08. авг 2013, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Jeste li ludi

Pa taj hrast treba da stoji tu gde jeste a put neka obilazi.
600 godina i nije pod zastitom . To se moze desiti samo u Srbiji.
Ne secite drvo.