Отворен Андрићев институт

У Андрићграду, у Вишеграду, отворен Андрићев институт и одржана прва седница Управног одбора. У трећу годину изградње, варош на обали Дрине улази и са новоизграђеним храмом Вишеградским Дечанима, са црквом Светог кнеза Лазара и Светих српских великомученика која је данас освештана.

У Андрићграду у Вишеграду свечано је отворен Андрићев институт, а јутрос је одржана и прва света архијерејска литургија у новоизграђеном храму вишеградских Дечана, у Цркви светог великомученика кнеза Лазара.

За само две године, на ушћу Рзава у Дрину никао је ренесансни камени град Андрићград са страдуном, трговима, магазама, књижаром, биоскопом, управном зградом хидроелектране, од данас и Институтом, којим се, попут Немаца, Гетеу, одужујемо свом нобеловцу и његовом делу.

Андрићев институт, са простором од око 1.500 квадратних метара, имаће више одељења, своју продукцију, биће нови центар српске културе, науке и уметности и заједнички ће га финансирати Србија и Република Српска, рекао је директор института Емир Кустурица.

"Андрићев институт треба да личи на Гетеов, с тим што Гете нема свој град, а Андрић га има", изјавио је Кустурица. 

На Видовдан освештана је нова црква, посвећена кнезу Лазару и Светим српским великомученицима.

Вишеградски Дечани, како због лепоте тај православни храм већ називају обложен је декоративним каменом травертин допремљеним из Турске, а опека, каквом су грађене византијске цркве, из Грчке. 

Председник Републике Српске Милорад Додик који је присуствовао свечаности у Андрићграду рекао је да је реплика Вискоких Дечана изграђена у Андрићграду за свега два месеца.

До Видовдана наредне године, када све буде готово, биће ту и хелиодром, обалоутврда, позориште и хостели. Крај старе ћуприје, окупљени око Андрића и његовог дела, и у граду његове прве инспирације, уметници ће својим стваралаштвом означити тријумф културе.

 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 29. јун 2013, 07:34) - anonymous [нерегистровани]

Lepo.

Zaista lepo zdanje na uscu dveju cudljivih reka,lepo do prve poplave.

(субота, 29. јун 2013, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

veletovo

bravo za kusturicu i dodika

(петак, 28. јун 2013, 23:19) - radojko [нерегистровани]

bravo

Sve čestitke !

(петак, 28. јун 2013, 23:08) - anonymous [нерегистровани]

Svaka čast!

Prelepo izgleda!

(петак, 28. јун 2013, 23:03) - mile [нерегистровани]

Na Drini cuprija

Sve može biti. Ali jedno ne može: ne može biti da će posve i zauvek nestati velikih i umnih a duševnih ljudi koji će za božju ljubav podizati trajne građevine, da bi zemlja bila lepša i čovek na njoj živeo lakše i bolje. Kad bi njih nestalo, to bi značilo da će i božja ljubav ugasnuti i nestati sa sveta. To ne može biti.

(петак, 28. јун 2013, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Drina

Prelep je Andrić grad