Дебатери ФПН-а освојили Холандију

У конкуренцији 52 тима из целе Европе, двоје студената београдског Факултета политичких наука Хелена Иванов и Стефан Сириџански освојили прво место на међународном дебатном турниру у Холандији.

Студенти друге године Факултета политичких наука Универзитета у Београду Хелена Иванов и Стефан Сириџански освојили су прво место на међународном дебатном турниру у Лајдену у Холандији, у конкуренцији 52 тима из целе Европе.

Њих двоје се скоро две године активно баве дебатовањем као чланови Дебатног клуба ФПН-а. Вежбе и радионице похађају на Правном факултету два пута недељно.

Успех је утолико већи што осим доброг знања и опште културе, веома добро знају енглески језик - званични језик дебате.

Хелена Иванов објашњава да дебатни говори трају седам минута и да све што је важно у вези са једним случајем мора да се изнесе у том кратком периоду.

"Свесни сте чињенице да оно за шта је вама потребно минут да објасните, једном дебатеру из, на пример Велике Британије или Аустралије, за то је потребно 15 секунди, јер је то његов матерњи језик", каже Хелена Иванов.

Стефан Сириџански истиче да дебата захтева да такмичари буду у току са тренутним дешавањима у свету, али и са различитим филозофијама.

"То је процес који почиње ујутру када читам новине. Посматрам их на другачији начин - онако како мени могу користити у дебати", прича Стефан.

Кажу да је дебата вишеструко корисна, јер смањује страх од јавног наступа и помаже да неко делује сигурније и убедљивије.

Међутим, и поред знања, каже Стефан, све док не можете да пренесете идеје и размишљања другима, то вас спречава у напредовању било чиме да се бавите.

Хелена Иванов каже да се нада освајању европског, светског или оба првенства, ако не ове, онда наредне академске године.

Кажу да су радохоличари, да често разговарају телефоном, редовно вежбају и спремају се за "Белгрејд опен", међународни турнир који ће се одржати у мају.

број коментара 0 пошаљи коментар