Незадовољни ветерани предлажу нови закон

Савез ратних ветерана предлаже Скупштини доношење закона о ветеранима и њиховим породицама. Ресорно Министарство интензивно ради на припреми свог предлога закона, који би објединио до сада у тој области донетих чак 27 аката.

Незадовољни положајем у друштву, Савез ратних ветерана Србије, са 40 хиљада потписа, предлаже Скупштини Србије закон о ратним ветеранима и члановима њихових породица.

С друге стране, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, тачније сектор борачке и инвалидске заштите, интензивно ради на припреми свог предлога закона.

Ветерани рата од 1990. до 1999. сматрају да су на маргини друштва, да нико о њима не брине и да је инвалиднина, која је испод републичког просека, једино што добијају од државе.

Жељко Вукалић једва је преживео рањавање на Кордуну 1993. године. Последњу операцију имао је пре четири године.

"У протеклих двадесет година од како сам рањен ни једанпут ме нико никада није позвао од државних органа или удружења ратних ветерана који се баве са проблематиком на било шта или да ме питају како сам, како здравље како живим. Ни након 12 операција које сам имао нисам ниједном успео да добијем бању", каже Жељко.

Мајка војника који је погинуо на Кошарама 1998. године не одустаје од правде. Владимир Радојчић имао је деветнаест година и био је тек три месеца у војсци.

"Они су дали Србији оно што им је највредније - живот. Ваљда су заслужили да им та Србија поклони један дан у години. Дан који ће бити посвећен само њима. Једно спомен обележје где ће се сви окупљати, а не да свако иде тамо где му највише одговара", каже Лозанка Радојичић, мајка погинулог Владимира.

У Савезу ратних војних инвалида напомињу да им је тешко да остваре и она права која им припадају.

"Ратни војни инвалиди немају ни једно право које заслужују, ни по ком основу. Имамо само једно право на дупли стаж, међутим и ту нас понижавају. Добијемо решење о дуплом стажу, када одемо у пензију ни то нам не признају. Свуда у свету када су неке државне прославе, годишњице итд, сви председници зову своје ветеране и они су поред самих њих, код нас никада ни један председник није звао ни једног ветерана, ни једног ратног инвалида", каже Миле Матић, Савез ратних војних инвалида.

С друге стране, надлежни не виде места незадовољству. Права ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата и породица погинулих, регулишу шест закона, две уредбе и 19 подзаконских аката. Предлог закона које припрема Министарство требало би све да их обједини.

"Ми желимо да најпре новим законом дефинишемо регистрацију бораца, инвалида, да имамо тачан број. Када имамо тачан број, држава може да креира и нека нова додатна права, надокнаде неке, или обезбеђивања до краја живота након навршених 65 година живота", каже Негован Стошић, државни секрертар Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

Тај текст закона је у припреми, а о предлогу удружења ветерана рата, посланици би требало да расправљају следеће недеље.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 02. апр 2013, 15:46) - Борац [нерегистровани]

Још једном изиграни...

Државни органи све раде да не ураде ништа.Овакво лицемерје је прешло сваку меру.За 15 година нису били у стању да израде квалитетан закон, а када је то неко други урадио уместо њих и предао у скупштинску процедуру, онда га треба минирати некаквим "изменама и допунама"...јадно да јадније не може бити.Борци-ветерани опет неће бити заступљени или како овај каже: "кад наврше 65 година".....тј. ко дочека те године...??

(недеља, 31. мар 2013, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

Pripadnik JNA 1991-1992

Poslat sam na služenje vojnog roka na 12meseci, naredbu o produženju vojnog roka donosi vojna komanda u trajanju od 3meseca, od toga upisano u v.knjižici 6meseci, učešća u ratu Banjalučki Korpus,a svi znaju gde je on bio rasporedjen znači u zonama ratnih dejstava, i samo da kažem da je sramota što ja i sada nemogu dobiti i ostvariti status Borca! SRAMOTA jel ovo je diskriminacija i poniženje učesnika ratova! A, da sam tada odbio bilo koju naredbu, jasno je kako bi završio! Pozdrav Borcima i nadam se da ćemo svim snagama uspeti u donošenju novog zakona!

(недеља, 31. мар 2013, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

sramota

Sve zemlje u okruženju iz istog građanskog rata, odavno su donele zakone za svoje borce...samo ga Srbija nema. Pljuje po svojim herojima, ljudi su gladni, bolesni, invalidi prose po semaforima.Tako se ne stvara ozbiljna država.Nije ni čudo što nam se smeje ceo svet i ucenjuje i podcenjuje.

(субота, 30. мар 2013, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

Patriota

Da ste kojim slučajem Hrvati, bila bi to druga priča. "Lepa njihova" ima totalno drugačiji pristup prema svojim veteranima. Hrvatski veterani su došta poštovani u svojoj zemlji.