Све мере предузете, млеко безбедно

Млеко које није повучено са рафова продавница је безбедно и може да се конзумира, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић за РТС. Потенцирам да се уопште не може говорити о токсичности ако неко попије две, три, пет чаша млека за неколико дана, објашњава министарка здравља.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да је млеко које није повучено са рафова безбедно и да грађани могу да га купују и конзумирају.

"Предузете су све мере да сва млека у којој је ниво афлатоксина на граници повуку и да се на рафовима нађе само оно које можемо пити", рекла је Славица Ђукић Дејановић гостујући у Јутарњем програму РТС-а и додала да нема разлога ни за какву панику.

Уз напомену да ће резултати анализе млека која се ради у Холандији стићи за који дан, министаркка здравља навела је да нема података да је млеко које је повучено са тржишта и токсично.

"Ми смо дошли до тога да су нека млека била на граници или нешто изнад границе дозвољеног нивоа афлатоксина. До пре две године, имали смо границу 0,5, а сада имамо 0,05. Значи, не можемо говорити о токсичности", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Министарка здравља објаснила је да оно може бити опасно само уколико се у дугом периоду користе токсичне дозе.

"Нисмо нашли токсичну дозу. Ако неко годинама пије млеко које има вишак токсина, а код нас већ 25 година никада није било афлатоксозе. Потенцирам да се уопште не може говорити о токсичности ако неко попије две, три, пет чаша млека за неколико дана. Ако би неко пио годину дана токсично млеко, онда би се могло говорити о ризицима", рекла је министарка.

Упитана за анализу производа животињског порекла и производа од млека, министарка здравља је рекла да нема података да има било каквих токсина у намерницима животињског порекла и производима од млека.

Имунизација грађана опала

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да има разлога за бригу када је реч о епидемији грипа у Србији, будући да је опала имунизација грађана.

"Има разлога за бригу због тога што је имунизација опала у Србији. Вакцина се не користи у обиму колике су заиста потребе грађана. Сви случајеви који су се завршили смрћу били су код хроничних болесника који нису били вакцинисани", изјавила је Славица Ђукић Дејановић за РТС.

Она је напоменула да то показује колико је вакцина важна.

"Свест да је боље спречити него лечити пада нам на памет тек када се разболимо. Мени је жао што је опао број вакцинисаних грађана и позивам грађане да се вратимо старој доброј вакцини без обзира на афере", рекла је министарка здравља.

Додала је да би овај свет језиво изгледао да нема имунизације и вакцина.

"Нежељених случајева увек има, али ћемо зато бити заштићени ако имунизација буде на већем нивоу", истакла је Славица Ђукић Дејановић.

Упитана за стање на Институту за јавно здравље "Батут", министарка је рекла да су институције за јавно здравље у последње време маргинализоване и да се оне баве обезбеђивањем средстава за сопствене плате уместо да раде на промоцији здравља.

Према њеним речима, Министарство здравља апеловало је да се сагледају финансијски потенцијали и да бар Институт за јавно здравље "Батут" буде обезбеђен тако да ради свој посао.

Министарка здравља најавила је да ће до краја године бити у примени договор са Републиком Српском да се грађани Србије и Републике Српске лече у најближим установама ма са које стране Дрине били.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 22. феб 2013, 18:18) - anonymous [нерегистровани]

uputstvo

Nije bez dokaza. Dokaza ima da su aflatoksini povecani. Iz Holandije bi trebalo da stigne odgovor koliko su pvecani. A za ovo mi ne bi ni znali da nije pukla afera u Hrvatskoj i Bosni pa je vest stigla u Srbiju da se tamo povlaci mleko iz prodavnica. Da se to nije desilo, mi bi i dalje bili u neznanju.

(петак, 22. феб 2013, 16:17) - Воронцов [нерегистровани]

Re :Odgovor

Управо су сиромашни људи производили здраву храну, а мислим да је и данас производе. Нездраву храну производе управо аони које занима само профит, а уз то имају друштво у којем нема одговарајуће контроле квалитета хране.Тако сам знатижељан када ћу чути конкретну вест да је на некој фарми пронађена храна од тог зараженог кукуруза који је за сада без докаса проглашен за главног тровача.

(петак, 22. феб 2013, 14:23) - anonymous [нерегистровани]

Sto se moze

verovati ljudima iz Vlade i pol. vrha kada svako od njih ima RAZLICITO vidjenje stvari oko mleka, pa jos kada Ministarka zdravlja kaze; Neka svatko od gradjana odluci o sebi, dali ce piti mleko ili ne... Dali takvi i dalje da sede u Vladi, pitam g. Premijera Ivicu Dacica? Sa kim se tako neodgovorni ministri ustvari poigravaju? Iz svega se vidi da je samo interesna politika u pitanju a najmanje Drzava i njeni gradjani. Totalno pogubno !

(петак, 22. феб 2013, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Ova zemlja zbog javasluka, kriminala i korupcije odavno truje svoje gradjane, ne kontolise namirnice i ostale proizvode, laze se i maze kao nigde. Svi politicari, drzavna administracija, vajni direktori i ostali na sud i u zatvor. U ovoj zemlji ima tolko pametnog sveta koji hoce i ume da radi, ali ne mogu da dobiju sansu od tih. Pod hitno da se komunizam izbaci iz Srbije.

(петак, 22. феб 2013, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

!!!

Nije tacno da je svugde povuceno. Neka inspektori prosetaju po prodavnicama, a ne samo da prijete preko medija.

(петак, 22. феб 2013, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

Одговор

Баш се ради о сиромаштву. Јер да није тако увезли би смо здрав кукуруз и соју а заражени искористили за производњу етанола или грејање. Још јесенас је СГС објавио да је у Србији заражено 2/3 тестираних узорака а сада се у силосима то попело на 4/5. Поред тога у 2012. је дефицит на светском тржишту кукуруза и соје. Значи наши млекари немају чиме да хране стоку осим зараженим кукурузом што је и довело до појаве афла токсина у свој храни животињског порекла.

(петак, 22. феб 2013, 13:59) - Olivera [нерегистровани]

Mleko i vakcine

Skoci mi pritisak kad cujem nase ministre kako "strucno" i nadobudno ohrabruju narod da kupuje mleko i mlecne proizvode, a evo i da se vakcinise!  Aflatoksini su opasni u bilo kojoj kolicini! To su najjaci i najstrasniji prirodni kancirogeni i odakle vam pravo i smelost da ohrabrujete narod da kupuje mleko kad nalazi iz Holandije jos nisu stigli?! Strasno. Narode, mleko kupujte samo od seljaka koji svoje krave hrane na pasi, tj. senom preko zime. Kukuruz nije krana za krave, one nisu stvorene da jedu kukuruz.

(петак, 22. феб 2013, 13:27) - Pero [нерегистровани]

Zabrinut

Pa gospodjo ministarko, ja godinama pijem mleko svaki da minimum jednu casu? Da li je moje zdravlje ugrozeno? Svaka beba ili majka koja je doji pice mleko duze od godinu dana, jel njihovo zdravlje ugrozeno? Ima li iko dovoljno strucan da ovo objasni?

(петак, 22. феб 2013, 13:12) - Воронцов [нерегистровани]

Ре : Сиротиња

Не ради се о сиротињи већ о неодговорности.Зашто млекаре немају стручњаке ( или имају) који ће обићо све њихове произвођаче сировог млека, погледати какву храну користе и лепо им рећи то вам ваља то вам не ваља.Шта зна сироти човек каква се опаснос скрива у буђавој силажи , сену или концентрату ( а можда хране животинје још и каквим отпатцима из шећерана, пивара и ко зна шта све не користе, уреју у сену итд).Или зашто не контролишу лабораторије производе, не брините сигуран сам да инспекторе много брине какве су плочице у погону, да ли су ивице зидова оштре, на којиј су висини прозори, каква је опрема радника и тамо где долазе у додира само са храном упакованом у херметички затворену амбалажу . итд.

(петак, 22. феб 2013, 12:57) - Voroncov [нерегистровани]

Određivanje dozvoljenih količina štetnih materija

Mislim da stručnjaci za zaštitu potrošača od štetnih materija u hrani kada računaju maksimalno dozvoljene količine takvih materija polaze od količine hrane koju jedan potrošač u proseku može konzumirati u jednom danu.Dakle dozvoljene količine konzervanasa raznih aditiva i štetnih materija su na nivou proseka , a ne nekih enormnih količina.