Суперанализа млека у Холандији

Средином следеће недеље стићи ће резултати узорака млека који су послати на суперанализу у Холандију, рекао је за РТС државни секретар Дејан Крњајић. У децембру су урађене 103, а у јануару 40 анализа узорака млека и у свим узорцима присуство афлатоксина је било у дозвољеним границима, истакао је Крњајић.

После јучерашње изјаве министра пољопривреде Горана Кнежевића да је млеко безбедно за употребу, државни секретар у Министарству пољопривреде Дејан Крњајић рекао је да ће средином следеће недеље стићи резултати суперанализе млека из Холандије.

Поводом актуелне ситуације на тржишту млека одржана је седница скупштинског Одбора за здравље и породицу на којој је затражено од Министарства пољопривреде да саопшти која су млека повучена из продаје.

Дејан Крњајић је истакао да су на основу добијених резултата испитивања која су урађена у нашој земљи спорни узорци млека послати у Вагенинген.

"То је референтна лабораторија ЕУ и очекујем да ћемо средином следеће недеље имати резултате", истиче Крњајић.

Како је истакао в.д. директора Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Иван Сочо по добијању резултата од референтне лабораторије у Холандији биће уништено све што је шкодљиво.

"Повућићемо све количине млека у којем је пронађена већа концентрација афлатоксина и сачекаћемо резултате суперанализе европски референте лабораторије, све што је заиста шкодљиво биће уништено", нагласио је Сочо.

Радна група, коју је министартво јуче формирало, дала је јасне смернице произвођачима млека.

"Појачана самоконтрола, улазне сировине и елиминисање свог млека где се постави сумња на присуство афлатоскина. Оно што је препорука Радне групе јесте да се повећа број узорака ове године и са друге стране да се уведе мониторинг значи присуства микротоксина у храни за животиње", навео је Крњајић.

Афлатоксин М1 настаје развојем плесни, најчешће, на житарицама и воћу. Појављује се у земљама са влажном климом и после великих суша.

Стручњаци претпостављају да се у Србији појавио прошле сушне 2012. године и да је доспео до млека преко сточне хране.

Дозвољене количине афлатоксина у Србији су 0, 050 микрограма по килограму, као што је и у Европској унији. Мале количине су, кажу упућени, безопасне. Велике међутим могу изазвати канцерогена обољења и оштећења јетре.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2013, 17:36)
Goran [нерегистровани]

goxy43@gmail.com

Rumunija i GMO i Brisel:GLUPOST!Brisel to nikome ne može da naredi.Aflatoksina i buđi na kukuruzu je zuvek bilo i uvek će ga biti, kao ina pšenici.Odrastao sam na selu, gajili smo i pšenicu i kukuruz na desetinama hektara za vreme SFRJ i zagađene žitarice su uništavane!Postojale su komisije i agronomi koji su kontrolisali i polja i robu prilikom prodaje.Sada toga nema i zato je sada moguće da se pojave zatrovane namirnice.A GMO:u EU svaka zemlja odlučuje o tome samostalno!

(среда, 20. феб 2013, 13:33)
anonymous [нерегистровани]

Kukuruz i mleko

Kukuruz je imalo los prinos zbog suse, cena bi trebala da bude visoka. Kako smanjiti cenu kukuruza seljaku, jednostavno, reci da je otrovan kukuruz i uvesti tudji kako bi smanjili cenu. Meleko, ljudi jedva uspevaju da odrze stocni fond koji imaju i sta sad rade uvoznici, podmecu da je nase mleko ne ispravno kako bi uvezli tudje. A samo kad bi znali koliko GMO smo pojeli u svim tim uvoznim prehrambenim proizvodima. Evo prve komsije, Rumuni, bez problema sade genetski modifikovanu soju jer im je Brisel to naredio. Molba vladi da ne dozvoli GMO i uvoznickom lobiju da unistava dovoljno unistenu jadnu srpsku proizvodnju.