Позната имена добитника националних пензија

Имена добитника признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, објављена у новом броју "Службеног гласника Републике Србије". На листи 50 културних делатника.

У новом броју "Службеног гласника Републике Србије" објављена су имена добитника признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина. На листи је 50 културних делатника, а решење о добитницима популарно названих "националних пензија" донела је Влада Србије.

Добитници националних пензија су књижевници: Зорица Арсић Мандарић, Благоје Баковић, Милован Витезовић, Милица Јефтимијевић Лилић, Витомир Марковић, Марко Недић, Душко Петровић, Божидар Шуица, песникиња Милена Јововић, уметник фотографије Бранко Белић, редитељи Србољуб Божиновић и Слободан Шијан, филмски редитељ и сценариста Драгослав Лазић.

На списку су и композитор Слободан Атанацковић, композитор и диригент Војислав Борисављевић, композитор, писац текстова и певач Предраг Живковић Тозовац, вокална солисткиња и композиторка Вера Злоковић, композитор, вокални солиста и водитељ Милан Миња Субота и кантаутор Миодраг Мики Јевремовић.

Ту су и архитекте Бранко Бојовић, Небојша Крстић и Ивица Млађеновић, вајар Никола Вукосављевић, продуцент, публициста, сценариста уметничких програма Спасоје Грдинић, сликари Божидар Дамјановски, Светозар Ђорђевић, Иванка Живковић и Џоја Ратковић Гавела, затим историчари уметности и ликовни критичари Станислав Живковић и Никола Кусовац, као и ликовни критичар Братислав Љубишић.

Националну пензију добили су и глумци Милан Лане Гутовић, Љиљана Драгутиновић, Божидар Стошић, Горан Султановић и Драгомир Чумић, драмски уметници Предраг Ејдус и Предраг Мики Манојловић, редитељ, глумац и луткар Живомир Јоковић, глумица и вокална солисткиња Оливера Катарина Шакић, драмски писци Миодраг Илић и Драгољуб Томић.

На листи су и историчар књижевности и социолог културе Ненад Љубинковић, ликовни уметник Бранислав Макеш, конзерватор Вера Радосављевић, трубач Фејат Сејдић, први солиста балета и кореограф Крунослав Симић, музиколози Даница Томковић и Ивана Тришић и књижевни преводилац Вићазослав Хроњец.

Признања се додељују и исплаћују уметнику, односно стручњаку у култури, у виду доживотног месечног новчаног примања у нето износу од 50.000 динара, почев од првог наредног месеца од месеца у којем је донето ово решење. Признања се исплаћују преко министарства надлежног за културу.

број коментара 0 пошаљи коментар