Јанковић: Полиција и даље прислушкује

Полиција и даље прислушкује без одлуке суда, позивајући се на неуставни Закон о кривичном поступку, тврди Саша Јанковић. Сарадња са страним службама и докази за то не треба да се износе на плакат него органу који се тиме бави, каже заштник грађана за РТС.

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да полиција, пре свега криминалистичка полиција и неки други органи МУП-а, и даље задиру у приватност комуникација у великом броју случајева без налога суда, примењујући Закон о кривичном поступку.

"Повереник за информације од јавног значаја и ја смо пред Уставним судом пре годину дана затражили да тај закон буде оглашен неуставним, јер је и Уставни суд већ заузео тај став, али још увек није нашао времена да то уради", објашњава Јанковић истичући да, у међувремену, приватност грађана бива надзирана без одлуке суда.

Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетио да је изричитом одлуком Уставног суда јасно речено да се без судског налога не може задирати у приватност туђих разговора.

"По свим сазнањима и конкретним увидима које имам, а и по гаранцијама које добијам, Безбедносно-информативна агенција више не задире у приватност разговора без одлуке суда, нити то ради војна служба безбедности", каже Јанковић.

Заштитник грађана подећа да је Влада упутила предлог закона којим се прецизира којим се прецизира који ће суд добити надлежност за те мере.

Докази се не износе плакатима

Коментаришући плакате СНП "Наши" на којима оптужују невладине организације и НУНС за сарадњу са страним обавештајним службама, Саша Јанковић каже да је сарадња са страним службама тешко кривично дело и да је, ако неко има доказе да неко тако нешто ради, дужан то да изнесе, али не на плакат него органу који се у Србији бави прогоном починилаца тог кривичног дела.

"Ако то, међутим, није тачно, долазимо у ситуацију да неко збуњује јавност и уноси јавну бојазан да ће свако различито размишљање резултовати прогоном", оцењује Јанковић.

"Када неког појединца оптужите да је плаћеник стране службе, на њему или њој је шта ће учинити тим поводом. Али, када оптужите организације којима припадају хиљаде људи, када оптужите једно од два новинарска удружења и истакнуте појединце, тада то постаје јавна ствар и у јавном интересу је да се то разреши", објашњава омбудсман.

Јанковић је забринут због изношења "паушалних оцена о томе што су хиљаде људи на јавној позивници сарадници јавних обавештајних служби" и истиче да такво изношење може да резултује тиме да некоме буде угрожена безбедност.

"Ако је то тачно, томе се мора стати на пут. Али, ако то није тачно, ми као друштво не можемо дозволити да свако, кад год му падне на памет, оптужи било кога да је сарадник страних обавештајних служби", каже Јанковић.

Заштитник грађана каже да се вероватно прави сарадници страних служби веома радују таквим паушалним тврдњама.

Када је реч о санкцијама у случају да се испостави да људи са списка нису страни плаћеници, Јанковић наводи да, поред лажног пријављивања, у Кривичном закону постоје и санкције за узбуњивање јавности, за уношење немира у јавност због грубих оптужби, односно грубих неистина које су изречене.

"Треба да престанемо са дволичношћу и хипокризијом да је све могуће рећи у Србији. Ако нешто кажете, будите спремни да стојите иза тога", закључио је Јанковић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 15. јан 2013, 12:35)
anonymous [нерегистровани]

ko financira

Molim g. Jankovica da objasni na koji nacin se financiraju te nevladine organizacije ako nisu na budzetu drzave i ako ih ne financira netko iz vana?