Прва пресуда због сексуалне дискриминације

Донета прва правоснажна пресуда у Србији због сексуалне дискриминације на радном месту. Апелациони суд у Новом Саду наложио Дариу К. да оштећеном М. А. исплати 180.000 динара за претрпљене душевне болове.

Апелациони суд у Новом Саду донео је прву правоснажну пресуду у Србији због сексуалне дискриминације на радном месту и она је данас стигла у правну службу невладине организације "Геј стрејт алијанса".

У писаном саопштењу ГСА, наводи се да је суд утврдио дискриминаторско понашање и тежак облик дискриминације против М. А. (25) из Вршца од стране његовог колеге Дариа К. (26) из Влајковца које је трајало више месеци.

Правоснажном пресудом Апелационог суда, Дариу К. наложено је да оштећеном М. А. исплати 180.000 динара за претрпљене душевне болове због повреда права личности, угледа и части, као и да Правној служби ГСА, која је заступала оштећеног, надокнади судске трошкове у износу од 99.000 динара.

У образложењу правоснажне пресуде Апелационог суда се, између осталог, наводи да је несумњиво да су речи "педер" и "педерчина" изрази који имају значење "негативног, омаловажавајућег, обезвређујућег и увредљивог означавања мушке особе истополне сексуалне оријентације".

Такође се каже да њихово упућивање представља узнемиравајуће и понижавајуће поступање које има за циљ и представља повреду достојанства на основу личног својства истополне сексуалне оријентације.

М. А. се Алијанси обратио у марту 2011. године и описао случај у коме га је његов колега Дарио К. у дужем временском периоду вређао и претио и физички га злостављао, због чега је морао да потражи лекарску помоћ.

Алијанса је саопштила да је веома задовољна коначном пресудом и релативном брзином завршетка процеса.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 10. јан 2013, 08:24)
M.A [нерегистровани]

Podrska

Hvala na podrsci :)

(среда, 09. јан 2013, 16:51)
anonymousar [нерегистровани]

Podrska

Stop bilo kakvom obliku nasilja. Podrska zrtvi i sudovima u Srbiji.