Србија је жртвама градила нову Европу

Својом борбом против фашизма и жртвама Србија је заслужила да данас буде део Европe, поручио је премијер Ивица Дачић у Драгинцу. На данашњи дан, 1941. године, у Драгинцу је почињен први масовни злочин над цивилима током Другог светског рата на територији Србије. Стрељано је око три хиљаде људи.

Премијер Ивица Дачић поручио је у Драгинцу, где је на данашњи дан 1941. године стрељано око три хиљаде житеља Јадра и Подриња, да је Србија својом борбом против фашизма и жртвама заслужила да данас буде део ЕУ и подсетио да су управо они који су починили злочине над Србима после Другог светског рата почели да граде нову Европу, и да у њу данас не пуштају Србију.

Дачић је истакао да се Срби морају поносити својом борбом против фашизма и слободарском историјом и да не смеју да допусте да се заборави чињеница да је у Првом светском рату Србија изгубила половину мушке популације и да је огромне жртве претрпела и у Другом светском рату, преноси Танјуг.

"Данас, после геноцида који смо преживали у два светска рата, због тога што смо били на правој страни међународне заједнице, Србија није заслужила да се има неправедан однос према њој и њеним националним интересима, јер Србија је увек била на страни која се борила против фашизма", поручио је Дачић после полагања венца на спомен-костурницу у Драгинцу код Лознице.

Према Дачићевим речима, српске жртве су заборављене и историја је искривљена тако да су поражене нације постале важније на Балкану него што је Србија и српски народ.  

"Они који су овде изгубили животе били су невине жртве, они су уткали своје животе у нову Европу у ЕУ, где нам сада условљавају да бисмо у њу ушли да морамо да дозволимо да се заврши оно што је започето у Првом и Другом светском рату, а то је да се Србија што више смањи", упозорио је Дачић.

Према његовим речима, Србија је у борби за људске и европске вредности дала много више него неке друге државе које су веома лако постале чланице ЕУ и "које дан данас говоре да Србији тамо није место, које нам сваког дана прете и говоре да Србија треба да призна независност Косова и да поново треба да нам уведу визе". 

"Србија ништа не тражи и ништа не треба да јој дајете. Србија је заслужила да буде део Европе, јер је Европу стварала и овде, зато нашим незаборавом и непристајањем да ово препустимо тмини историје сведочимо о нашој жељи да се боримо за идеале слободе, равноправности и поштовања", рекао је Дачић.

Да су Драгиначке жртве припадници неког другог народа, о томе би се, према Дачићевим речима, причале приче и легенде, и зато Србија мора да инсистира да њени умрли не буду заборављени.

"Морамо да опростимо онима који су злочин починили, али не можемо да заборавимо нити да пристанемо да су њихове жртве вредније од наших", истакао је Дачић, истакавши да треба учинити све да се спрече нови ратови, али и да се прекраја историја.

"Важно је да се зна ко је на чијој страни био. Ми смо били на страни истине и правде и очекујемо да они на чијој смо страни били и данас буду на страни истине и правде када је Србија у питању", поручио је Дачић.

Памћење и опомена 

На комеморативном скупу се грађанима обратио и градоачелник Лознице Видоје Петровић,који је поручио да су страдалници из Драгинца, међу којима је било и много деце, опомена да се не сме пристати на заборав зла, и да жртве захтевају памћење и опомену.

Србе су, како је подсетио, у историји делиле идеолошке разлике, али их је спајала идеја антифашизма, слободе и вере у напредак, тако да и данас поштовање прошлости треба да буде темељ изградње боље будућности за све грађане.

Спомен-костурница у селу Драгинац код Лознице сведочи о првом масовном злочину почињеном над цивилима током Другог светског рата на територији тада окупиране Србије, када је током једног дана, 14. октобра 1941, извршена одмазда стрељањем 2.950 цивила.

"Злочин у Драгинцу, који је претходио сличним трагичним догађајима у Краљеву и Крагујевцу током октобра исте године, у претходним деценијама постепено је заборављан тако да седамдесет година касније, у наше време, мали број грађана Србије има сазнања о злочину који је почињен", наводи се у саопштењу Министарства рада чијим средствима је спомен-костурница у потпуности обновљена прошле године.

Спомен-костурница је обележена гранитним спомеником висине седам метара, аутора Остоје Горданића Балканског. На меморијалу су исписани спомен-текстови, а на месту ранијих гробница остале су уређене хумке на којима се налазе плоче са стиховима Ђорђа Радишића. 

број коментара 38 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. окт 2012, 07:33) - Voroncov [нерегистровани]

Bajka o Francusko - Nemačkoj netrpeljivosti

Uopšte nisu talne priče o tolikom Francusko Nemačkom antagonizmu. To je bilo samo nekada. A na početku Drugog svetskog rata Francuzi su pružali slab otpor Nemcima i kapitulirali su prektično bez borbe. Sano je general De Gol i mali broj Francuza branio čast Francuske u Drugom svetskom ratu. Otpor i doprinos Srba borbi protiv Trećeg Rajha bio je veći nego doprinos Francuske. Ali oni su ipak uvršteni u sile pobednice, a borbu Srba niko u EU i ne spominje već kažnjavaju Srbe i vode antisrpsku propagandu već decenijama.

(понедељак, 15. окт 2012, 04:50) - anonymous [нерегистровани]

re: U kojoj godini zivimo?

Dobro pitanje za NATO i clanice EU. Zasto neduzni stradaju, zasto nikad nisu odgovarali za zrtve i zasto nikad nisu nadoknadili stetu sto su porusirili bombardiranjem????
Moje pitanje - Dali se vracamo u proslo stoljece i dali opet vazi zakon jacega?

(понедељак, 15. окт 2012, 01:35) - anonymous [нерегистровани]

Rsk

Imam 24 godine i tri puta su me bombardujuci tjerali sa ognjista! Obecavam da necu zaboraviti dok sam ziv!

(понедељак, 15. окт 2012, 00:42) - anonymous [нерегистровани]

Da se podsetimo

Narod koji zaboravlja svoju istoriju osudjen je da je ponovi. Ne smemo zaboraviti kako su fasisti 1941 docekani cvecem u Ljubljani i u Zagrebu a bombama u Beogradu. To i oni dobro pamte i zato su naklonjeniji prema Zagrebu nego Beogradu ali treba i mi da pamtimo i da ih s vremena na vreme podsetimo, kao premijer Dacic ovog puta, ko je bio na kojoj strani.

(недеља, 14. окт 2012, 23:26) - Čika Dragan [нерегистровани]

Vuk dlaku menja...

"... јер Србија је увек била на страни која се борила против фашизма", поручио је Дачић
Vremena su se promenila i Evropa se ujedinila sa USA da bi vladala svetom. Sad joj borci protiv fašizma smetaju, a trebaju im oni koji će ih pomagati i podržavati u onome što se zvalo "Drang nach Östen" (mislim da se tako piše, izvinjavam se ako gršim). Sve okolne zemlje koje su bile članice fašistiške koalicije su u povlašćenom položaju što se tiče EU. A i dobro će doći da se na njihovim teritorijama razmeste rakete i vojne baze neophodne za ostvarivanje krajnjeg nauma. Ipak se nadam da neće uspeti!

(недеља, 14. окт 2012, 22:41) - Bojan [нерегистровани]

Sve je istina

Sve sto je Dacic rekao je istina i mi ne treba u takvu nepravednu Evropsku Uniju da ulazimo.Trebamo da se okrenemo nasim vekovnim saveznicima, pre svega slovenskim narodima na celu sa Rusijom, Belorusijom, Ukrajinom i Kazahstanom i zemljama BRIKS koje cine najzdravije ekonomije u svetu danas.

(недеља, 14. окт 2012, 22:17) - srdjan pesic USA [нерегистровани]

Jedno te isto

Gospodin Dacic je pravi naslednik Slobodana Milosevica.Bombasticne price, bez zrna pragmatizma, bez ikakvog osecaja za istorijski trenutak.Samo da se kaze sto zvuci dobro, sto pali emocije.Rat je bio uzasan i zavrsio se pre 67 godina.Vecnaja pamjat svim upokojenima, ali zivot je za zive.Dosta vise neproduktivnih oracija, vreme je da se zasuku rukavi.Samo, lakse je pricati nego delati.Ni na Zapadu ni na Istoku nista novo.

(недеља, 14. окт 2012, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

????

bilo je to nekada, i sada zaboravljeno, sada su druga vremena.I mi smo gradili Jugoslaviju pa je rasparcase, pa je i to malo i jos Srbiju zele da smanje.

(недеља, 14. окт 2012, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

sps

ne volim ga ali je svaku rec u pravu...ovo nije zveckanje oruzjem, vec cinjenice

(недеља, 14. окт 2012, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

Re. U kojoj godini...

Živimo u trinaestoj godini od bombardovanja Srbije, a i vidim da se svi trude da to zaborave. Možda neko živi u svemirskom trećem milenijumu ali Srbija još gradi ono što je divljački srušeno 1999. godine. Nemačka je proširila svoj životni prostor, ovog puta ekonomski pokorivši sve zemlje, Francuska se uvek dodvoravala jačem a ostali, bivše članice sile osovine za nagradu dobijaju prividni osećaj pripadnosti razvijenom svetu. One zemlje koje su bile na drugoj strani a sada su u EU jednostavno nisu mogle da budu zaobiđene u proširenju nemačkih granica. Sada kada nama Srbima nema šta da se uzme, jer smo po standardu na dnu evropske lestvice, nikome i ne trebamo.