Српски пред дигиталним изумирањем

Због писма које не може бити информатички обрађено, четвртина европских језика, међу којима је и српски, пред дигиталним изумирањем. У најновијој студији стручњака за језичке технологије оцењивано аутоматско превођење, говорна интеракција, анализа текста и расположивост језичких ресурса.

Једном броју европских језика, а међу њима и српском, прети дигитално изумирање, упозорено је у најновијој студији стручњака за језичке технологије.

Према студији коју је урадила европска МЕТА-НЕТ мрежа, са 60 истраживачких институција из 34 земље, чије је седиште у Берлину, најмање 21 језик од 80 европских језика је у опасности да дигитално изумре, јер су остали без писма које може бити информатички обрађено, саопштио је београдски Математички факултет, члан мреже.

У студији, у чијој је припреми учествовало више од 200 експерата, оцењивана је подршка језичких технологија за сваки од језика у четири области: аутоматско превођење, говорна интеракција, анализа текста и расположивост језичких ресурса.

Неколико језика, исландски, летонски, литвански и малтешки оцењени су најнижом оценом у све четири области. Ни за један језик није закључено да постоји "одлична подршка", али је само за енглески језик оцењено да је подршка "добра".

За енглеским следе холандски, француски, немачки, италијански и шпански, за које постоји "умерена подршка".

За језике као што су баскијски, бугарски, каталонски, грчки, мађарски и пољски постоји "фрагментарна подршка", што и њих сврстава у скуп језика са високим степеном ризика.

Тој групи језика припада и српски, као и сви други језици са простора бивше Југославије, наводи се у саопштењу и истиче да је Европа успела да уклони готово све границе међу појединим земљама.

"Међутим, једна граница још постоји и чини се непробојном. То је невидљива граница коју представљају језичке баријере и која омета слободан проток знања и информација", наводи се у саопштењу.

Европски дан језика, установљен у Савету Европе 2001. године, обележава се 26. септембра ради скретања пажње на лингвистичко богатство Старог континента.

Према подацима, у Европи постоји више од 220 аутохтоних језика, што чини око три одсто укупног броја језика на свету. 

У свету се говори 6.000 до 7.000 језика, док се на пример на територији Русије, где живи 148 милиона становника, говори далеко највећи број језика – од 130 до 200, у зависности од критеријума.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 02. окт 2012, 09:09) - M. S. [нерегистровани]

A novosadski centar za razvoj govornih tehnologija?

U ovoj analizi je konstatovano - ali niko od intervjuisanih to ne pominje, niti se iz članka može videti - da za srpski jezik već duže vreme postoje kvalitetne tehnologije za govornu komunikaciju čovek-mašina, razvijene na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (na sajtu projekta AlfaNum svako ih može isprobati). To je nemoguće promašiti ako na Guglu potražite "govorne tehnologije srpski".

Ove tehnologije (a to su sinteza govora, koja omogućuje računaru da se obrati čoveku, i prepoznavanje govora, koje mu omogućuje da prepozna šta je čovek rekao) primenjene su u okviru desetina govornih automata u Srbiji i okruženju, ali i kao pomagala stotinama osoba sa invaliditetom - od kojih su neka priznata i od strane Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Primera radi, i sajt RTS ima mogućnost konverzije pisanih vesti u govor na srpskom (potražite natpis "Čitaj mi!").

Dakle, situacija za srpski jezik nije ni izdaleka tako crna kao što je u ovom članku prikazano. Naprotiv, u regionu se trenutno kotiramo sasvim solidno.

(уторак, 25. сеп 2012, 19:32) - ][ [нерегистровани]

][

Све је на Нама.
Има се .СРБ,може се.

(уторак, 25. сеп 2012, 00:17) - anonymous [нерегистровани]

citaj sta pise

Ma citajte sta je napisano! Problem je upotreba jezika u digitalnom svetu, a tu je najmanji problem upotreba cirilice. Pitanje je kada cemo moci da koristimo racunar na nacin na koji ga koriste visoko razvijene zemlje - nista drugo.

(понедељак, 24. сеп 2012, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

Bravo Evropa

Evropska civilizacija je počela od Vinče, vinčanskog pisma i jezika. Srpsko pismo ima svih 22 slova iz vinčanskog pisma. To znači da Evropa ukida koren svoje pismenosti.

(понедељак, 24. сеп 2012, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Кад пре?

Како су истраживачи за тако кратко време могли да установе овако нешто?Mи у Србији смо од недавно почели да примењујемо ћирилични домен.Постоје сумње у веродостојност изнетог.Мораћемо да консултујемо Русе,Бугаре... и друге да ли и они ометају проходност информација!?

(понедељак, 24. сеп 2012, 16:46) - Nemci uradili studiju? Pa? [нерегистровани]

?

Da ne bi možda da je mi radimo? Država sa 1,3 miliona funkcionalno nepismenih građana. Gnušam se teorija zavere kvazi ultraSrba sa jedinim ciljem da predstave zapad kao strašnog bauka koji preti da uništi divnu "srbsku" zemlju. Dosta bre. Zašto uopšte stavljati kao kriterijum nečijeg rada i proučavanja etničku pripadnost njegovog autora. Kako to može uopšte biti povezano? To govori dosta o vama, i o stepenu vašeg (ne)obrazovanja i bezobrazluka.

(понедељак, 24. сеп 2012, 16:35) - anonymous [нерегистровани]

Nemci uradili "studiju"

"Према студији коју је урадила европска МЕТА-НЕТ мрежа, са 60 истраживачких институција из 34 земље, чије је седиште у Берлину..."

Nema potrebe dalje da čitam.

(понедељак, 24. сеп 2012, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

Подсећам вас

на Завештање Стефана Немање,о матерњем језику.