Вирус Западног Нила у Србији

Једна особа преминула, а шест заражено од грознице Западног Нила, која до сада није регистрована у Србији. Болест се преноси убодом зараженог тиграстог комарца. Нема опасности од епидемије, поручује министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Од грознице Западног Нила, која до сада није регистрована код нас, у Србији је преминула једна особа. Подаци Института "Батут" показују да је та болест, коју преносе тиграсти комарци, потврђена код шест особа.

Реч је о пацијентима старијим од 50 година, а прегледано је још 17 особа.

Епидемиолог Института "Батут" доктор Бојана Гргић каже да је "код пет случајева одбачена сумња јер су налази били негативни, а код 12 је доказано присуство, али су узроци који су послати били недовољни, те се воде као вероватни".

"Особа које је преминула је пребачена из Панчева, немамо податак да ли је напуштала границе Србије", каже Гргићева.

Вирус се најпре појавио у афричким земљама, али се због промене климе преселио и у друге делове, па и у наш регион.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић је поручила да нема опасности од епидемије.

Епидемиолози кажу да се болест не преноси са човека на човека, већ убодом зараженог комарца. Чак код 80 одсто инфицираних нема симптома.

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести доктор Олга Дуловић каже да је у свету најзаступљенија клиничка слика благе вирусне летње инфекције, попут грознице - температура, мучнина, болови у зглобовима и мишићима.

"То најчешће прође и тада није дијагностикована јер је сувише блага. У малом проценту јавља се и најтежа клиничка слика - запаљење мозга", објашњава Дуловићева.

Разлога за забринутост нема, поручују стручњаци, и наводе да је олакшавајућа околоност то  то сезона комараца пролази.

"Не можемо да кажемо да је број комараца који је заражен овим вирусом код нас велики, с обзиром на то да су потребни одређени услови да би се комарац заразио", каже докторка Гргић. Она додаје да су резервоари заразе птице које се селе прелазећи велике раздаљине.

"Уколико је птица заражена, тај вирус може да се пренесе на комарца током 2-3 дана", каже епидемиолог Батута.

Лекари препоручују мазање откривених делова тела заштитним средствима или ношење дугих рукава и ногавица. Користите заштитне мреже на вратима, прозорима и збегавајте излазак у време када има највише комараца, саветују лекари.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 04. сеп 2012, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

Komarci su bitni,

iako su napast po nas.Komarci trebaju da se kontrolisu, ali ne i da se uniste.Komarci cine lanac ishrane i ako ih unistimo balans se narusava.

(уторак, 04. сеп 2012, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

Upamtite...

Jes vala naukom, al' ko će da pohvata sve te ženke...

(уторак, 04. сеп 2012, 13:02) - borko [нерегистровани]

da

sta ce biti sa nama koji smo iz Borce,ovde tigrasti komarci su domace zivotinje.

(уторак, 04. сеп 2012, 12:21) - kaktus [нерегистровани]

Upamtite

Protiv štetočina takve vrste treba se boriti naukom. Sterilizacija je jedino rešenje da nestanu, a od plinova se mogu sakriti. Sve zemlje sveta se moraju udružiti u toj borbi, jer komarci će veoma opsno da zaprete ljudskom zdravlju, zbog klimatskih promena.

(уторак, 04. сеп 2012, 12:17) - Луис Пастеур [нерегистровани]

Дијагноза

Није то ништа. Оболели треба да пију доста течности, да не једу масну храну и да одмарају. Проћи ће то само од себе.

(уторак, 04. сеп 2012, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

?

Prskaju te komarce svake godine, koriste neka sredstva za koja ni dozvolu nemaju, covek ocekuje da ce ih sve pobiti, a ono razviju se neki jos opasniji.