Решења теста из математике

Oсмаци полагали завршни испит из математике. Решења теста објављена на сајту РТС-а. Министар просвете Жарко Обрадовић извукао комбинацију број један за полагање теста.

 

9.47 - Министар Жарко Обрадовић у директном преносу на РТС-у извукао комбинацију под редним бројем један.  

Будући средњошколци полагали су тест из математике, чиме су завршили обавезни завршни испит, малу матуру, који се вреднује приликом уписа у средњу школу.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић је у директном преносу на Првом програму РТС-а и Првом програму Радио Београда извукао комбинацију за полагање теста из математике под редним бројем један.

Министар Oбрадовић, који је посетио Основну школу "Јован Миодраговић", рекао је да је задовољан тиме како је прошло полагање мале матуре, а посебно га радује то што осмаци имају јасне жеље и амбиције о томе које средње школе намеравају да упишу.

Обрадовић је подсетио да ће се следеће године мала матура полагати уз још већи број непознатих задатака који ће чинити 75 одсто теста, а 2014. биће уведен и трећи тест са питањима из историје, географије, физике и биологије.

"Циљ је да се деца науче како да размишљају и решавају проблеме", рекао је Обрадовић.  

Решења задатака објављена су на сајту Министарства просвете www.upis.mpn.gov.rs и на сајту РТС-а. 

Прелиминарни резултати мале матуре биће познати 21. јуна. 

Ђаци осмог разреда јуче су почели полагање мале матуре, решавањем теста из српског, односно матерњег језика. У Министарству кажу да је тест протекао у реду, а основци да задаци нису били тешки. 

Да ли ће ђаци и уписати жељену школу зависиће од успеха који су показали током школовања и на малој матури. У Министарству кажу да је немогуће да ико буде оштећен, јер ученици имају и право жалбе.

Ове године је контрола строжа у односу на претходне године. Уведени су и супервизори, који надзиру наставнике који прегледају радове.

Први пут, резултати завршног испита за основце неће се објављивати на сајту школе, улазним вратима нити огласним таблама.

Резултате ће моћи да виде ђаци, родитељи или старатељи.

Осми разред завршило је 78.004 ученика, а у средњим школама има 83.335 слободних места.

број коментара 202 пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2012, 20:30)
xax [нерегистровани]

Pls

Jel moze neko da mi posalje zadatke?

(четвртак, 06. дец 2012, 15:59)
anonymous [нерегистровани]

matematika

jako je lak test za prijemni

(среда, 28. нов 2012, 14:08)
anonymous [нерегистровани]

uzas

joj,joj,joj,joooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooj

(субота, 08. сеп 2012, 18:37)
anonymous [нерегистровани]

haha

napred......:) :)

(четвртак, 06. сеп 2012, 16:22)
anonymous [нерегистровани]

mislis

pogledaj prijemni iz matematike pre 4 god i vise pa onda kazi da je tesko, ovo je smesno u odnosu na ranije godine, zalosno da li su nam deca sada gluplja no ranije

(понедељак, 25. јун 2012, 13:33)
Nena Petrovic [нерегистровани]

Ccc

Koliko ja znam od 3. do 6. razreda se ne uce koreni,linearne funkcije,pitagorina teorema i ostalo..Mislim da je bilo potrebno znanje i iz ostalih razreda..mislim na 7. i 8.Poozzzz!!!
:)))

(понедељак, 25. јун 2012, 13:21)
Ivana [нерегистровани]

Zavrsni ispit 2012

Ja mislim da je test iz matematike bio uskladjen sa spsobnodtima dece.Sve sto je test sadrzao bilo je po mom misljenju lako,a korene moramo znati kao i racunske operacije.Test iz srpskog jezika odnosno maternjeg jezika bio je veoma dobar i lak za rad...
Ja imam i iz srpskog i matematike po 20 poena...Tako da mislim da su ovi testovi bili pravo merilo dosadasnjeg naseg znanja.

(четвртак, 21. јун 2012, 21:20)
anonymous [нерегистровани]

Test iz matematike je bio prelak

Tako je, slazem se u potpunosti. Zadaci su bili prelaki, na nivou od 3. do 6. razreda.

(четвртак, 21. јун 2012, 17:59)
anonymous [нерегистровани]

Ocaj

Pa pazi ti ako si bila na republickom takmicenju to je potpuno drugo,neke osobe je pojela trema,jednostavno mozda devojka nije mogla da se seti kao i vecina nas koji smo imali tremu jednom recju samo su nas zaplasili sa tim prijemnim. Ne znam za vase skole ali u mojoj skoli se prijemni nije ni vezbao na casovima pogotovo ne matematika,ni 5 zadataka iz zbrike sa nastavnicom nismo presli,zato smo mozda ovako i lose uradili.Ali nema veze sta je tu je.

(четвртак, 21. јун 2012, 15:38)
Kaca97 [нерегистровани]

Ti ''Komedija''zaboravljas kako je bilo?!

Ti verovatno zaboravljas da si mozda ti ili tvoj drug\drugarica imao/imala tremu i da se tad desi blokada..Ma koliko zadaci bili laki,pored treme neko nije mogao da se skoncentrise!Znam 10-ak njih koji su bili odlicni i znali matematiku perfektno na casovima,ali ih je pojela trema na prijemnom i nisu imali vise od 11 bodova!Tako da bolje nista ne pricaj,jer stavi malo prst na celo i razmisli kako je tebi bilo pre 5 godina!I nemojte vise molim vas da se raspravljate oko toga da li su ili ne sad laki ili teski zadaci ili su bili pre 5-6 godina dosta tezi!Setite se malo svog osmog razreda i prijemnog ispita!