Историчари о рехабилитацији

Пред Вишим судом у Београду настављен поступак за рехабилитацију Драже Михаиловића, саслушањем историчара Слободана Марковића. За историчаре овај процес није споран, али јесте за невладине организације.

Поступак рехабилитације команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба-Драже Михаиловића настављен је пред Вишим судом у Београду. Саслушан је историчар Слободан Марковића који је и председник Комисије за тајне гробнице и члан Комисије за утврђивање околности страдања Драгољуба Михаиловића.

Историчар Слободан Марковић изнео је нову информацију, односно информацију, која јавности није била толико позната, а то је да је на суђењу Ђури Ђуровићу постојао јавни и тајни део суђења.

На тајном делу суђења могле су да се чују информације о састанку генерала Михаиловића са представницима савезника. Тај део суђења био је тајни и адвокати Драже Михаиловића у њега нису имали увид.

Међутим, исти судија био је и на суђењу Михаиловићу и он је знао тачно о чему се ради.

На следећем рочишту, које је заказано за 11. мај преслушаваће се делови аудио записа са суђења. У наставку поступка биће саслушани чланови Комисије за тајне гробнице и Комисије за утврђивања околности страдања Коста Николић и Бојан Димитријевић.

Правни заступник предлагача Зоран Живковић рекао је новинарима након данашњег саслушања да је поступак рехабилитације при крају и да очекује да коначна одлука ускоро буде донета.

За поступак влада интересовање и домаћих и страних новинара, пре свега из Хрватске. У суду се окупио и велики број поштовалаца, односно припадника Четничког покрета, као и представници невладиних организација, који су против рехабилитације.

Међу противницима рехабилитације су чланице невладине организације "Жене у црном" и подмладак Нове комунистичке партије Југославије који носе транспаренте на којима пише "Дража - зликовац" и на којима су исписана места и број убијених током Другог светског рата.

Иначе, за историчаре, процес у ком је генерал Драгољуб Михаиловић осуђен без дилеме је споран. Оно што за њих није спорно јесу два покрета која су у Србији пружала отпор фашистима.

Данашњем суду, ипак, остаје да пресуди да ли је Михаиловић, који је, одлуком Војног суда, 1946. године као државни непријатељ број један осуђен на стрељање, имао правично суђење.

Историјске чињенице не говоре у прилог таквој пресуди, већ говоре да је тај покрет заједно са партизанским сарађивао, да су до октобра 1943. ослободили део Западне Србије, да су у великој офанзиви оба покрета избачена из Србије и да акцију настављају на подручју БиХ", објашњава историчар Момчило Павловић.

Представници 10 невладиних организација сматрају да Закон о рехабилитицаији није добар, јер, како кажу, у време и непосредно после Другог светског рата нису важили исти закони нити конвенције или универзална декларација о људским правима.

За њих је спорна улога генерала Михаиловића, посебно, како кажу, због злочина који су извршени над муслиманским и хрватским становништвом.

"Ми смо до сада имали рехабилитацију и Слободана Јовановића и још неких људи које су могле да буду под знаком питања. Међутим, у фокус медија је то дошло тек када је дошло питање Драже Михаиловића. И ми сад на овај начин ревитализујемо ту политику и постављамо велико питање и за наше будуће генерације и историјске уџбенике и историјсу науку – шта је то што је историја наше земље и шта је то што је истина", рекал је Маја Стојановић из Грађанских иницијатива.

Захтев за рехабилитацију 2006. године поднео је унук генерала Михаиловића, Војислав Михаиловић, да би поступак почео тек 2010. Ипак, одлука Вишег суда можда ће морати да сачека да се Михаиловић и званично прогласи мртвим, односно да истекне 30 дана од објављивања огласа у Службеном гласнику којим се позивају они који знају нешто о смрти Драгољуба Михаиловића да се јаве.

број коментара 50 Пошаљи коментар
(субота, 24. мар 2012, 17:30) - Marija Simonović [нерегистровани]

Свако да ради свој посао

"За историчаре овај процес није споран, али јесте за невладине организације".(?!) Када ће у Србији, за промену, свако да ради свој посао и да се политика не меша у све што јој падне на памет? У поступку за рехабилитацију учествују правници и историчари, дакле они који имају кредибилитет да утврде околности под којима је осуђен генерал Михаиловић.

(субота, 24. мар 2012, 16:23) - Чича [нерегистровани]

Доста нам је

Доста мешања са стране ( сви коментари који су на ијекавици нису из Србије). Понављам да медије треба више да прикажу чињенице и детаље из Дражиног живота да би се могло објетивније дискутовати. Тако исто требају медије да покажу документа и о Титовој историји , као например где је био и шта је радио од 1910. па до 1915. ЈЕр има неких прича које нису доказане да је у то време ратовао на страни Аустроугарске. и још многа друга тајна документа треба објавити да би се могла нека , колико толико, Историја написати и мислим да Дражу треба Рехабилитовати.

(субота, 24. мар 2012, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Pioniri

Sto volim ove titove pionire. Zaboravili streljanja po Srbiji, tajne grobnice nicu svakog dana, 40 godina zivota u komunizmu a vi i dalje vicete ziveo tito. Prosao bi kao i causesku.

(субота, 24. мар 2012, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

@pavda i istina

Tito je bio ilegalac i snalazio se kroz zivot. On je bio jedan iz naroda i znao je sta je tezak zivot. Iz siromasne porodice, imao kakvao takvo obrazovanje, ali je bio vjest i borio se kroz zivot. Prosao je sve i svasta, ratove,ranjavanja,zarobljavanja,ilegalu...
Nije bio mazen i pazen i imao zlatnu kasiku. Tito je bio i ostao LJUDINA i HEROJ!

(субота, 24. мар 2012, 07:47) - anonymous [нерегистровани]

cemu ovo vodi

sramota za srbiju i srpsku istoriju sad cemo da pokazemo svetu koliko je nasa istorija tacna

(субота, 24. мар 2012, 04:29) - anonymous [нерегистровани]

komunist

Komunisticki pokret je stvoren u Sovjetskom Savezu. Tita su Sovjeti slali da obori bilo koju vlast u Jugi i uz pomoc boljsevika-komunist,da boljsevizira Srbiju i Jugoslaviju. Znaci,Tito je bio prvi i najveci neprijatelj zemlje i naroda,posto je sluzio pod rukovodstvom tudje drzave. Dok je Draza sluzio bez ikakvog uticaja sa strane.

(субота, 24. мар 2012, 04:24) - anonymous [нерегистровани]

nepismenost

Dok se u Srbiji govori o tzv. "fasizmu" i"antifasizmu",istina i prada nece pobediti. Na ratistu nije bilo niti fasizma,niti komunizma,niti kapitalizma. Niti su nemci preneli neki fasizam sa Nemacke. Pa i u samoj Nemackoj nikakda nije bilo fasizma. Vladajuca partija se zvala "nacional-socialisticka,nemacka,radnicka partija". Gde vidite taj fasizam?

(субота, 24. мар 2012, 01:04) - anonymous [нерегистровани]

pravda,istina.

kad vec ima toliko polemike oko gospodina mihailovica i ravnogorskog pokreta,i citam neke komentare o komuhistima.mislim da bi nalbolje bilo da se objavi clanak o tzv.titu,ko je bio,odakle je dosao,zasto je bas dosao da unisti srpsku naciju,dali je moguce da smo tako tupava nacija.da jos uvek neko podrzava najveceg neprijatelja srpskog naroda.hvala

(субота, 24. мар 2012, 00:48) - anonymous [нерегистровани]

Ne rehabilitaciji zlocinaca

Pritisci da se rehabilituje Draza Mihajlovic je vrh ledenog brega licemerja, i zmurenje drzave pred istinom o dokazanim zlocinima koje su cinili cetnici - tzv jugoslovenska vojska u utadzbini,ciji je Mihajlovic bio komandant.
Jedina vojna sila na podrucju tadasnje Jugoslavije koja se borila protiv okupatora i njegovih slugu je NOV pod komandom marsala Tita,sto je priznao i istok i zapad.
Niko od saveznika od 1943. nije prznavao cetnike kao antifasisisticke borce.

1944.je sam kralj Petar drugi pozvao Drazu da svoju vojsku stavi pod Marsala Tita I NOV.sto je Draza odbio ,nastavljajuci kolaboraciju as neprijateljem I zabadanje noza u ledja partizanima.
Stoga bi njegova rehabilitacija bila sramota I licemerje Srbije I ruganje pravu ,pravdi I antifasizmu.

(петак, 23. мар 2012, 23:50) - anonymous [нерегистровани]

Cica

Meni nije jasno sledece: ako su pristalice Generala Mihailovica i snage ravnogorskog pokreta bile pristalice Nemaca zasto su onda zatvarane u Banjickom logoru u sledecim sobama: 7, 9 (zenska soba talaca ravnogorskog pokreta), 10, 12 (od septembra 1943 ISKLJUCIVO pristalice ravnogorskog pokreta), 17, 38, 62, 64. Cetnici su predlagali da se zajednick zauzme logor po povlacenju Nemaca 1944 sto su pristalice NOBa ODBILE. Ne pozivajte se na istoriju iz komunistickih knjiga!!!