Грађани несвесни злоупотребе података

Српско законодавство у области заштите података о личности није усклађено с европским стандардима, каже повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић. Грађани не познају основна начела и нису свесни опасности злоупотребе њихових личних података, истиче Шабић.

У Србији, али и појединим земљама у региону законодавство у области заштите података о личности није у потпуности усклађено с европским стандардима, а грађани не познају основна начела и нису свесни опасности злоупотребе њихових личних података.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је Танјугу, поводом 28. јануара - Европског дана заштите података о личности, да, када је у питању примена савремених, европских стандарда заштите података о личности, који важе у модерном свету, Србија нема разлога за задовољство.

Да би се направио напредак области у којој, према речима повереника, Србија озбиљно заостаје, неопходно је имати законе и подзаконске прописе који су афирмисани у демократском свету, успоставити институције способне да врше надзор над применом тих стандарда и спровести едукацију, јер се мало зна о заштити података о личности и заштити приватности уопште.

"Донели смо закон о заштити података о личности који је добра основа, али није усклађен с европским стандардима на шта сам више пута упозоравао", рекао је Шабић и додао да још није усвојен Акциони план за реализацију Стратегије за заштиту података о лицности.

Указујући да злоупотреба заштите података о личности може грађанима донети много веће штете од оне која се мери новцем, Шабић је истакао да је у Србији представа о заштити података скромна и да се не чини ништа да се то мења.

На Дан заштите података о личности усвојена је Конвенција о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података, први документ који на међународном, европском нивоу уређује обавезе држава у односу на заштиту података о личности.

Тај дан обележава се у свим земљама чланицама Савета Европе, а Савет Европе и Европска комисија обележавају га заједнички као Европски дан заштите података.

У Србији ће Дан заштите података о личности бити обележен у понедељак, 30. јануара, свечаним скупом који организују повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Партнери за демократске промене Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар