Читај ми!

Живот грађана у фокуса кампање

Смањење незапослености, побољшање стандарда грађана и привредни развој биће у фокусу предстојеће предизборне кампање у Србији, али, како наводе у странкама, у запећку неће остати ни теме које се тичу Косова и Метохије и евроинтеграција.

Током прошлих избора у центру пажње биле су "косовска и европска политика", а овог пута, према тврдњама страначких функционера, приоритет предизборне кампање биће излазак из тешке економске кризе.

То потврђује и потпредседница Демократске странке Јелена Триван, која је у изјави Танјугу рекла да јој се чини да ће за грађане на предстојећим изборима бити најважније да политичке странке покажу да ли имају програмских, интелектуалних и људских капацитета да у тако тешком тренутку воде земљу, колико год да су "питања Косова и чланства у ЕУ важни за Србију".

"Економске теме ће бити у фокусу на предстојећим изборима, што је свима јасно по истраживањима јавног мњења. Питања стандарда, незапослености, плата и потрошње највише брину грађане, па ће у односу на одговоре на њих тражити и будуће политичке партије за које желе да гласају", каже Триван.

С обзиром на то да се спрема други талас економске кризе, свуда у свету, па и у Србији "влада једна велика стрепња од немогућности да се превиде догађаји, односно колико ће криза трајати и какав ће облик имати", рекла је Триван и додала да ће због тога наредни избори бити драмтичнији него било који други.

Решавање проблема незапослености најважније је питање и за Социјалистичку партију Србије која ће акценат ставити и на агроиндустрију и привредне производе Србије, који су стратешки производ српског изласка на тржиште Европе.

Потпредседница те странке Дијана Вукомановић напомиње да су за ту партију најважнији ресор рада и социјалне политике, којим ће "уколико га освоје, решавати проблем незапослености".

Социјалисти, према њеним речима, прижељкују и секторе које и сада воде, односно министарства образовања, енергетике и инфраструктуре и заговараће да што веће буџетске ставке буду усмерене ка њима. Вукомановићева је рекла и да ће СПС понудити и концепт самоодрживе економије.

Либерално демократска партија ће тражити гласове за нову политику - напуштање популизма, промену косовске политике, увођења реда у јавна предузећа, престанак задуживања, другачијих односа са суседима.

Посланик ЛДП Бојан Ђурић рекао је у изјави Танјугу да та странка неће "шминкати стварност бајкама" о милијардама инвестиција, мрежи путева и генетичким центрима.

"На овим изборима грађани бирају између три понуде: бруталне косовске политике антиевропских странака, 'косовске-европске' клин чорбе ДС и СНС и чисте европске политике око које ЛДП окупља подршку ширу од једне странке", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, циљ ЛДП-а је да помери људе из улога статиста, како би укинули "ужас у коме нема посла док власт не запосли, аутопута док га председник не обиђе уз пратњу камера, спорта док министри и градоначелници нису председници савеза".

Све теме значајне

Из другог блока опозиције поручују да је ситуација у земљи таква да се тешко може издвојити нека тема која је по значају изнад других.

Заменик председника СРС-а Драган Тодоровић каже да постоје три ствари које су потпуно незаобилазне - економски и социјални проблеми, пре свега незапосленост и стање у привреди, обрачун са криминалном и корупцијом, као и одбрана суверенитета и интегритета Србије.

Говорећи о "адутима" других странака, Тодоровић је навео да се ради о "устаљеној шеми" - програми се праве на основу истраживања шта би грађани волели, а шта не, па се онда странке "удварају" бирачком телу.

Тодоровић је подсетио на предизборна обећања о 500.000 нових радних места, бесплатним акцијама од 1.000 евра, која се нису остварила.

Три стуба предизборне политике Уједињених региона Србије су децентрализација, пољопривреда и економија.

Са недавно одржане програмске конвенције лидер УРС-а Млађан Динкић је поручио да је Србији потребна нова политика, оценивши да би децентрализација свима обезбедила једнаке шансе.

"У Србији се води апстрактна политика, премијер не разговара са привредницима и синдикатима, гувернер са банкарима, а влада са народом", оцењује Динкић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи