Читај ми!

Орден пријатељима из Јапана

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић уручила у Токију Орден српске заставе трећег степена члану јапанског парламента Кензу Јонеди и професору на Универзитету Окајама Мицитакију Сузукију за заслуге у развијању сарадње и пријатељских односа две земље.

Вишедневну посету Јапану, председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић започела је у Токију свечаношћу на којој је уручила ордене двојици Јапанаца, великих пријатеља Србије.

На свечаном пријему у Амбасади Србије у Токију, у функцији специјалног изасланика председника Србије Бориса Тадића, председница парламента је Кензу Јонеди и Мићитакију Сузукију уручила Орден српске заставе трећег степена.

Ваш допринос развоју свеукупних односа Србије и Јапана је пример неисцрпних идеја и облика сарадње, који, не само да зближавају државе и народе, већ отварају процесе стварања услова за стицање искреног пријатељства, рекла је Ђукић-Дејановић.

Иако географски веома удаљени, Србија и Јапан, напорима ове двојице, њиховим активностима и неоспорним резултатима, постали су тако блиски, навела је председница парламента.

Амбасадорка Србије у Јапану Бојана Адамовић-Драговић истакла је да Србију и Јапан везује дугогодишње искрено и много пута доказано пријатељство, а прва званична комуникација наших двеју земаља одиграла се далеке 1882. године, када су српски краљ Милан и јапански цар Меиђи разменили писма.

Адамовић-Драговић је оценила да ће посета председнице Скупштине и разговори са председницима оба дома јапанског парламента допринети јачању изузетно важног сегмента билатералних односа - парламентарне сарадње.

Парламентарна лига пријатељства

Бивши посланик јапанског парламента Кензо Јонеда иницијатор је и реализатор формирања Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија у Горњем и Доњем дому парламента.

Заслужан је за оснивање Друштва пријатељства Јапан-Србија, које је окупило угледне људе из својих сектора јапанског јавног живота. Дугогодишњи је активни промотер политичких, привредних и културних интереса Србије.

Јонеда је, у свом обраћању, изразио задовољство што су односи Србије и Јапана стабилни, и подвукао да се слаже са мишљењем једног јапанског дипломате да су Срби изванредан народ и да је Србија земља од значаја у региону.

Мићитаки Сузуки, професор на Универзитету Окајама, заслужан је за развој студија српског језика и школовање многих наших студената са Универзитета у Београду у Новом Саду. Велики је познавалац и поштовалац српске традиције и културе, и помогао је рестаурацију српских цркава и манастира.

Сузуки је, захваљујући се на ордену, рекао да је до сада код њега 340 студената учило српски језик, а да је рекордан број забележен прошле године када се уписало 140 студената.

Ђукић-Дејановић, на позив председника Доњег дома парламента Јапана Такахиро Јакомиђија, предводи парламентарну делегацију. Делегација ће сутра разговарати са Јакомиђијем, председником Горњег дома јапанског парламента и генералним секретаром Владе Јапана Осамуом Фуђимуром.

Планирано је да у уторак делегација обиђе Тохоку регион, који је у марту ове године погођен разорним земљотресом и цунамијем, а приликом посете том подручју предвиђен је сусрет са градоначелником Наторија Исоом Сасакијем.

У делегацији Скупштине Србије су, поред председнице парламента, председник посланичке Групе пријатељства са Јапаном Александар Влаховић, члан те групе посланик Ненад Прокић и генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво