Читај ми!

Еулекс на потезу!

Повратак на ситуацију пре 25. јула једино је могуће решење, каже Оливер Ивановић додајући да Еулекс мора да повуче први потез. Потребан је бољи приступ према српској заједници на Косову, сматра Карл Билт и предлаже још један дијалог о северу, који би ЕУ покренула са Приштином.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да је тешко очекивати да ће преговарачки тимови Београда и Приштине у Бриселу постићи договор за административне прелазе на северу Косова и сматра да је једини излаз из ове кризе враћање на стање које је било до 25. јула.

"Еулекс мора да повуче први потез, пошто су они направили огромну грешку оног тренутка кад су се повукли са прелаза и запоставили своје основне обавезе", рекао је Ивановић КиМ радију.

Враћање Еулекса на прелазе и обављање посла као што је било до 25. јула једини је пут из ове кризе, оценио је Ивановић.

"Албаници су направили насиље", додао је Ивановић, "и то никако не сме да им се исплати".

Ивановић не верује да ће се нешто озбиљније променити и у наредној рунди преговора две стране, 30. новембра, када ће највероватније бити речи о регионалном представљању Приштине.

"Ту би се могао направити договор под условом да се Косово не може представљати ни као Косово, нити као Косово Република", рекао је Ивановић.

"Мора да постоји јасан префикс који указује на везу за Резолуцијом 1244 и који указује да је Косово протекторат", закључио је Ивановић.

Билт: Нови преговори за север

Шведски министар спољних послова Карл Билт предложио је да север Косова буде тема два дијалога - оног у Бриселу у оквиру којег разговарају Београд и Приштина уз посредовање представника ЕУ Роберта Купера и новог дијалога који би ЕУ покренула са Косовом, преноси приштински лист Коха диторе.

У писму, које је Билт послао високој представници Европске уније за спољну политку и безбедност Кетрин Ештон и комесару за проширење Штефану Филеу, стоји да је север Косова данас подељенији него икад и да се због тога ЕУ налази пред двоструким изазовом - да инсистира да не дође до поделе Косова али и да буде реална у тражењу решења за север покрајине.

Билт је у писму навео да је "потребан бољи приступ према српској заједници на Косову", пренела је Коха диторе. Шеф шведске дипломатије захтева модификацију дијалога у Бриселу како би се преговарало о северу Косова изван сужених етничких питања.

Напредак сигурно стоји у даљем дијалогу о северу између Приштине и Београда и ја верујем да је дошло време да се покренемо и да одемо мало даље од тесно дефинисаних техничких питања, наводи се у писму Билта, које је написано 17. новембра.

Истовремено, Билт захтева да независно од дијалога у Бриселу, Европска комисија иницира још један дијалог са Косовом на тему севера покрајине, јер је потребно више пажње посветити према српској заједници на Косову.

Амбасадор Француске у Приштини Жан Франсоа Фиту рекао је, у интервјуу Фонету, да је једини могући излаз за тешку ситуацију на северу Косова дијалог свих политичких партија са севера, влада Косова и Србије и међународне заједнице.

Упитан који су најреалнији предлози за север Косова, Фиту је одговорио да "будућност није унапред одређена" и да би, "пре него што се нешто уради, требало изложити идеје".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи