Читај ми!

Свобода: ЕУ треба да зна шта дугује Србији

Србија и друге земље Балкана ће се, верујем, наћи на европској агенди 9. децембра, рекао је аустријски политичар Ханес Свобода. Европски лидери би требало да знају шта дугују Србији, истиче Свобода.

Аустријски политичар и потпредседник социјалдемократске фракције у Европском парламенту рекао је, у интервјуу за РТС, да верује да ће се питање добијања статуса кандидата наћи на европској агенди 9. децембра и да би европски лидери требало да знају шта дугују Србији.

"Србија и друге земље Балкана ће се верујем, наћи на дневном реду 9. децембра", рекао је Ханес Свобода из Социјалдемократске партије Аустрије.

"Још нисам сигуран да ли ће и мишљење о статусу кандидата бити позитивно, европски лидери имају много проблема које треба да решавају. Али се надам да су довољно одговорни да не занемаре Србију. Процес интеграција целог региона мора да се настави", истиче Свобода.

На питање које су последице тога ако Србија не добије статус или се о томе уопште не буде говорило 9. децембра, Свобода каже да би таква одлука била веома лоша, а још би лошије било "ако би нека друга земља Балкана нешто добила, а Србија не".

Надам се", каже Свобода, "да су у Европи довољно одговорни да цео регион сагледају из исте перспективе".

"Мислим да ће кандидатура бити поменута. Постоји алтернатива, да се направи нека формулација у којој би се рекло да морате да наставите дијалог са Приштином и спроводите реформе, да се помену услови. Али, надам се да европски лидери знају шта дугују Србији и њеној политици претходних година, на пример, због одличне сарадње са Хашким трибуналом", каже Свобода.

Решење конфликта захтева време

Упитан да прокоментарише утисак у Србији да је притисак на Београд јачи наго на Приштину, Свобода каже да је Приштина "успела да створи неке чињенице, које су у основи прихватиле многе европске земље и лакше јој је него Београду, који мора да прави уступке".

"Мислим да би требало обема странама дати времена, вршити притисак на Приштину да не убрзава испуњење својих захтева, јер су за решење конфликта потребни време и конструктивни разговори", истиче аустријски посланик.

"Питање статуса може да се реши тек на крају преговора. Наравно, разумна и прагматична веза између Београда и Приштине је неопходна за даљи ток преговора, али то не подразумева питање признавања", каже Свобода

"То би било катастрофално за мировни процес. Ни косовским Албанцима, мислим, не треба нови конфликт. И њима као и Београду, треба стабилност, услови за инвестиције, привредни раст", објашњава Свобода.

На питање да ли је ЕУ због кризе у којој се налази и даље примамљива за потенцијалне чланице, Ханес Свобода сматра да еврозона и није више тако привлачна, али да ЕУ јесте.

"Врло је важан процес реформи, изједначавања економских и правних услова за све што је повезано са преговорима за приступање нових чланица", наглашава аустријски политичар.

"Мислим да чињеница да су банке, финансијске институције, економије толико међусобно повезане чак и са Великом Британијом, говори да нико неће одустати од Уније. Истина је да смо у дубокој кризи али сам још оптимиста", рекао је Свобода.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи