Читај ми!

Уставни суд о Војводини

Закон о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине предмет расправе пред Уставним судом. Проблем је што се Закон прилагођавао Статуту Војводине, уместо обрнуто, рекао представник ДСС-а Бранислав Ристивојевић. Свако слово Статута у складу са Уставом, одговара председник Законодавног одбора Скупштине Влатко Ратковић.

У Уставном суду Србије почела је јавна расправа о предлогу за оцену уставности Закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине.

Предлог којим се оспорава уставност 25 одредби тог закона, као и уставност и законитост већине одреби Статута Војводине, поднело је 24. децембра 2009. године 30 посланика Демократске странке Србије и Нове Србије.

У име предлагача, Бранислав Ристивојевић је на почетку расправе указао на шири нормативни оквир у коме је оспоравани Закон о утврђивању надлежности АП Војводине донет.

Ристивојевић је подсетио да је најпре 2008. године утврђен Статут, па годину дана након тога донет Закон, запитавши се како је могуће да се акт ниже правне снаге доноси пре вишег акта (закона), са којим мора да се усагласи.

Ристивојевић је нагласио да Статут предстваља "јак упад у уставни поредак Републике Србије". "Зато смо дошли у наопаку ситуацију да се Закон прилагођавао Статуту, уместо обрнуто", рекао је Ристивојеивћ.

Закон не може да утврђује надлежности покрајине, указао је Ристивојевић, већ може да их овери, а утврђује их Република Србија.

Други представник предлагача Срђан Спасојевић је рекао да је уверен да ће Уставни суд утврдити да су оспораване одредбе неуставне, јер "дезавуишу" Устав Србије.

"Очекујемо да ће Уставни суд, ценећи све разлоге из предлога за оцену уставности Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, донети одлуку која није у интересу само 30 посланика, већ свих грађана Србије", рекао је Спасојевић.

Ратковић: Статут у складу са Уставом

Председник Законодавног одбора Скупштине Србије Влатко Ратковић изјавио је да је "свако слово и сваки зарез у Статуту Војводине усклађен са Уставом Републике Србије".

Ратковић је указао да данас сви научни и јавни радници говоре о децентрализацији, "а када дођемо на терен аутомоније Војводине, онда се отварају питања о тобоже некој државности Војводине, сепаратизму и сличним глупостима".

"За њих је спорно што Војводина има право да остварује међурегионалну сарадњу. Па и град Ниш и Сремска Митровица остварују регионалну сарадњу са сличним ентитетима у другим државама, али то не значи никакав правни суверенитет, нити елементе државности", навео је Ратковић.

Посланик Лиге Социјалдемократа Војводине Алекасандра Јерков изјавила је да се у расправи није чуо ниједан правни аргумент, већ искључиво политичке поруке и пароле.

Јерков је навела да забрињава то што су се у јавној расправи као независни експерти за Уставно право појавили људи блиски Демократској странци Србије, доцент Зоран Лончар и професор Коста Чавошки, тврдећи да су то људи који су до сад експлицитно износили аргументе против аутомије Војводине.

То, према њеном мишљењу, доводи у питање независност целог овог процеса утврђивања оцене уставности Закона о утврђивању надлежности АП Војводине.

Јерков је поручила да треба сачекати оцену Уставног суда, па да "једном завршимо са том тирадом аутономности Војводине".

Закон о утврђивању надлежности и Статут покрајине Војводине усвојени су у Скупштини Србије 30. новембра 2009. године.

Закон је проглашен важећим указом председника републике Бориса Тадића и примењује се од 1. јануара 2010, док је Скупштина Војводине статут прогласила 14. децембра 2009.

Предлог којим се оспорава 25 одредби закона, као и уставност и законитост већине одредби Статута, поднела је 24. децембра 2009. године група посланика ДСС и НС.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи