Читај ми!

Дијалог кључ за кандидатуру

Србија има добре шансе за статус кандидата у децембру, ако доследно испуни препоруку о дијалогу са Приштином и примени до сада постигнуте договоре, оцењују званичници и аналитичари у Бриселу. Ипак, неке чланице коначну одлуку донеће наредних недеља.

Уочи децембарског самита ЕУ,  кандидатура за Србију и даље је неизвесна. Резерве према кандидатури Србије посебно су јаке у Немачкој, где иду од кабинета Ангеле Меркел до парламента и Министарства спољних послова.

"У Немачкој постоји снажан осећај да је Србија пред избором, нико од ње не тражи да призна Косово, али мора да га третира као што је Западна Немачка третирала Источну Немачку, као државу коју не признајете, али прихватате њено постојање", рекао је Гералд Кнаус, директор Европске иницијативе за стабилиност.

Према његовим речима, ако Србија то не уради, отежава посао ЕУ на Косову, подрива њену спољну политику и ризикује да стално буде блокирана.

О томе говори и, додуше, незванични француско-немачки папир којим се од Србије у нормализацији односа са Косовом тражи знатно више него што је то у својој препоруци учинила Европска комисија.

Упркос томе, Србија има добре шансе за статус кандидата, ако се строго држи оног што стоји у препоруци, а то значи да до 9. децембра обнови дијалог са Приштином и започне примену оног што је већ договорено, рекли су за РТС високо позиционирани извори у Бриселу.

Наставак дијалога неизвестан

Међутим, наставак дијалога је још увек неизвестан, а Влада још није донела одговарајућу одлуку о примени договора о уступању копија матичних књига Косову. Ни договори о слободи кретања и катастру још увек се не примењују.

Званичници наклоњени кандидатури Србије кажу да би применом договора, повратком за преговарачки сто и евентуалним новим резултатом на следећој рунди дијалога, Београд одузео аргументе онима који разматрају блокаду кандидатуре.

Пољска као председавајућа најављује расправу о кандидатури најпре на Савету министара 5. децембра, а затим на самиту еверопских лидера 9. децембра.

"Верујем да ћемо у децембру моћи да одлучимо о статусу кандидата за Србију и преговорима за Црну Гору, иако још има проблема, а расположење међу чланицама је мешовито", рекао је Артур Харазим из Министарства спољних послова Пољске.

Деветог децембра то расположење биће преточено у коначну одлуку. Србија има још неколико недеља да га окрене у своју корист.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара